Lori och Stefan fann varandra igen efter 35 år!

När Stefan lämnade Pennsylvania som utbytesstudent rann romansen med Lori ut i sanden. De var varandras livs stora kärlek och när de träffades på nytt efter 35 år kändes det bara som om de varit ifrån varandra några veckor. Men var någon av dem beredd att mitt i livet fara över Atlanten för att återuppta…

De tittar på bilden som är tagen någon gång hösten 1978. Då hade de precis inlett en romans och byggt upp framtidsdrömmar om att resa runt i världen, gifta sig, skaffa fyra barn …

Lori och Stefan Holmgren

Ålder: 57 och 59 år.
Bor: I Köinge utanför Ullared.
Familj: Stefans barn Nicolina, 29, och Rickard, 27. Loris barn Aundrea, 34, och Adam, 32 samt fem barnbarn.
Gör: Stefan arbetar på logistikföretag inom sjöfart. Tillsammans driver de Ameriden bed & breakfast.

Men allt det där rann ut i sanden när Stefan åkte hem till Sverige, medan Lori skulle fortsätta sina studier i Millville, Pennsylvania.

Nu, drygt 40 år senare, sitter de tillsammans i sitt hus utanför Ullared och tittar på gamla bilder. Det skulle ta 35 år innan Lori, 57, och Stefan, 59, träffades igen.

– Vår historia visar att allting kan hända i livet, skrattar Lori.

Det var i augusti 1978 som Skellefteåkillen Stefan Holmgren for över till USA för att vara utbytesstudent. Han och lantbrukardottern Lori från Pennsylvania hamnade i samma engelskaklass.

– Hon var väldigt trevlig och nyfiken av sig, ville utforska saker, det föll jag för, säger Stefan.

– Stefan var en duktig fotbollsspelare, det imponerade på mig. Sedan pratade han engelska så fort att jag ibland fick be honom lugna ned sig, skrattar Lori.

Det dröjde bara ett par månader innan de började dejta.

– Redan där och då visste vi att det fanns ett slutdatum eftersom jag skulle åka hem, säger Stefan.

De njöt av att vara tillsammans och hade väldigt roligt.

Ända tills dagen då Lori var tvungen att vinka farväl till Stefan.

– Det var känslosamt och jag grät.

Det här var långt före internets tid och de försökte upprätthålla kontakten genom att skriva brev till varandra. Tiden mellan breven blev längre och till slut inga alls.

– Vi gjorde aldrig slut, det bara rann ut, poängterar Lori.

Stefan var hennes livs stora kärlek, och skulle så förbli även om de inte levde tillsammans.

Lori och Stefan fann varandra igen efter 35 år!
Fotot när de båda var förälskade tonåringar. Stefan var utbytesstudent i USA i ett år.

Båda skilde sig

Lori blev tillsammans med en annan kille som gått på samma skola. De gifte sig och fick två barn.

– Min man kände förstås till Stefan och visste att han var min stora kärlek. Varje gång vi bråkade fick jag höra att allt var Stefans fel, berättar Lori.

Stefan hade lämnat Norrland och flyttat till Göteborg. Han hade också träffat en ny kärlek, gift sig och skaffat två barn.

– Men Lori fanns alltid där i mina tankar, säger han.

Ett lustigt sammanträffande var att båda skiljde sig 2001 och i samband med det började de på var sitt håll leta efter varandra.

– Jag sökte efter Stefan på Facebook, men han fanns tyvärr inte där, säger Lori.

– Jag kontaktade gamla klasskompisar i Pennsylvania för att höra om de visste var Lori fanns. Ingen hade någon aning, berättar Stefan.

Så båda gav upp. Stefan hittade en ny kärlek i Sverige och borta i Pennsylvania hände samma sak med Lori.

Det skulle dröja till 2014 innan Stefan fick idén att åka över till USA, han ville bland annat till New York. Och var han där så var det nästan självklart att åka till Pennsylvania och träffa gamla klasskamrater. Han tog kontakt med några av dem och det visade sig passa bra eftersom de skulle ha en klassfest samma år.

