Varför har Magnus 800 motorsågar?

Det började med att Magnus Mattisson i Osby stod och grejade med sin motorsåg hemma på gården och behövde få tag på reservdelar.

– Det gick dåligt så jag började leta efter fler sågar med de delar jag behövde. Helt plötsligt hade jag 300 stycken, berättar han.

Idag ingår över 800 motorsågar i samlingen och intresset har satt sina spår i hemmet som han delar med sambon Anette.

– Från början rörde det sig om några sågar i garaget. Sedan byggdes det ut. Nu har vi har inte haft ett garage på 16 år. Vi hade ett tv-rum i källaren, men det fick vi flytta upp eftersom det råkade bli nya delar där. Och tvättstugan blev ett kontor, säger hon och skrattar.

Alla sågar förvaras dock inte i huset. Tillsammans med Osby hembygdsförening, kommunen och Naturbruksgymnasiet har Magnus startat ett motorsågsmuseum.

– Jag åker dit ibland, sätter på en kopp kaffe och tittar på mina fina grejer. Det är en fantastisk samling. Ur ett historiskt perspektiv är det också viktigt att vi bevarar hur skogsindustrin byggts upp, säger Magnus.

Husqvarna är det dominerande märket i samlingen, men tanken var först att hitta en av varje modell. Den idén fick dock supersamlaren ge upp på ett tidigt stadium.

Scroll to Top