Sara bjuder 700 kvinnor på afternoon tea!

När Sara slutade jobba som lärare insåg hon att det lätt kunde bli ensamt att jobba hemifrån. Det var då idén till hennes afternoon tea-aftnar föddes. Nu bjuder hon omkring 700 kvinnor per år på små läckra maträtter, lagade och serverade med värme.

Denna sena oktobereftermiddag ligger duggregnet i luften och träden i allén har en gyllene ton på sina löv. Koltrasten sjunger in hösten där han sitter i trädet utanför entrén till Sara Renholms hem.

När man kommer in är det högt tempo i köket. Sara ordnar allt det sista innan gästerna kommer. I kastrullerna sjuder soppan och ugnarna är fyllda med frittata, italiensk matomelett. Sara gör i ordning det sista med rårakorna, för i dag är det full sittning i hemmet och hon har tagit hjälp av sin goda vän Christina för att hinna med allt.

Sara Renholm

Ålder: 56 år.
Familj: Maken Dahn, 64 år, dottern Shila, 30.
Bor: I centrala Göteborg.
Gör: Driver Saras Eko & Gott.

Allt började för sju år sedan, då Sara efter 15 år som lärare på låg- och mellanstadiet, kände att det var dags att prova på något nytt innan det var för sent.

Efter jobbet brukade Sara alltid varva ner genom att stå i köket och laga mat eller baka och det var då idén föddes att hon skulle anordna “hemma hos”-middagar. Okända gäster skulle kunna boka in sig som ett sällskap i hennes hem men det visade sig att det blev för tungt och svårt att förbereda med maten i förväg. Hon kom då på att afternoon tea skulle funka i stället.

– Jag ville anordna något för kvinnor där de skulle kunna träffa andra för att nätverka eller lära känna nya personer. Män är lite bättre än vi på detta, för de spelar golf eller någon annan sport där de skapar sina nätverk.

När Sara hade slutat jobba som lärare märkte hon hur ensamt det var att jobba hemifrån. Hon växte upp i staden Rasht i norra Iran, 30 km från Kaspiska havet, i ett hem där man alltid hade bjudningar och där maten lagades med stor omsorg.

Sara bjuder 700 kvinnor på afternoon tea!
Sara dukar med antika koppar och tallrikar och mycket blommor.

Varm mat serveras

I Sverige passar afternoon tea väldigt bra in när höstmörkret kommer med regn och kyla. Att omge sig med vänner och samlas runt de dukade borden med härliga varma små rätter, levande ljus, antikt porslin och blommor. Det är ett enkelt sätt att träffa nya vänner i en mysig, avslappnad miljö.

– Jag började med att sända ut några inbjudningar bland mina vänner och sa att de fick ta med sig en väninna till ett kvinnligt nätverk. Det blev en stor succé. Först var det ett 30-tal besökare och nu har jag omkring 700 besökare varje år till mitt ekologiska afternoon tea som jag har en gång i veckan på hösten och våren.

Klassiskt brittiskt afternoon tea serveras med kalla små bakverk och scones till men Sara har ändrat på detta. Hon serverar varm mat för det ger hjärnan en mättnadskänsla. Man slappnar av på ett annat sätt i kroppen och blir mer öppen. Sara är en utmärkt värdinna som tar hand om alla så att de känner sig sedda. Teet hinner aldrig ta slut innan hon är där för att fylla på eller småprata.

– Gästerna som kommer hit anstränger sig genom att göra sig fina eftersom de är bortbjudna till en annan persons hem. Jag tar emot gästerna vid dörren och välkomnar dem, visar var de ska sitta och erbjuder något att dricka medan man väntar in de andra. Så fort alla har kommit så pratas det om livet.
Roliga ting men även sorgliga berättelser får man höra. Det är alltid glatt och mycket skratt runt borden medan de äter.

Det är en härlig blandning av folk med olika bakgrunder som samlas på dessa kvällar. En speciell kväll för Sara var när me too-rörelsen hade startat och Svenska Akademien var i blåsväder, då deltog poeten Jila Mossaed. Under kvällen fick hon ett samtal där hon blev erbjuden en plats som ledamot i Svenska Akademien. Detta samtal fick 20 kvinnor höra och alla lovade de att hålla tyst tills hon tackade ja till platsen, vilket alla gjorde.

Sara bjuder 700 kvinnor på afternoon tea!
Annki tog med sina vänner på en heldag i Göteborg med en överraskningsavslutning hos Sara.

Fick nya kontakter

– Vid ett annat tillfälle blev jag kontaktad av en kvinna som hade bott utomlands och nu skulle återvända till Sverige. Hon hade hört talas om mina afternoon tea så hon frågade om det var möjligt för henne att komma på en av dessa, för hon ville lära känna nya människor. Under kvällen flyttade hon runt till de olika borden så att hon fick prata med alla, vilket ledde till nya kontakter.

Vissa kommer med sina vänner men det är inte ovanligt att folk dyker upp ensamma för att lära känna nya personer. Själv har Sara fått en massa glädje av att hålla dessa tillställningar, det har även gett henne en hel del energi och idéer till nya projekt i sitt liv.

– Varje afternoon tea är olik den andra, både vad som bjuds men också att det är olika besökare som kommer hit. Efter att vi har ätit sätter vi oss i vardagsrummet och pratar mera med varandra. En kväll var en operasångerska här och sjöng så vackert, vilket blev en härlig avslutning på kvällen!

För att bli inbjuden till Saras eftertraktade afternoon tea måste du bli bjuden genom en vän eller ha träffat Sara tidigare. Men väl där väntar en fantastisk smakupplevelse och en underbar värdinna med ett stort hjärta för människor och en glöd-ande passion för mat.

Här hittar du Sara: 

Blogg: sekogott.blogspot.se
Facebook: Saras Eko & Gott
Instagram: @saras_ekogott

Scroll to Top