Helena startade Julhjälpen för de behövande

Helena satt en julafton, mätt och belåten med sin familj och öppnade julklappar. Då kom hon att tänka på alla som inte hade någon riktig julstämning, på alla barn till fattiga föräldrar, på de hemlösa och på de sjuka och ensamma på våra sjukhus. Visst borde man kunna ändra på det.

Det är snö i luften och i alla radhusen längs villagatan lyser julstjärnor och ljusstakar när Helena Berg, 49, håller på att lasta in flera stora kassar med julklappar i sin bil.

– I dag ska vi åka till kirurgen på Centralsjukhuset här i Kristianstad. Där ligger många ensamma patienter som vare sig får julklappar eller besök av sina anhöriga, berättar hon.

Helena Bergh

Ålder: 49.
Yrke: Resurslärare
Familj: Maken Martin, 47, och döttrarna Matilda, 22, och Maja, 20.
Bor: Villa i Kristianstad.

För tredje julen i rad offrar Helena lite av sin egen tid och bekvämlighet för att glädja andra. I slutet av november 2017 startade hon Julhjälpen i Kristianstad som blev en omedelbar succé.

– Redan första året fick jag 800 julklappar som jag sedan skänkte till behövande familjer. Det som blev över gav jag till sjukhuset, kvinnojouren och de hemlösas förening, berättar hon.

Helenas engagemang för de som har det svårt i samhället och som inte har möjlighet att fira en ordentlig jul med god mat och julklappar till barnen började för några år sedan.

– Jag satt en julafton tillsammans med min man Martin och våra döttrar. Vi hade precis ätit och höll på att öppna julklapparna precis som vi alltid gjort och det kändes självklart att det skulle vara så.

Men då började hon tänka på alla som har det svårt i samhället och som det inte är lika självklart för att det ska bli en varm och mysig julhelg. Hon började känna lite dåligt samvete.

– Det är inte alla som har råd med julklappar till barnen. Det finns många ensamma mammor som har det tufft ekonomiskt. Andra barnfamiljer kan hamna i svårigheter på grund av arbetslöshet, skilsmässor eller sjukdomar.

När julfriden sänkte sig över det lilla villaområdet i Kristianstad och de sista ljusen i adventsljusstaken var på väg att brinna ner började Helena därför fundera på vad hon kunde göra för att hjälpa andra att få en god jul.

Hon var inte direkt någon nybörjare på området. I ungefär tio års tid hade hon ägnat sig åt välgörenhet i någon form.

– Det var allt från att hjälpa mobbade barn till att samla in pengar till Barncancerfonden, säger hon med ett leende.

Helena startade Julhjälpen för de behövande
Med fullastad bil bär det av till olika behövande

Enormt gensvar

För att få lite råd och tips om hur hon skulle gå till väga kontaktade hon en gammal skolkamrat från förr som tagit initiativ till en likande insamling i Olofström. Därefter startade hon hösten 2017 en Facebooksida som hon döpte till Julhjälpen i Kristianstad.

– Dit kunde både de som behövde hjälp, som inte själva hade råd att köpa julmat eller julklappar till barnen, vända sig liksom de som ville skänka julklappar, berättar Helena.

Gensvaret blev enormt.

– Det var oerhört många som hörde av sig. På bara några veckor fick jag in över 800 julklappar från olika givare. Det var paket med lego, spel, gosedjur och andra leksaksdjur, men även presentkort och bidrag till julmat.

Plötsligt fylldes hela hennes hus med paket – betydligt fler än hon hade familjer att dela ut dem till.

– Första julen delade jag ut julklappar till 550 behövande familjer som hade kontaktat mig på Facebook och beskrivit sin situation. Jag körde ut och delade ut julklapparna personligen eller träffade dem vid affärer där jag handlade åt dem.

Julklapparna som blev över skänkte hon till Centralsjukhuset i Kristianstad, kvinnojouren och till de hemlösa på Café David.

– Där har jag själv hjälpt till på julafton de senaste åren och där ska jag vara några timmar även i år. När jag kommer hem till min familj på julaftons kväll brukar jag vara så trött att jag somnar i soffan, säger Helena med ett leende.

Förra året fick Julhjälpen i Kristianstad in över tusen julklappar och Helena hade en lång lista på behövande familjer. I år ser det ut att bli ännu mer arbete för henne.

– Jag börjar arbeta med insamlingen sju veckor innan jul. De sista två veckorna är mest intensiva och då hinner jag knappt med mitt vanliga jobb, men som väl är har jag en förstående arbetsgivare, säger hon med ett leende.

Helena startade Julhjälpen för de behövande
På kirurgen på Centralsjukhuset i Kristianstad tar Malin Nilsson emot julklappar som Helena Bergh samlat in. På julafton delas de ut till patienterna på avdelningen.

Inga kontanter

Det är bara leksaker, matvaror eller presentkort som Helena delar ut. Hon vill inte befatta sig med kontanter eftersom det ökar risken för att hon skulle kunna utsättas för bedrägeri.

– Det är möjligt att någon försöker lura mig. Jag är ju ingen polis och kollar inte upp alla som hör av sig. Men de som vill ha hjälp måste berätta om sin situation och sedan träffar jag ju dessutom dem personligen.

Eftersom hon vill träffa alla mottagare av julklapparna innebär det också att hon får köra runt en hel del.

Även om hon försöker begränsa utdelningen till behövande i Kristianstadsområdet blir det många mil i bilen.
– Jag kör ungefär 50 mil veckorna innan jul och de mest intensiva veckorna lägger jag ner runt 3-4 timmar om dagen på Julhjälpen, berättar hon.

Allt det här gör Helena helt gratis. Hon får varken någon ersättning för sträckorna hon kör eller timmarna hon lägger ner på insamlingen.

– Min belöning är glädjen jag ser i ögonen på mottagarna. Det är många som skickat mig bilder på sina barn när de öppnar julklapparna och det gör mig riktigt glad. Det har hänt mer än en gång att jag blivit så rörd att jag börjat gråta.

På kirurgen i Kristianstad tar undersköterskan Malin Nilsson emot julklapparna som Helena kommer med. Hon berättar att paketen är mycket uppskattade bland patienterna när de delas ut på julafton.

– Första julen hade vi en äldre man här som var helt ensam och inte fick besök av några anhöriga. Han fick en filt i julklapp och den betydde jättemycket för honom, berättar Malin.

Veckan före jul kommer Helena att åka till sjukhuset med fler julklappar. Hon ska bland annat lämna ett par hundra paket på barnavdelningen.

– Jag har blivit kallad hjälte, men de som är de verkliga hjältarna är de som skänker julklapparna. Utan dem hade det här inte varit möjligt.

På julaftons kväll hoppas Helena kunna vara tillsammans med sin familj några timmar innan hon trött, men lycklig, somnar i soffan.

– Min man och mina döttrar stöttar mig helhjärtat. De förstår hur mycket det här betyder för mig, säger hon.

Scroll to Top