Olle Jönsson älskar att möta sina fans

Olle Jönsson har varit sångare i dansbandet Lasse Stefanz i 52 år. Varken hans diabetes eller 40 graders feber har stoppat honom från att kliva upp på scenen och möta fansen. – Jag vet att jag varit dum mot mig själv, men jag vill ju inte göra andra besvikna.

Även om Lasse Stefanz har halverat sina spelningar från runt 220 när det var som mest till omkring 110 per år, vill dansbandet gärna prova nytt för att fortsätta utvecklas efter sina 56 originalalbum och runt 700 låtar. Som de gjorde innan jul, då de för första gången uppträdde med fyra krogshower på Kajskjul 8 i Göteborg.

– Det är fortfarande lika roligt att stå på scenen och möta våra fans. Jag älskar lugnet på landet hemma på gården, men skulle bli tokig om jag bara gick runt där, säger Olle Jönsson med ett skratt och tillägger:

– Det har varit jättekul att prova krogshow, ett nytt format som vi inte gjort innan – trots att vi hållit på i 52 år. Skillnaden är att man kommer till hotellet redan vid elvatiden på kvällen, mot bortåt tre på natten vid en danskvällsspelning. Men det kanske passar oss bättre numera med tanke på att orken blivit sämre.

Olle Jönsson

Ålder: 64 år.
Familj: Hustrun Gunilla, sonen Dan,35 och dottern Lina, 27.
Bor: På en hästgård i Röetved, utanför Kristianstad.
Aktuell med: Som sångare i Lasse Stefanz – ständigt aktuella med spelningar runtom i landet. Innan jul hade de till exempel krogshow på Kajskjul 8 i Göteborg.

Att Olle skulle ställa in en spelning, det händer i princip aldrig och det ska enormt mycket till. Inte ens då han hade halsfluss med 40 graders feber eller kissade blod var det skäl nog för att inte som vanligt avverka alla hits inför publiken.

– Jag vill varken ställa till det för mina kompisar i bandet eller göra fansen besvikna. När folk har köpt biljett och sett fram emot att se oss spela, ja då är det bara att gå upp och ösa på. Men när jag hade hög feber och salmonella fick de nöja sig med att jag satt ned på en stol på scenen.

Samtidigt erkänner Olle att han kanske skulle ha tänkt lite mer på sig själv och sin egen kropp ibland.

– Ja, jag inte tagit hand om mig själv, som man kanske borde. Varit dum och rent ut sagt en idiot mot mig själv. Men det är svårt att lära gamla hundar att sitta vet du, säger han och ler.

År 2006 drabbades Jönsson av en hjärtinfarkt och för några år sedan även av diabetes. Eller det var då han fick diagnosen i alla fall.

– Det började med att jag var väldigt törstig hela tiden, fick springa allt oftare på toaletten för att kissa och såg allt sämre – det var liksom dimmigt. Men jag är ju inte den som går till läkaren i första taget. När jag väl undersöktes och tog prover upptäcktes det att jag hade 36 i blodsockernivå när man ska ligga mellan fem och sju i vanliga fall.

Över en halv miljon människor i Sverige lever med den obotliga sjukdomen.

– Skulle jag få välja hade jag hellre tagit en hjärtinfarkt till, förutsatt att det gått bra förstås. Med diabetes däremot blir man påmind varje dag och man måste tänka sig för hela tiden. Jag tar exempelvis tre sprutor dagligen och undviker att äta sött så mycket som möjligt. Det är ganska jobbigt med tanke på att jag älskar läsk, berättar han med ett snett leende.

Att ge sprutor till sig själv var också svårt att ställa om till eftersom Olle tidigare haft en stark sprutfobi.

– Men det är ju bara att gilla läget, finns ju inget annat alternativ. Jag älskar att leva och vill vara kvar många år till. Då gäller det att jag sköter mig. Många som får den här sjukdomen kallar den för en långsam dödsdom och så är det ju om man missköter sig.

Olle Jönsson älskar att möta sina fans
Olle har turnerat med Lasse Stefanz i 52 år och bandet är alltid på väg till en ny spelning.

Tänkte sluta

De tillfällen då han funderat över att sluta som sångare i bandet har inte berott på hälsan, men när Olle 2012 gick ut offentligt med att han skulle sluta handlade det om att han ville göra något annat.

– Jag hade helt enkelt tappat lusten. Men det tog bara några dagar att komma på andra tankar. Vad sjutton skulle jag göra istället? Egentligen älskar jag ju att stå på scenen och möta människor. Dessutom har jag ett stort bekräftelsebehov. Jag mår väldigt bra av att få höra applåder och få en klapp på axeln. När det kom ut i tidningarna att jag skulle hoppa av blev jag lite chockad över hur många det var som hörde av sig och sa att de var beroende av mig.

Olle och hans fru Gunilla har varit ett par i 38 år och bor på en gård på landet i lilla Röetved utanför Kristianstad.

Det är där – nära skog och natur, samt med fyra hästar, fem katter, en hund och två papegojor – han laddar batterierna och lever ett liv långt från turnerandet.

