Tomas Ledins låtskatt blir musikal!

När Tomas Ledin avslutade sin turné Skarpt läge 2018 strök han ett streck i agendan för att ladda om batterierna. Men det blev inte något bestående pausläge. Istället har filmen En del av mitt hjärta, en musikal baserad på Tomas musik, hållit honom sysselsatt – och nu väntar kanske en internationell karriär!

Det är tre år sedan Tomas Ledin fick ett telefonsamtal från filmproducenten Patrick Ryborn som ville träffa honom tillsammans med manusförfattaren, Lars Johansson.

Tomas Folke Jonas Ledin

Yrke: Artist, sångare, låtskrivare och producent.
Ålder: 67 år.
Familj: hustrun Marie och sönerna John, 31 år och Theo, 27 år.
Bor: I lägenhet på Östermalm och hus i Stockholms skärgård.
Aktuell: Med långfilmen En del av mitt hjärta som är en romantisk komedi byggd på Tomas egna musik. Filmen har premiär på juldagen 2019.

– Han ville diskutera en idé som gick ut på att de skulle skriva en romantisk musikalkomedi baserad på min musik. De ville att jag skulle välja ut ett 50-tal låtar som jag trodde skulle kunna passa. Jag tog ganska lätt på det eftersom det inte fanns något manus.

Nästan nio månader gick utan att Tomas hörde ett ord. Sedan landade plötsligt ett manus på 140 sidor i hans knä.

– Jag läste det och tyckte att det var riktigt bra. Jag blev nyfiken på hur det skulle gå för karaktärerna … När jag läst klart tänkte jag “nä, det kan inte vara så här bra, det är nog bara min fåfänga som blivit smickrad”. Men sedan kom Marie hem och läste manuset och tyckte också att det var bra. Då lämnade jag det vidare till två personer som är vana vid att läsa filmmanus och båda tyckte, oberoende av varandra, att det var ett fantastiskt manus. “Kör”. “Tacka ja”, sa de. Så då gjorde jag det.

Tomas Ledins låtskatt blir musikal!
Malin Åkerman i centrum av en sång och dansscen i filmen.
Foto: Niklas Maupoix

Välkända skådespelare

Sammanlagt finns nu ett 20-tal av Tomas låtar med i den färdiga filmen En del av mitt hjärta och några av våra bästa skådespelare återfinns i rollerna.

– När jag fick höra att det ena stora namnet efter det andra tackat ja insåg jag att det här verkligen kunde bli något.

Filmen En del av mitt hjärta är en så kallad jukebox-musikal; det vill säga en film som bygger på en artists låtskatt, precis som filmen Mamma Mia bygger på ABBA:s låtar. Förutom Malin Åkerman i huvudrollen som finansgeniet Isabella medverkar bland andra Jonas Karlsson, Christian Hillborg, Marie Richardson, Johan Rheborg, Johan Ulvesson och Shima Niavarani i filmen.

Trots att ingen av skådespelarna är direkt kända för sina sång- och danskunskaper tycker Tomas att de gör hans låtar rättvisa.

– De gör det med den äran. Låtarna får verkligen ett nytt liv i filmen – och allas sånginsatser får mer än väl godkänt!

Tomas Ledins låtskatt blir musikal!
Marie Richardson, Malin Åkerman, Johan Ulvesson och Jonas Karlson spelar tillsammans i En del av mitt hjärta.
Foto: Niklas Maupoix

Engelsk version

Grädden på moset kom när Malin Åkerman tackade ja till huvudrollen som Isabella.

– Jag har inte haft något med rollbesättningen att göra. Men jag blev väldigt glad när jag hörde det. Jag hade sett henne i tv-serien Billions där hon var helt underbar – och hon är ännu bättre i filmen, säger Tomas med ett leende.

I somras åkte Tomas ner till inspelningen på Västkusten och träffade skådespelarna.

– Malin är synnerligen charmig! Man blir kär i henne med en gång! Hon gjorde ett otroligt bra intryck.
Vill det sig väl kan filmen dessutom göra Tomas till internationell stjärna. Han har redan bett Björn Ulvaeus och Andreas Carlsson att skriva engelska texter till A piece of my heart.

– Vi märkte tidigt att det finns ett stort internationellt intresse, säger filmens producent Patrick Ryborn.
Tomas har försökt göra internationell karriär tidigare. Han har bland annat gjort skivor på engelska och sjungit duett med Agnetha Fältskog.

– Jag gjorde allting rätt då på 1980-talet. Det var resten av världen som inte begrep något, säger han och skrattar.

Tomas hade alla förutsättningar – ett skivbolag bakom sig, internationella kontakter och singlar som gick upp på Topp 10 och Topp 20 i olika länder.

– Men de låg där för kort tid. De lyckades aldrig skapa det fundament som krävs. Men jag har ju överlevt ändå …

Tomas Ledins låtskatt blir musikal!
Tomas Ledin höjer Malin Åkerman till skyarna. Hon spelar en av huvurollerna i filmen.
Foto: Niklas Maupoix

Otrolig utstrålning

Trots att Tomas träffat många kändisar via sin fru Maries arbete med Polarpriset är det bara två personer som gjort ett riktigt djupt intryck på honom – Dalai Lama och Nelson Mandela.

