Måns Zelmerlöw ser fram emot att fira jul hemma

För första gången någonsin firar Måns Zelmerlöw i år julen som gift – med sin brittiska fru Ciara Janson. Makarna står dessutom som värdar för släkten hemma i London. – Då får jag chansen att visa hur goda mina köttbullar är, skrattar Måns.

Måns Zelmerlöw

Född: 13 juni 1986 i Lund.

Familj: Gift med Ciara Janson som han har sonen Albert 1,5 år med. Är också bonuspappa till Ciaras son Archie, 5 år.

Bor: Lägenhet i utkanten av London.

Aktuell med: Med sin egen julshow The Grand Wonderland Show i Vinterträdgården på Grand Hotell i Stockholm, som spelas 30 november till 20 december. Har också nyligen släppt det nya skivalbumet Time.

Sedan 2,5 år tillbaka är artisten och programledaren Måns Zelmerlöws nya adress London där han bor i utkanten av den engelska metropolen tillsammans med sin familj.

Men under hösten har det blivit extra många resor till hemlandet. Både vid lanseringen av nya albumet Time och en kortare turné i Sverige i samband med den. Och nu väntar den egna julshowen The Grand Wonderland Show i Vinterträdgården på Grand Hotell i Stockholm ända fram till dagarna före julhelgen.

– Det ska bli så roligt och pampigt att spela där tillsammans med ett stort band. Jag kommer både att sjunga egna låtar genom karriären och jullåtar, berättar Måns och säger att Christmas song, Winter wonderland och Jul, jul strålande jul tillhör favoriterna.

Han älskar julen och har många roliga minnen från barndomen.

– Jul för mig är den härliga gemenskapen, att ha det mysigt och skönt tillsammans i familjen. Att äta och dricka gott och bara njuta, ler 33-åringen, då vi träffas i Stockholm direkt efter en radiointervju.
Att laga mat, baka och pyssla ihop är något Måns Zelmerlöw har med sig från då han var liten.

Rimmar på julklapparna
– Vissa skriver rim på julklapparna. Men vi har en egen grej i vår släkt, där man ska komma på ett rim i samband med att paketen öppnas. Då blir det alltid riktigt dåliga nödrim som man får skratta lite åt, ler Måns.

Den här julen lär det bli full fart i hans och nyblivna hustrun Ciaras kök. De ska nämligen stå som värdar för firandet för första gången.

– Ciara gillar inte att laga mat lika mycket som jag. Så framför allt när alla svenska rätter ska göras i ordning får jag nog lite egentid i köket och det kan ju vara skönt ibland, skojar Måns.

Han säger sig inte minst vara vass på köttbullar…

– Jag har aldrig lagat det till jul förut, så det blir premiär nu. Vi får väl hoppas att alla blir nöjda, men det borde de bli!

Eftersom den stora dagen i Sverige är den 24:e, medan det är den 25:e som gäller i England har Måns och Ciara delat upp firandet i de bägge länderna de senaste åren.

– Vi har varit i Sverige med alla våra traditioner under julafton och sedan tagit ett flyg till London på juldagsmorgonen och kört ett engelskt firande på juldagen. Men nu blir det skönt att vara på samma plats med både min och min frus familj.

Om Måns måste välja föredrar han den svenska julen.

– Den känns lite mer traditionsfylld. Vi har ju exempelvis vårt klassiska julbord och att titta på Kalle Anka på tv klockan tre. Och det vill jag gärna att vår gemensamma son Albert ska få uppleva. I England delas alla julklappar ut på natten, så barnen träffar aldrig tomten. Sedan äts det kalkon till mat, de har inget julbord på det sättet.

För egen del hoppas han att det gömmer sig en bra axelremsväska i ett av sina paket. 1,5-årige lilla Albert vill nog helst av allt ha leksakståg och bilar.

Pratar bara svenska
– Men jag tänkte försöka få in honom på det här med bollsporter, som jag själv älskar. Det har jag lyckats med när det gäller 5-årige bonussonen Archie. Han går på tennislektioner.

Sonen har så smått börjat att prata lite svenska Och han har redan koll på vilket språk han ska använda till vilken av sina föräldrar.

– Ja, han säger till exempel “anka” till mig och “duck” på engelska till sin mamma. Det är väldigt gulligt och roligt. Jag pratar enbart svenska med Albert så att han ska lära sig det. Annars hör han ju bara engelska. Ciara är ärligt talat inget vidare på svenska, men hon har lärt sig en del i alla fall, ler Måns.
Att bli pappa har inneburit en enormt stor förändring för honom. Speciellt vad gäller sömnen …

– Man kan förbereda sig hur mycket som helst innan, men det blir ändå lite av en chock i början. Givetvis är det stora ansvaret för en ny liten människa den allra största omställningen. Men för mig som knappt går att föra en vettig konversation med innan jag sovit minst sju timmar, blev sömnen – eller snarare bristen på densamma – en jättegrej.