– Om jag skulle till Pennsylvania var jag bara tvungen att träffa Lori. Jag lyckades leta upp hennes fysiska adress och skrev ett brev.

Lori och Stefan fann varandra igen efter 35 år!
Lori ville ha lite att göra när hon kom till Sverige och när de hittade det gamla vackra tingshuset på Hemnet slog de till.

Reste till Sverige

Lori minns att hon kom hem från restaurangen som hon då ägde och skulle slentrianmässigt tömma sin postbox. Men den här kvällen låg där ett brev som fick hennes hjärta att hoppa till.

– Jag kände direkt igen handstilen. Min dotter var hemma och hon blev exalterad när hon fick veta att jag fått brev från Stefan, jag har alltid varit öppen mot mina barn med att han var min stora kärlek.

I brevet lämnade Stefan sin e-postadress och Lori var inte sen att ta kontakt med honom.

– Vi skickade bilder till varandra och jag tycker inte Stefan hade förändrats så mycket, inte mer än att han hade lite mindre hår än på den tiden vi var ett par.

Det som rörde till det var att båda just då levde i förhållanden.

– Men jag och min dåvarande sambo var på väg att göra slut. När han fick höra att Stefan skulle komma över insåg han att nu var det definitivt över, säger Lori.

Stefan och hans sambo befann sig i ungefär samma situation. Första mötet efter 35 år mellan Lori och Stefan blev på en basebollmatch i Philadelphia, tillsammans med respektive.

– Det var som om tiden stått stilla, att det bara hade gått några veckor sedan vi sågs sist. Med tanke på situationen var vi dock noga med att inte bli för känslomässiga.

När de pratade om vad som hänt sedan de sågs sist blev de smått chockade över att de gjort saker parallellt nästan hela tiden, till och med skilt sig samma år.

Innan det var dags att fara tillbaka bad Stefan Lori att komma till Sverige.

– Jag hade tidigare aldrig varit utanför USA. Men skulle det bli en fortsättning mellan oss var det jag som skulle få flytta eftersom det var lättare för mig att sälja restaurangen och bryta upp. Stefan hade svårare med tanke på att han hade ett bra jobb.

Under tiden hade Stefan och dåvarande sambon bestämt sig för att separera. Lori åkte över till Sverige i augusti 2014 och efter att ha stannat ett par veckor bestämde hon sig för att följa sitt hjärta och flytta till Sverige.

Lori och Stefan fann varandra igen efter 35 år!
Efter 35 är Lori och Stefan äntligen tillsammans igen.

Gifte sig på stranden

Lori sålde sin restaurang och flyttade permanent till Sverige i november 2015. Året efter åkte hon och Stefan över till USA och gifte sig på stranden i North Carolina. Deras respektive barn var med och firade det romantiska bröllopet.

De hade köpt en gemensam villa i Kungälv och tanken var att Lori skulle leva ett lugnt pensionärsliv efter alla år av slit med restaurangen. Men det blev tråkigt i längden. Båda hade en gemensam dröm om att driva bed & breakfast och började leta efter ett lämpligt objekt.

När det gamla tingshuset i Köinge utanför Ullared dök upp på Hemnet var det precis vad de sökte och de slog till.

– Gekås grundare Göran Karlsson har ägt det här huset som ursprungligen byggdes 1833. Vi har renoverat varsamt och har nu fyra rum till uthyrning. Vi har även byggt gym och spa-anläggning, och har dessutom en sportsbar där Lori serverar amerikanskinspirerad mat, berättar Stefan.

Båda känner att de har hittat tillbaka till det som de hade för drygt fyrtio år sedan.

– Egentligen var timingen perfekt. Hade vi sökt upp varandra tidigare så hade det varit omöjligt att flytta ihop eftersom vi båda hade små barn att ta hänsyn till. Att vi varit ifrån varandra i 35 år känns inte, jag upplever det som att vi har varit gifta med varandra i 40 år, säger Lori.

Scroll to Top