Bjud in fåglarna till ett dukat bord!

Besök av småfåglar i trädgården värmer hjärtat en kall vinterdag. Det är härligt när det blir liv i täppan. Dessutom behöver fåglarna din hjälp med mat under de kalla månaderna. Kanske upptäcker du fler fågelarter än du trodde om du bara bjuder in. Här får du tips om hur du kan fixa ett eget fågelkafé i täppan!

När det är kallt och jorden hård av frosten är det svårt för många fåglar att hitta både mat och vatten i naturen. En varierad blandning av frön, nötter, frukt och fett, och en skål med friskt vatten ger fåglarna det de behöver. Det lockar också många flygande gäster till trädgården, som blir full av liv.

Det behöver varken bli dyrt eller innebära massor av inköp att bjuda fåglarna på vintermat. Ta vad du har hemma: ett litet bord, en tom glasburk, en tekopp och en gammal lykta kan tillsammans bli ett inbjudande dukat bord.

Placera gärna ditt fågelkafé så att du kan se det inifrån huset. Då ser du också när det behöver fyllas på med mat och vatten.

Det är både enkelt och roligt att göra egen fågelmat av frön och smält fett. Ofta blir kvaliteten också bättre. Här får du recept som enkelt kan anpassas till sådant du har hemma. Sedan är det bara att ta plats inomhus i värmen och njuta av föreställningen utanför fönstret. Snart får du besök av koltrastar, domherrar, blåmesar, talgoxar och många fler som vill ta del av din buffé.

Gör egna fågelkakor

Du behöver:
250 g kokosfett
200 g blandade fågelfrön

Gör så här:
Smält kokosfettet i en gryta på låg värme och rör ner fågelfröna. Häll blandningen i små skålar, formar eller koppar. Ställ dem i kylen för att stelna. Sedan är det klart för servering!

Tips!
Passa på att rensa skafferiet på sådant som kan komma till användning. Kanske har du rester av mandlar, hasselnötter och valnötter att hacka ner i blandningen. Undvik dock saltade nötter.

Bjud in fåglarna till ett dukat bord!
Den fina fågelkakan är gjord av kokosfett och fröblandning som fått stelna i en fin form och sedan tagits ut.

Vad ska fåglarna äta?

Undvik att ge dem gammalt bröd som inte ger någon näring. Satsa istället på en sundare meny som till exempel kan bestå av:

  • Färdig fröblandning
  • Solrosfrön
  • Äpplen
  • Blötlagda russin
  • Havregryn
  • Osaltade jordnötter och andra nötter

Fortsätt med utfodringen!

Har fåglarna vant sig vid att du erbjuder mat kommer de att återvända. Fortsätt med utfodringen tills vädret blir mildare.

Bjud in fåglarna till ett dukat bord!
I det lilla trädet utanför terrassen hänger godsaker för fåglarna – en lykta som sett bättre dagar, en kaffekopp och en färdig foderbehållare har fyllts med frön och nötter.

Gör en egen fågelmatare av en kaffekopp!

Fika för småfåglar! En gammal kaffekopp har fyllts med fågelfrön och hängts upp.

Så gör du:
1. Borra tre hål i kaffefatet jämnt fördelade runt om. Använd en borr för porslin och kakel.
2. Limma fast koppen i fatet med lim som håller även för utebruk.
3. Använd tunn blomstertråd av metall och trä den igenom hålen i fatet så att det hela hänger jämnt. Häng upp i en gren utomhus.

Bjud in fåglarna till ett dukat bord!
Så här enkelt gör du en vacker fågelmatare av en gammal kaffekopp!

Vem äter vad?

Hampfrö: Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita och talltita
Solrosfrö: Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe och nötväcka
Havre: Gulsparv, gråsparv, turkduva och ringduva
Vildfågelfrö, burfågelfrö och linfrö: Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska och järnsparv
Bokollon: Bofink, bergfink och nötväcka
Ekollon: Nötskrika, nötkråka, ringduva och nötväcka
Hasselnötter: Nötskrika, nötkråka, nötväcka och större hackspett
Osaltade jordnötter: De flesta mesar, nötväcka och siskor
Talg, ister, späck och kokosfett: Blåmes, talgoxe, kungsfågel, större hackspett, nötskrika, skata, trädkrypare, svartmes och tofsmes
Äpple, päron, banan, rönnbär och oxelbär: Olika trastar och sidensvans

Källa: Naturskyddsföreningen

Scroll to Top