Måns träffade Ciara Janson på ett bröllop i England 2015, där han uppträdde för gästerna.

– Vi hamnade bredvid varandra på middagen och hon var fullständigt ointresserad av mig först. Jag fick kämpa. Det var egentligen först när vi började sms:a efteråt som hon insåg att jag var rätt kul.

Under en semester i Kroatien sommaren 2017 friade Måns till sin käresta. Han ställde de magiska orden på romantiska Fort George på ön Vis, ett par timmars båtresa från fastlandet.

– Jag har åkt flera gånger till Kroatien och älskar landet. Därför ville jag även ta med Ciara dit på en seglingssemester. Som tur var svarade hon ja min fråga.

Gick ner på knä
Sedan början av september har de varit man och hustru – och bröllopet ägde rum just där Måns gick ned på knä med en gitarr i handen två år tidigare.

– Det var några helt fantastiska dagar i Kroatien. Vi hade båt- och strandfest kvällen innan och vigseln var underbar. Allt blev faktiskt ännu bättre än jag trodde innan.

Att Måns är lycklig och tillfreds med sin tillvaro märks på texterna på nya albumet. Åtminstone det andra av två kapitel, som man kan dela in låtarna i.

– Låtarna tar avstamp i hur jag mådde för fem år sedan – då det var mycket mörkt och vilset – fram tills idag när allt är jättebra. Det har verkligen hänt mycket positivt i mitt liv de senaste åren och jag har hittat rätt. Trivs riktigt bra i vårt hem i England, nära skog och natur. En fin plats för barnen att växa upp i.

Vilsenheten att inte finna rätt tidigare gällde mest privatlivet. För i karriären har mycket av det Zelmerlöw tagit i förvandlats till guld.

Som bland annat vinsten i både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest 2015 med låten Heroes och de tre somrarna som programledare för Allsång på Skansen.

Eller segern i Let´s dance 2006 – och huvudroller i flera stora musikaler.

Fick föräldrarnas stöd
Måns bestämde sig redan i barndomen vad han skulle jobba med.

Föräldrarna i den akademiska familjen Zelmerlöw – där pappa arbetar som läkare och mamma som forskare/professor – försökte aldrig tvinga på honom att gå samma bana som dem.

– De har alltid varit oerhört förstående och stöttande i mitt val att bli artist. Samtidigt har de tyckt att det är viktigt att ha en utbildning att falla tillbaka på. Fast nu blev det inte så att jag skaffade en sådan ändå. Efter att ha läst naturvetenskap på gymnasiet blev jag uttagen till tv-programmet Idol och sedan har det bara rullat på.

Han lärde sig att spela både gitarr och piano som liten hemma i Lund.

– Mamma övertalade mig ibland att uppträda när vi hade gäster hemma. Hon tyckte att jag var duktig och var säkert lite stolt. Fast jag var inte alltid lika förtjust i det…

Nu däremot älskar Måns att stå på scenen – och längtar efter att få sjunga in julen med sina fans.

Måns Zelmerlöw ser fram emot att fira jul hemma

Hur bra är du på en skala från ett till tio på att …

 

… baka pepparkakor och lussekatter?
– Jag älskar att baka inför julen. Den delen av året behöver jag för en gångs skull inte tänka så mycket på min form, utan tillåter mig själv att äta lite mjöl, ha, ha. En 10:a.

… hitta rätt julklappar till rätt person?
– Jag tycker mycket om att ge bort saker, men ärligt talat är det inte så kul just när man shoppar dem. Ofta är jag också ute i sista stund. En 3:a.

… slå in julklappar?
– Där kan man säga att jag är väldigt olik min fru Ciara och hennes familj. De är jättenoga med sådant och tycker att inslagningen är en viktig del i helheten. Jag tycker att det är tråkigt att slå in paketen och är inte bra på det heller, det ser ofta för jäkligt ut. En 1:a.

… hinna med i tid, utan att behöva stressa ihjäl dig på slutet?
– Jag är ofta ute på turné i december och har svårt att hinna med. Därför brukar de sista dagarna innan jul vara rätt stressiga, då när man egentligen vill ta det lugnt. En 2:a.

… griljera skinkan?
– Jag skulle gissa på en 8:a eller 9:a, är nämligen rätt bra på att laga mat. Men i år blir det faktiskt premiär för mig att griljera skinkan, så vi får se vad de andra tycker om det.

… agera jultomte?
– Ha, ha, där får jag ta till mina programledarkunskaper och hålla låda. Jag skulle nog vilja säga en 9:a. De andra brukar tycka att jag är rolig, tror jag i alla fall …

Scroll to Top