Visste du det här om semlor?

Faschingskrapfen, fastelavnsbolle och baconsemla. Vi är inte ensamma om att äta semlor i Sverige. Och varianterna är många fler än du tror.

Idag är det Fettisdagen, även kallad Semmeldagen och Fastlagsdagen. Denna omåttligt populära dag flyttar sig varje år och firas 47 dagar före påsk.

I Sverige idag består en semla vanligtvis av en ljus vetebulle, mandelmassa, grädde och pudrat florsocker. Så här har det inte alltid varit.

Ursprunget från 1600-talet var utan mandelmassa och grädde. Bullen serverades då med het mjölk på fat och kallades för hetvägg, ett namn som än idag används när semlor äts med varm mjölk.

Det var först i mitten av 1800-talet som man tillsatte mandelmassan och grädden tillkom inte förrän på 1920-talet. Så det där är rena nymodigheterna.

Sedan 1200-talet har semlan haft många namn, bland annat fastlagsbulle och fettisdagsbulle. Ordet semla kommer från det latinska ordet “simila” som betyder “det finaste mjölet”.

Semlor i världen

Semlan kan kännas som en väldigt svensk tradition men det är faktiskt inte bara vi som vi äter den här typen av bullar. Bullarna ser däremot väldigt olika ut från land till land.

I Finland äter man fastlagsbulle. Det är denna variant som är mest likt vår svenska semla, men den finska fastlagsbullen kan även ätas med hallonsylt istället för mandelmassa.

I Norge och Danmark äter man fastelavnsbolle och istället för mandelmassa har man sylt, vaniljkräm eller choklad.

I Tyskland, Österrike och Slovenien äter man faschingskrapfen, vilket är en bulle fylld med plommon eller aprikossylt.

Kriminella semlor

Idag säljs semlor främst från jul till påsk, eller när som helst egentligen, men det har inte alltid varit okej. 1952 fick ett par bagare i Malmö böter då de hade sålt semlor redan i januari. På den här tiden var det inte lagligt att vare sig baka eller sälja semlor innan fettisdagen. Semmelförbudet fanns kvar ända fram till 1960-talet.

Fettisdagen i Sverige idag

Mer är 50 % av den svenska befolkningen äter en semla på fettisdagen.

Under ett år säljs det ungefär 50 miljoner semlor och det bakas ungefär 30 miljoner i de svenska hemmen.
Källa: semla.nu

Olika varianter på semlor

Semmel-wrapen, chokladsemla, wienersemla, semmelkladdkaka. Det har till och med förekommit varianter som innehåller kött och bacon.

Men för de riktiga entusiasterna är det naturligtvis enbart den klassiska semlan som gäller. Hoppas att den ska smaka!

Se Hemmets Journals goda semmelrecept här!

Scroll to Top