Så hanterar Gladys del Pilar sin diabetes

En helt vanlig hälsoundersökning gjorde att sångerskan Gladys del Pilar fick beskedet att hennes blodvärden var lite onormala. Det visade sig att hon hade diabetes typ 2. Ett besked som kom som en total chock.

Hennes första tanke efter beskedet var “Va? Jag? Jag är inte ens överviktig, inte kan jag ha diabetes” berättar Gladys del Pilar. 

Gladys del Pilar

Ålder: 51
Bor: i Stockholm
Familj: man och barn
Aktuell med: I TV4 där hon tränar och äter för att bli mer hälsosam och med musikalen En värsting till syster på ­Chinateatern i Stockholm.

Det var 2013 och Gladys schema var hektiskt. Som sångerska har hon inga fasta arbetstider, mycket sena kvällar och en ganska stressig tillvaro. När hon var ute och spelade åt hon där hon kom åt och det var inte alltid det mest näringsrika eller nyttiga som fanns tillgängligt.

– Jag var så hysteriskt trött jämt, vad jag än gjorde så var jag vansinnigt trött. Jag bara jobbade och hade jag en ledig dag så orkade jag knappt lyfta huvudet från kudden. Men jag tänkte att det berodde på jobbet och stressen och inte på att jag kunde vara sjuk. Men det fick ju sin förklaring, säger hon.

När hon väl fått beskedet ville hon inte riktigt förstå det. Det tog ett tag att landa i att hon faktiskt hade en kronisk sjukdom som hon skulle få medicinera för resten av sitt liv. I början levde hon på som vanligt, men insåg efter ett tag att hon var tvungen att ta reda på mer om sin sjukdom.

– Jag gick en kurs på vårdcentralen och det var väldigt bra. Men där fick jag också veta att det var stor risk för hjärtinfarkt och då blev jag rädd. Det var verkligen ingen rolig insikt att inse att man ingår i den gruppen. Jag hade dessutom höga blodfetter och högt blodtryck så jag var verkligen i riskzonen, berättar hon.

 

Svåra kramper

Det som dock fick henne att börja tänka ordentligt på kost och motion var att hon drabbades av svåra kramper i bröstet. Om det berodde på ångest eller om det verkligen var hjärtat, vet hon inte, men det var tillräckligt skrämmande för att få henne att göra förändringar.

– Jag åkte in med ambulans ett par gånger med sådan smärta i bröstet att jag trodde jag skulle svimma. Jag fick nitroglycerin och då avtar det direkt, men man vet inte riktigt varför jag fick det där. Men oavsett varför så ville jag inte vara med om det igen, säger Gladys bestämt.

I samma veva blev hon tipsad om lågkalorikost som kunde få ner värdena ytterligare. Sagt och gjort, Gladys fick rådet att testa i tio dagar eftersom hon inte hade någon övervikt utan bara skulle försöka få ner sockervärdet. Och resultatet var fantastiskt.

– Ja, my god, vilken skillnad! Jag gick från att ha värde 13 till värde 4 på de tio dagarna. Jag blev piggare och mer energisk också, säger Gladys.

Det var inte ens speciellt svårt. Gladys älskar att både äta mat och laga mat, men under de här tio dagarna lagade hon mat till sin man och sin dotter medan hon själv åt soppor. Och idag har den boosten hållit i sig och värdena är fortsatt låga. Givetvis beror det också på att Gladys idag tänker efter innan hon äter och väljer bort vissa saker. Och hon vet vad som är hennes triggers.

– Jag är ingen godisråtta som tur är, men ibland slinker det ner lite pasta och det märks direkt på mina värden. Förr tänkte jag aldrig på vad jag åt men nu planerar jag mer. Efter gig så blev det förr ofta någon korv eller hamburgare, men nu har jag handlat något innan som jag kan äta efter giget, som är bra för mig, säger Gladys.

 

Tog tag i träningen

Nästa steg var att ta tag i träningen. När hon fick erbjudande om att träna i TV4 tillsammans med en personlig tränare hoppade hon på direkt.

– Det gav mig den där skjutsen jag behövde. Att få ögonen på mig så jag inte kunde fuska, skrattar hon.

Styrketräning, löpning och nu är planen att hon ska ta fram cykeln och börja cykla till jobbet. Allt tillsammans gör att hon blir starkare, smidigare och att kroppen kan ta hand om överskottsinsulinet som pumpas ut i kroppen.

– Jag trodde aldrig jag skulle gilla löpning men det gör jag nu. Det gäller att komma över den där puckeln som är jobbig, hitta motivationen. Jag får motivation när jag ser resultat. När jag kan springa längre eller gå upp för trappor och prata samtidigt, det är kul, säger Gladys.

Sedan hon började träna har hon inte känt av hjärtat en enda gång och det är också ett tydligt tecken på att det hon gör fungerar.

– Mitt mål är att normalisera värdena och ditt kommer jag med rätt kost och motion. Och genom att
inte stressa, för då blir det också sämre. Så jag ­försöker äta mer grönt och fisk och mindre rött kött och sakta men säkert så blir det bättre och bättre, säger hon och ler.

Fotnot: Efter att intervjun gjordes har Gladys blivit helt symtomfri från sin diabetes.

Vad är diabetes?

Cirka 470 000 personer i Sverige lider av diabetes. Det är egentligen ett ­samlingsnamn för flera sjukdomar men den ­gemensamma nämnaren är att blodsockret är förhöjt. Hos friska personer är ­sockerhalten balanserad. Om blodsockernivån stiger, som efter en måltid, så ­producerar kroppen extra insulin för att balansera upp sockret. Då kan sockret tas upp i kroppens celler och vi mår bra. Hos en diabetiker fungerar inte den här mekanismen och orsaken till det finner man i de olika varianterna av sjukdomen. 

Diabetes typ 1 
Kroppen har slutat att producera insulin och därför blir sockerhalten för hög i blodet. Symtom på diabetes typ 1 är att du blir trött och kraftlös, snabbt går ner i vikt, kissar oftare och att du blir väldigt törstig. Det är en livslång sjukdom och man får ta insulin ­under resten av livet. Du kan både injicera insulin med hjälp av spruta eller så kan man få en insulinpump som portionerar ut insulinet under dygnet via en nål under huden. 

Diabetes typ 2 
Typ 2 är den vanligaste typen och den får man oftast i vuxen ålder. Typ 2 innebär att man inte kan reglera sockerhalten i blodet på ett riktigt sätt. Symtomen är ungefär samma som för typ 1 men kan också vara ­väldigt svåra att upptäcka. Vissa har haft diabetes typ 2 i flera år utan att veta om det. Den här varianten kan man till viss del både förebygga och sköta genom att motionera och äta rätt så att man håller blodsockret på en normal nivå, men de flesta behöver någon form av läkemedel. 

Scroll to Top