Jeanette hjälper hemlösa pensionärer!

Jeanette, eller "Tunnelbanenettan" som hon kallas i Kanal 5:s serie Tunnelbanan, funderade på vad hon kunde göra för att hjälpa hemlösa pensionärer. Jeanette, som är 50 år, hade ingen man och inga barn – däremot hade hon mycket tid.

På Facebook bad hon folk swisha pengar, för att hon skulle kunna hjälpa de hemlösa pensionärerna. När insamlingen fått in 32 000 kronor satte hon stopp. För pengarna köpte hon bröd, kaffe, vantar, mössor, halsdukar, jackor och skor. Sent på kvällen klev hon in på Centralstationen.

– Jag gick fram till de äldre och sa att jag ville hjälpa dem med mat och kläder. Till slut hade jag hade ett tåg med 32 personer som följde med mig ut till bilen. Det enda jag ville ha tillbaka var en kram. “Men vi är ju så smutsiga”, sa de, men det struntade jag i. När farbröderna tittade på sina nya skor och vantar grät de.

Jeanette sa till de äldre att hon skulle komma tillbaka varje onsdag och söndag så länge det behövs. Och så har det blivit.

Jeanette, som har grundat den ideella föreningen Vid din sida, är i full färd med att öppna en fritidsgård för pensionärer i en källarlokal i södra Stockholm. Planen är att hålla öppet till 23.30 på vardagar.
– Ser man saker framför sig blir de av. Jag backar bara när jag tar sats, vet du.

Till sin hjälp har hon mängder av generösa människor, golvfirmor, elfirmor och snickare. För tillfället arrangerar Vid din sida soppkök två dagar i veckan. 

Det här är en liten del av en längre artikel om Jeanette och Vid din sida som kommer att publiceras i Hemmets Journal nr 3  2020.

Vill du stötta Vid din sidas arbete?

Swish: 1234352480

Bankgiro: Swedbank 5159-1121

Mer info hittar du här: viddinsida.nu

Andra som hjälper hemlösa

Convictus: Arbetar med hemlöshet, drogberoende och hälsofrågor. Har tre dagverksamheter för hemlösa: Bryggan Östermalm, Bryggan Vantör och Convictus Råd & Stöd. convictus.org

Frälsningsarmén: Det sociala centret vid Hornstull i Stockholm får omkring 150 besök per dag. Möjlighet till mat, matkassar, dusch och rena kläder. Frälsningsarmén erbjuder akutboende i Midsommarkransen i södra Stockholm med plats för 30 personer. Akut- och stödboenden i Frälsningsarméns regi finns även i Sundsvall, Uppsala, Örebro och Göteborg. Frälsningsarmén finns i cirka 90 städer/kommuner i Sverige. fralsningsarmen.se 

Hemlösa i Hässleholm: Frukost serveras på lördagar och söndagar. En gång i månaden och vid akuta behov tillhandahåller de även kläder, skor, hygienartiklar, mediciner, läkarbesök, hörapparater med mera. HIH (Hemlösa i Hässleholm) finns på Facebook.

Hemlösa.se: Delar bland annat ut frukost på Vasagatan i Stockholm varje morgon klockan klockan 6.20. hemlösa.se

Stockholms Stadsmission: Serverar cirka 40 000 luncher och frukostar varje år vid sina dagliga verksamheter och får ungefär lika många besök i de öppna dagverksamheterna. Stockholms Stadsmission presenterade i november en hemlöshetsrapport i Sveriges riksdag med förslag på sociala bostäder. Stadsmissionen ger akut hjälp och långsiktigt stöd till människor som lever i utsatthet i Stockholm. stadsmissionen.se

Volontärt initiativ: Samlar in fika, mat, kläder och hygienartiklar, som de delar ut till hemlösa, utsatta och behövande en till två gånger i månaden. Läs mer på volini.se

 

Scroll to Top