Joakim har sett alla 8500 Glamour-avsnitten!

I tre decennier har svenska tv-tittare kunnat följa intrigerna mellan familjerna Forrester, Logan och Spencer i Los Angeles modevärld. Det firar entusiasterna i Glamour Sverige med en hejdundrande 30-årsfest i Stockholm.

Den 12 mars är ett heligt datum för alla svenska fans som varje dag följer långköraren Glamour på Sjuan. Det första avsnittet av den populära tv-serien sändes nämligen på svensk tv just den 12 mars 1990.

– Det gör Glamour till ­Sveriges mest kontinuerligt visade tv-serie. Under de 30 åren har det bara varit uppehåll över sommar och jul till skillnad från Hem till gården som hade ett uppehåll på många år, berättar “glamouristen” Joakim Burman.

Ja, i Sverige kallar fansen som regelbundet följer tv-såpan sig själva för glamourister. De har en egen Facebookgrupp, Glamour Sverige, där medlemmarna diskuterar de senaste avsnitten och intrigerna som skakar de mäktiga familjerna i Los Angeles modebransch. En handfull gånger per år träffas dessutom de mest hängivna glamouristerna på restaurang för att umgås och prata om sin favoritserie.

– Jag har själv följt Glamour slaviskt sedan första avsnittet. Jag var 18 år 1990 och bodde fortfarande hemma hos mina föräldrar i Skellefteå. Jag och min mamma bestämde oss för att vi skulle följa serien från början, berättar Joakim.

På den vägen är det. Sedan dess har Joakim inte missat ett enda avsnitt. Även om det inneburit att han fått se vissa avsnitt i efterhand.

– När jag gick på blomsterskolan i Norrköping spelade mamma in avsnitten på VHS-kassetter som hon skickade ner till mig en gång i veckan, berättar han med ett skratt.

I tv-serien, som hade premiär i USA 1987 som The bold and the beautiful, kretsar handlingen kring maktkamper, kärlekstrubbel och familjekonflikter i Los Angeles modevärld där familjen Forrester driver sitt imperium Forrester Creations. Genom åren har skådespelarna kommit och gått, men två har varit med ända sedan starten.

Det är Katherine ­Kelly Lang, 58, som spelar ­affärskvinnanBrooke Logan och John McCook, 75, i rollen som Eric Forrester.

Hittills har det blivit över 8 500 avsnitt och andra kända ansikten har dykt upp då och då, som sångerskan Dionne Warwick, Lorenzo Lamas (Lance i Falcon Crest) och ­Patrick Duffy (Bobby Ewing i Dallas).

– Alla har sina favoritskådespelare i Glamour. Min är ­Susan Flannery som spelade Stephanie Forrester, säger ­Joakim Burman och tillägger med ett skratt:

– Jag träffade henne på Öland där hon var i samband med kronprinsessan Victorias 14-årsdag och jag fick en kram av henne. Den kramen levde jag länge på. Jag fick träffa drottningen av tv-såpor.

Två gånger har Joakim Burman varit med på Glamoureventet som hålls i Los Ange-les vartannat år. Där fick han och de andra glamouristerna tillfälle att mingla med skådespelarna och se studion där programmen spelas in.

– Jag fick till och med vara med vid inspelningen och
det är jag verkligen tacksam för. Nästa år är det dags igen och då är vi en grupp glamourister här från Sverige som ­reser dit.

Joakim har sett alla 8500 Glamour-avsnitten!
Tre av stjärnorna i den pågående säsongen av Glamour: Heather Tom (Katie Logan), Thorsten Kaye (Ridge Forrester) och Katherine Kelly Lang (Brooke Logan). Foto: Sjuan
Scroll to Top