När mamma föll ur soffan på julafton fick jag nog!

Jessica var bara elva år när hon gömde sin mammas vinflaskor för att hindra henne från att dricka. Tio år senare flydde hon hemmet och bröt kontakten med sin mamma. Det blev vändpunkten.

Alkoholmissbruk har verkligen haft ödesdigra konsekvenser för den tidigare elitgymnasten Jessica Jogensjö.

Först innebar det att hennes mamma var mer eller mindre frånvarande i tio år. Sedan berövade det hennes lillebror Daniel och hela hans familj livet vid en uppmärksammad dödsolycka på E65.

Jessica Jogensjö

Ålder: 44 år.
Yrke: Produktionsspecialist på medicintekniskt företag.
Familj: Maken Gunnar Jogensjö, sonen Felix Larsson, 13, och Gunnars tre barn Edwin, 16, Elliot, 14, och Alicia, 12.
Bor: Växelvis i Trelleborg och Uppsala.

– Visst, alkoholism är en sjukdom men det har funnits ögonblick när jag verkligen varit arg på den sjukdomen, säger hon när vi träffas hemma hos hennes mamma i skånska Svedala.

Det har gått 15 år sedan Jessicas lillebror Daniel, hans hustru Lina och deras båda barn omkom sedan de kolliderat med en rattfull lastbilschaufför som kommit över på fel sida av vägen.

Det är ytterligare elva år sedan hennes mamma Ann-Sofie, 67, blev nykter och Jessica har för länge sedan förlåtit sin mamma för de jobbiga åren under hennes uppväxt.

Idag kan mor och dotter sitta nära bredvid varandra i soffan och titta i ett gammalt fotoalbum samtidigt som de skrattar åt de gemensamma minnena och glädjefyllda stunderna som trots allt fanns under de jobbiga åren.

– Det man inte förstår när man är inne i ett missbruk är att man skadar sina nära och kära, säger Ann-Sofie. Jag förstod inte att jag hade ett problem förrän jag kom in på behandling.

När mamma föll ur soffan på julafton fick jag nog!
Trots att det var tuffa år när Ann-Sofie drack har Jessica och hon många fina minnen att dela.

Reagerade med tystnad

Jessica var bara runt tio år gammal när hennes mamma började dricka stora mängder vin så fort hon hade ledigt från jobbet. Missbruket började i samband med att först Jessicas morfar och sedan mormor dog inom loppet av ett år.

– Jag minns att jag stod och smög på mamma bakom köksgardinen när hon kom hem för att se hur många kassar med flaskor hon hade med sig, berättar Jessica.

Hon var inte mer än elva år när hon kom hem från ett träningsläger och hittade vinflaskor i sitt rum som hennes mamma gömt där för att inte resten av familjen, tvillingbröderna och pappan, skulle upptäcka hur mycket hon drack.

– Jag försökte gömma om dem för att hon inte skulle hitta dem.

Samtidigt bestämde hon sig för att hon skulle konfrontera sin mamma och fråga henne varför hon drack så mycket. Hon ljög för att slippa den obligatoriska träningen på lördagen och väntade till hon var ensam hemma med sin mamma.

– Jag var nervös för hur hon skulle reagera men jag tog mod till mig och gick in i badrummet där hon fönade håret och frågade rakt ut varför hon drack.

Reaktionen blev inte den hon väntat sig. Istället för att bli arg bemötte Ann-Sofie sin dotter med kyla.

– Hon sa att det var mitt fel. Att jag tränade för mycket, att det kostade pengar och att jag inte hjälpte till hemma.

Ann-Sofie skakar sorgset på huvudet när hon hör sin dotter berätta om hennes reaktion.

– Det var på många sätt en typisk reaktion från en missbrukare. Man försöker hela tiden skylla ifrån sig för att slippa ta ansvar för sitt drickande.

Jessicas minnen av tiden efter konfrontationen var att det blev tyst. Hennes mamma bestraffade henne för att hon vågat ta upp hennes drickande med ointresse och tystnad.

– Efter den morgonen sa hon inte godmorgon eller godnatt till mig och mina födelsedagar skulle inte firas.

När mamma föll ur soffan på julafton fick jag nog!
Jessica har för länge sedan förlåtit sin mamma för de jobbiga åren under hennes uppväxt.

Julen blev vändpunkten

Samtidigt förvärrades Ann-Sofies alkoholmissbruk. När det var som värst kunde hon dricka fem–sex flaskor vin per dag.