– Jag kan gå ut och sätta mig på altanen i bara kalsongerna, utan att någon bryr sig om det. Sedan älskar jag att vi har en massa djur, det är så härligt att bara kunna gå och ge lite morötter till hästarna. Men rida på dem aktar jag mig för. Det överlåter jag till min fru och min dotter.

Då håller han sig hellre till en annan typ av hästkrafter, nämligen sin motorcykel av märket Harley Davidson.

– Det är så skönt att bara få glida fram och njuta av landskapet. Jag är inte den som bara öser på som en blådåre …

Olle Jönsson älskar att möta sina fans
Olle har inga planer på att lägga av. I höstas prövade Lasse Stefanz på krogshow i Göteborg.

En offentlig person

Att bege sig in till stan gör Olle bara när han måste.

– Jag samlar helst ihop flera ärenden och utför dem på samma gång. När jag inte är ute och reser till spelningar med bandet håller jag mig helst hemma. På stan blir man ju alltid granskad. Vad har jag för kläder på mig och vad ligger i min varukorg? Fast det är sådant man får räkna med som offentlig person.

En och annan har säkert blivit starstruck när de plötsligt mött Olle Jönsson. För egen del skulle han utan tvekan känt samma sak för framför allt två personer.

– Ja, rockmusikern Don Henley från Eagles, och skådespelaren Al Pacino. Jag skulle gärna vilja prata lite med Al om hans fantastiska rollprestation i En kvinnas doft, där han agerar en blind man.

Att titta på film är en av Olles största passioner i livet. Både hemma och på turné.

– Jag har alltid med mig fyra–fem filmer att kolla på i bussen. Det är ett av de allra roligaste tidsfördriven. Mina favoriter är Gudfadern-trilogin. Den har egentligen allting.

Något som sedan i våras roar honom är också den nya rollen som vigselförrättare – som blivit möjlig tack vare att han är en offentlig person.

Det har redan blivit ett drygt tiotal borgerliga vigslar och Olle njuter varje gång.

– Jag har vigt ett par där mannen var 82 år, det är det äldsta hittills. Hoppas verkligen att han överlevde bröllopsnatten, skojar han. Under en båtresa till Finland med Cinderella i somras vigde jag fyra par på en gång.

Olle pratar alltid med paren innan, så han kan berätta lite om dem under ceremonin. Sedan brukar han även sjunga ett par låtar – antingen egna eller andra artisters. Men Du försvann som en vind lär knappast vara aktuell där…

– Haha, nej, den passar ju inte precis in där. Däremot har jag faktiskt sjungit den på en begravning. Även om texten inte handlar om att försvinna på det sättet kan man ju egentligen tolka det så också.

Någon undrade kritiskt om Olle inte redan har tillräckligt med pengar. Men det är knappast därför han valt att vara vigselförrättare.

– Nej, jag får 130 kronor per gång och det fakturerar jag inte ens. Jag skulle vilja skänka dessa till exempelvis uteliggare om det vore möjligt.

Stolt över karriären

De låtar som fansen annars alltid vill höra är bland annat De sista ljuva åren och I en liten fiskehamn. Dessa tröttnar han aldrig på att sjunga – trots att han gjort det flera tusen gånger på scenen.

– Klart att jag är stolt över dessa låtar. Men mest stolt i karriären är jag nog ändå dels över att vi lyckats hålla oss populära under så många år, samt duetterna över musikgränser med bland annat Plura, Jerry Williams och Mikael Wiehe.

Något slut på karriären ser inte Olle nu heller.

– Nej, jag säger som en del andra artister har gjort. Man går inte i pension i det här
yrket, utan vi bara dör. Allra helst på scenen. Men dit hoppas jag att det är väldigt långt kvar.

Olle Jönsson älskar att möta sina fans
Olle Jönsson älskar att bo på landet nära naturen. Här laddar han batterierna och lever ett liv långt från turnerandet.

Hur bra är du på en skala från ett till tio på att …

… passa tider
– När jag ska åka flyg eller tåg är jag en tia där, för de vill ju knappast vänta på mig. Annars skulle jag vilja säga en åtta. Jag är oftast i tid, men kan hända att jag blir någon kvart för sen.

… montera ihop Ikeamöbler
– Inte mer än en tvåa. Jag får oftast en påse med skruv över och upptäcker att jag byggt ihop möbeln spegelvänd.

… ta itu med saker
– Tyvärr har jag en tendens att skjuta upp saker, oftast sådant jag tycker är tråkigt i hushållet. Men kan också vara om jag ska åka till Stockholm för att spela in låtar. Istället för att resa dit fler gånger och sjunga några låtar åt gången blir det ibland att jag åker en gång och spelar in exempelvis tolv låtar på ett par dagar … Och då får jag skylla mig själv. En fyra.

… laga mat
– Det är något jag tycker är väldigt roligt och är rätt bra på det också. En åtta. I dag ska jag laga kalops, vilket är en favorit. Jättegott ihop med rödbetor.

… kunna stå emot en skål med godis eller kakor på bordet
– Det är till och med en nolla, men jag får väl säga etta. Kakor och godis är otroligt svårt att stå emot, så det är bäst att inte ha ­något sådant framme.

… vara romantisk
– Min fru brukar säga att jag inte är någon romantiker och jag måste nog hålla med där. Det får bli en tvåa bara.

Scroll to Top