100 år mellan Lisa och barnbarnsbarnbarnet Freja!

Det skiljer lite drygt 100 år mellan Lisa Petersson och hennes barnbarnsbarnbarn Freja. För ett tag sedan träffades de för första gången och för Lisa blev det en dag hon aldrig glömmer. Och Freja fick en alldeles speciell present av sin mormors farmor…

Man kan säga att det blev en något försenad 100-årspresent för Lisa Petersson när Freja föddes i juni.

Sedan dröjde det till en bit in i november innan Lisa fick träffa sitt första barnbarnsbarnbarn som då hunnit fylla 5 månader. Men för Lisa var det värt att vänta på.

Lisa Petersson

Ålder: 100, fyller 101 den sjätte februari 2020.
Bor: På ett äldreboende i Kalmar.
Familj: 5 barn, 16 barnbarn, 38 barnbarnsbarn och 1 barnbarnsbarnbarn, Freja.

– Hon är ju alldeles underbar, så gullig, strålade Lisa när hon fick hålla Freja för första gången och det blev ett riktigt kalas. På plats fanns även Lisas son Viking och hans fru Siv, barnbarnet Ulrika och hennes man Mats, samt barnbarnsbarnet Sofia, 30, som är mamma till Freja, och ytterligare ett barnbarnsbarn, Bella, 14.

Och Lisa gav en alldeles speciell present till Freja, ett guldhjärta med halsband. Det fick Lisa av sin man Göte när de firade 25-årig bröllopsdag 1966.

Lisa bor numera på ett äldreboende i Kalmar och när dagen led mot sitt slut var hon trött, men samtidigt oerhört lycklig.

– Det har varit en fantastisk dag, så roligt och trevligt har jag inte haft på länge, sa hon.

100 år mellan Lisa och barnbarnsbarnbarnet Freja!
Lisa skänkte ett guldhjärta till sitt barnbarnsbarnbarn.

Lisa föddes den 6 februari 1919 som det femte barnet i en syskonskara på nio i en liten by utanför Ronneby i Blekinge. Idag är det bara en syster till henne kvar i livet, Alice som är 93 år. Äldst i syskonskaran hittills är Signe som avled för tre år sedan i en ålder av 104 år. Edith blev 99 år och hade bara tre månader kvar till 100. Gulli blev 96 och en av bröderna, Gösta, blev 93 år.

I sin ungdom bodde Lisa i Simrishamn i Skåne, innan hon träffade Göte från Kalmar och flyttade med honom dit och gifte sig när hon var 22 år gammal. De fick barnen Viking, Sten, Inge, Johnny och Birgit som i dag är 77, 76, 73, 71 och 70 år gamla.

Lisa förvärvsarbetade som städerska inom kommunen när barnen blev tillräckligt stora för att klara sig själva. Maken Göte avled 1980 och sedan dess har hon levt som änka.

100 år mellan Lisa och barnbarnsbarnbarnet Freja!
Lisa med sonen Viking, barnbarnet Ulrika, barnbarnsbarnet Sofia och barnbarnsbarnbarnet, Freja.

Trots sin höga ålder är Lisa fortfarande klar i tankarna. Hon går med rollator och läser texten på tv eftersom hörseln har blivit nedsatt med åren.

– Fram tills jag var 93 år dansade jag oerhört mycket. Dansen har varit mitt liv, säger Lisa som sällan missade en PRO-dans.

Hon bodde ensam i lägenhet ända tills hon fyllde 100 år. Då tyckte hon det kändes tryggare att ta in på ett äldreboende

Att hon uppnått den aktningsvärda åldern och är på väg mot 101 år har hon ingen speciell förklaring till. Tobak och alkohol har hon inte nyttjat, men i övrigt har hon ätit och levt ett helt alldagligt liv.

– Mina 16 barnbarn och 38 barnbarnsbarn har hållit mig ung, skrattar hon.

Många av dessa bor i eller runt Kalmar och så gott som dagligen har hon besök av någon släkting, så sitta ensam behöver hon inte göra särskilt ofta.

Scroll to Top