– Men bara när jag var ledig. På något sätt lyckades jag alltid sköta mitt jobb och hålla mig nykter. Men så fort jag var ledig började jag dricka och jag kunde vara konstant berusad i flera dagar, berättar Ann-Sofie.

– Jag minns att jag drack för att orka med allt. Förutom att vi hade tre barn jobbade jag heltid inom restaurangbranschen och så drev jag och min dåvarande man ett företag. Det gick till en viss gräns men sedan gjorde drickande bara att jag orkade mindre.

– Egentligen kan jag inte förstå att det gick så långt som det gjorde, fortsätter Ann-Sofie. Jag har etiska och moraliska värderingar som borde ha bromsat upp mig innan jag hamnade i missbruket.

Jessica sökte sin tillflykt till gymnastiken. Hon tog medalj efter medalj, bland annat SM-guld och NM-guld, men det hjälpte henne inte att bryta mammans tystnad.

– När jag kom hem och visade mitt första guld i junior-SM tittade hon inte ens på medaljen.

Vändpunkten kom julen 1992. Redan till Kalle Anka på julaftons eftermiddag var Ann-Sofie så full att hon ramlade ur soffan.

– Jag blev arg och besviken på att ingen av våra vuxna släktingar reagerade. När de sedan föreslog att mamma skulle vara med och dricka snaps senare på kvällen fick jag nog, berättar Jessica. Äcklad och förbannad lämnade jag hemmet för att aldrig mer flytta hem igen.

Men det var en vuxen som reagerade, en släkting till Jessica, och som såg till att Ann-Sofie fick behandling.

– De lurade mig till ett hotell under förevändning att det var en förevisning av porslin. När jag kom dit väntade hela min familj där plus två anställda vid behandlingshemmet, berättar Ann-Sofie.

Motvilligt gick Ann-Sofie med på att skrivas in på behandlingshemmet. Sedan den dagen har hon inte rört en enda droppe alkohol.

– När mamma varit nykter ett år var jag med på en anhörigvecka. Det var det bästa jag gjort. Det var där jag förstod att det inte var mitt fel att mamma drack utan att alkoholism är en sjukdom.

När mamma föll ur soffan på julafton fick jag nog!
Idag går det inte att ta miste på kärleken mellan mamma Ann-Sofie och Jessica men under flera år pratade de inte med varandra alls …

Såg Jessica vinna

1994 gjorde Jessica sina sista tävlingar som elitgymnast och äntligen fick hon vara med om att hennes numera nyktra mamma satt i publiken.

– Vid de Baltiska spelen i Malmö vann jag fem guldmedaljer, mitt tredje raka mångkampsguld och samtliga fyra grenfinaler, och det kändes jättebra att veta att mamma satt på läktaren och såg mig vinna, säger hon med ett leende.

När katastrofen på E65 tio år senare drabbade familjen var Jessica rädd att hennes mamma skulle ta till flaskan för att dränka sorgen.

– Men mamma sa bara att hon aldrig tänkte överge mig och Henrik på nytt.

– Det var aldrig någon risk för det, säger Ann-Sofie som sedan hon blivit nykter själv utbildat sig till alkohol- och drogterapeut och jobbat med det i över 25 år.

Åren med sin mammas missbruk har påverkat Ann-Sofie. Redan som 11-åring lovade hon sig själv att aldrig bli känslomässigt beroende av en annan människa eftersom hon inte ville riskera att bli sviken.

– Det har jag naturligtvis fått arbeta med. Men jag har ett bra liv i dag med min son Felix och min man Gunnar och hans tre barn.

Hit vänder du dig om du har alkoholproblem

Kontakta vårdcentralen eller företagshälsovården om du känner att du förlorat kontrollen över ditt drickande. Man kan också vända sig till en öppenvårdsmottagning eller en alkoholklinik.

Känner du oro över din alkoholkonsumtion, men behöver råd om var du ska vända dig kan du kontakta sjukvårdsrådgivningen eller www.alkoholhjalpen.se

Vad ska jag göra som orolig anhörig?

Som anhörig till en missbrukare kan du ringa till socialtjänsten i din kommun och be om anhörigstöd. Tänk på att ta upp problemet med din partner varsamt. Prata mycket och gå inte för fort fram. Så ett frö om att behandling vore bra, men sätt ingen press eller ställ krav eftersom det kan få motsatt effekt.

Scroll to Top