– Det är en väldigt stark, upplyftande känsla som fyller rummet där de befinner sig. Jag minns att jag tänkte att det säkert bara är självsuggestion men de båda har en helt otrolig utstrålning. Och då har jag ändå haft förmånen att få träffa några av världens största artister. Jag blir inte så lätt starstruck nu för tiden, men visst har det hänt några gånger. Som när jag träffade Joni Mitchell och bara fick tunghäfta. Jag spelade hennes låtar när jag bodde i USA och lyssnade sönder hennes första skivor.

Om Tomas hållit sig borta från manusarbete och rollbesättning i filmen har han varit desto mer engagerad i musiken. Han har haft rollen som exekutiv musikproducent med absolut vetorätt.

– Av det 20-tal låtarna som är med i filmen hörs 16–17 lite mer. Av dem är det tre-fyra som är mindre kända. Det tror jag ger bra dynamik.

Något som Tomas ändå oroat sig över var att hans låtar kanske inte skulle passa in i filmens handling. Musikal, med både tal och sång, är ju som uttrycksform ganska komplicerad.

Tomas Ledins låtskatt blir musikal!
Tomas Ledin höjer diplom och blommor i skyn efter att ha vunnit med låten Just nu i Melodifestivalen i 1980.

Ett stort beslut

– Men jag har jag sett filmen nu och tycker att det fungerar väldigt bra. Det var ett stort beslut att säga “ja, ni får använda er av den låtskatt som jag skrivit under 40 år”. Jag ville ju inte att den skulle hamna i ett dåligt sammanhang. Men som sagt, det är jag inte ett dugg orolig över efter att ha sett filmen.

Det här året, och eventuellt också nästa, befinner sig Tomas i pausläge.

– Jag har inte gjort några konserter i år och kommer inte att göra det heller. Vi får se hur det blir nästa år. Men det här är ingenting nytt för mig. Jag brukar stryka ett streck i agendan för att ladda batterierna, fundera och begrunda vad jag egentligen vill göra – för att hitta rätt motivation igen.

Under hösten 2018 turnerade Tomas land och rike runt med Skarpt läge!

– Det är därför jag är ledig nu, säger han med ett skratt. Jag är driven av lust och trivs verkligen på scenen. Ibland kan jag nästan känna att de bästa ögonblicken i livet är mötet med publiken – och jag är verkligen tacksam över att det fortfarande finns en publik som är intresserad. Men efter 125 konserter på ett och ett halvt år med Skarpt läge! kände jag att hur roligt det än är så är jag inte 27 längre. Man måste lyssna på sin kropp! Så jag bestämde mig för att ta ett sabbatsår.

Tomas Ledins låtskatt blir musikal!
Snart har Tomas Ledin och hans fru Marie varit gifta i 40 år. Bilden är tagen i Grythyttan den 28 maj 1983.

Tänker inte lägga av

Tomas håller sig i god form. Han är smal, stuprörsbyxorna sitter som ålaskinn och han rör sig smidigt, springer uppför trapporna. Det är bara den rufsiga, allt gråare kalufsen som förråder hans ålder.

Ett annat skäl till att han valt att stanna hemma är att han vill umgås mer med familjen.

– Marie och jag har två fina pojkar som jag är både lycklig och glad över, och det roligaste för mig är ju att känna att de mår bra i sina liv…

Men lägga av tänker han inte göra.

– Nä. Jag har ju redan lagt av en gång och det var 1985. Så jag ska vara försiktig med att inte säga för mycket. Så länge jag fortfarande är road av att stå på scenen kommer jag att fortsätta. Jag har funderat på att göra akustiska konserter, bara jag och ett par gitarrer. Vi får se.

 

Tomas om 5 klassiska låtar i filmen

Sensuella Isabella 
– Den måste ju vara med – och det är intressant att se om en text klarar tidens tand eller inte.

I natt är jag din
– Om det finns ett kärlekspar i historien – och det gör det! – så passar den här låten in ganska bra får man väl säga.

En del av mitt hjärta
– Måste så klart vara med. Den är ju bärande för hela stämningen i filmen. Dessutom tycker jag nog att det är en av mina starkaste låtar. Den är på många sätt känslomässigt dubbel, egentligen ganska sorglig men samtidigt finns det också något positivt där – en njutbar sorg. Just det där dubbelbottnade i en sång är en intressant kvalité, tycker jag.

Hjälplös
– En sång som levt i skymundan och kanske är en mer udda låt. Den handlar om… ja, vad handlar den om? Uppbrott, starka och oövervinnliga känslor kanske?

Just nu
– Det är manusförfattaren och regissören som valt sånger. Jag kan tänka mig att den här är med eftersom den är väldigt direkt – och kan skapa mycket energi och bra dynamik.

 

Scroll to Top