Girigheten fick honom att mörda sin fru

Sjuksköterskan Chaz Higgs visste hur han skulle mörda sin hustru, toppolitikern Kathy Augustine, utan att åka fast – med hjälp av ett medicinskt preparat som snabbt går ur blodet så att ingenting går att bevisa. När Kathy sov injicerade han en överdos i hennes skinka, men på akuten fattades misstankar och det togs prover direkt…

Kathy Augustine, 50, från Nevada hade gjort en strålande politisk karriär och under en tid fanns hon på president George Bushs lista som kandidat att bli hans statssekreterare.

I jakten på en politisk toppost gjorde Kathy misstaget att bryta mot vallagarna och använda sig av statliga tjänstemän och utrustning i sin valkampanj. För detta dömdes hon i domstol att betala ­15 000 dollar i böter och hennes politiska karriär såg ut att vara över. Men Kathy ville rentvå sitt namn och kämpade vidare. 

Vid sidan om politiken hade hon inte haft någon vidare framgång. Kathy var inne på sin fjärde make, den 43-årige sjuksköterskan Chaz Higgs.

Det bisarra var att de hade träffats när hennes tredje make, piloten Charles ­Augustine, låg på sjukhus ­efter att ha fått en stroke. Chaz vårdade hennes man och Chaz och Kathy blev kära.

Till allas stora häpnad gifte de sig bara tre veckor efter att Charles gått bort, vilket fick många att höja på ögonbrynen. Enligt Kathy hade hon och Charles bestämt sig för att skiljas strax innan han blev sjuk.

Att Charles hade en livförsäkring på en miljon dollar som tillföll hustrun satte dock igång en delspekulationer. Men det gick inte att styrka några brottsmisstankar.

Girigheten fick honom att mörda sin fru
Sjuksköterskan Chaz Higgs var Kathys fjärde make. Foto: TT
Girigheten fick honom att mörda sin fru
Kathy Augustine var fortfarande vid liv när hon fördes till sjukhuset från parets gemensamma hem. Foto: TT

Kathy var mitt uppe i sin valkampanj när hennes make Chaz en morgon ringde larmcentralen och berättade att hans fru hade slutat andas. 

Framme på sjukhuset föll Kathy i koma. En respirator höll henne vid liv. Familjen insåg att hon aldrig mer skulle vakna och efter tre dagar tog de beslutet att stänga av respiratorn.

Motstridiga uppgifter 

Dödsfallet var ett mysterium och man ställde sig frågan hur en fullt frisk 50-årig kvinna helt plötsligt kunde få en hjärtattack och dö. Undersökningen av hennes blodkärl gav ingen indikation på att någon blodpropp skulle ha varit dödsorsaken, inte heller att hennes hjärta var svagt.

Fem dagar efter Kathys död försökte Chaz begå självmord genom att skära sig i handlederna. Han hittades i tid och överlevde. I sitt självmordsbrev gav han Kathys politiska motståndare skulden för att de genom smutskastning orsakat en hjärtattack som blev hans älskade hustrus död. 

Under obduktionen av Kathy hittades två små stick på hennes vänstra skinka. De gick inte att förklara med akupunktur eller annan behandling. Det kunde istället vara stick efter injicering med en spruta.

Nevadapolisen misstänkte nu att kändispolitikerns död kunde vara överlagt mord. Chaz hamnade i fokus för misstankarna. En av hans ­arbetskamrater blev förvånad över hans kärleksförklaring till hustrun i självmordsbrevet. På jobbet hade han uttryckt hat mot henne och ­ville att hon skulle dö. 

Girigheten fick honom att mörda sin fru
Kathy Augustines begravningsfölje. Foto: TT
Girigheten fick honom att mörda sin fru
I mejlen till älskarinnan framgick det tydligt att Chaz kände sig kontrollerad av Kathy. Foto: TT

Polisen hittade också mejlkorrespondens som visade att Chaz haft en affär med en annan kvinna och även där hade han uttryckt sitt starka hat mot hustrun. Bland annat var hon kontrollerande.

Livsfarligt preparat

Analysen av samtalet till larmcentralen visade att Chaz var oförklarligt lugn, trots att hans hustru höll på att dö ifrån honom. Och i ambulansen satt han och läste tidningen samtidigt som sjukhuspersonalen kämpade för att rädda hennes liv.

Kvällen innan Kathy blev sjuk hade hon berättat för en väninna att äktenskapet med Chaz var över. Med tanke på att Chaz då skulle förlora sin del av försäkringspengarna hon fått efter sin förra man fanns ett mordmotiv så gott som något.

Chaz Higgs hade före Kathys död pratat med en kollega om det perfekta sättet att döda någon och inte bli misstänkt för mord. Tipset var att spruta in substansen suxametoniumklorid i offret. Det är ett preparat som används i små mängder inför operationer för att få musklerna att slappna av.I större mängder är det dödande. Substansen lämnar blodet omgående och inga blodprov kan bevisa att offret fått den livsfarliga substansen. 

Chaz hade i sin yrkesroll tillgång till preparatet på sjukhuset.

Girigheten fick honom att mörda sin fru
De uppmärksamma sjuksköterskorna såg ett litet stickmärke på Kathy och tog både blod- och urinprover på henne. Foto: TT
Girigheten fick honom att mörda sin fru
Bland Chaz saker hittades information om det dödliga preparatet suxametoniumklorid, som tog livet av Kathy. Foto: TT

Polisen hade inga konkreta bevis mot Chaz. Men de hade tur, för två sjuksköterskor på akutmottagningen hade direkt fattat misstankar om att Kathy blivit förgiftad när hon kom in. Av den anledningen hade de tagit både blodprov och urinprov på henne. 

Medan suxametoniumklorid försvinner direkt från blodet lämnar det spår efter sig i urinen. När det nedfrysta urinprovet skickades till kriminaltekniskt laboratorium visade det positivt och Chaz Higgs greps för mordet på sin hustru. 

I hans bil hittades dessutom lappar med information om hur suxametoniumklorid skulle doseras.

Väckte misstankar

Dagen innan Chaz skulle upp i rätten försökte han på nytt ta sitt liv, men han misslyckades.  

Bevisningen var överväldigande och åklagaren menade att Chaz vaknat på morgonen före sin fru, fyllt en spruta med så mycket suxametonium-klorid som behövdes för att döda henne och sedan stuckit henne i skinkan medan hon sov. När han ringde larmcentralen förväntade han sig att Kathy skulle vara död när ambulansen kom fram.

Juryn lät sig inte bevekas av Chaz Higgs bandagerade handleder, utan straffet blev livstids fängelse.

Samtidigt väcktes misstankar om att Chaz Higgs även hade varit inblandad i Charles Augustines dödsfall. Kroppen undersöktes och där hittades metaboliten, en biprodukt till det preparat som dödat Kathy Augustine. Något åtal mot Chaz Higgs för att ha mördat Charles Augustine väcktes aldrig, men däremot fanns det starka misstankar om att så var fallet. 

Scroll to Top