Älska din ålder!

Tiden går bara åt ett håll – och det är framåt. I stället för att gräma dig över din svunna ungdom gör du klokt i att värdesätta din faktiska ålder. Fundera en stund över följande fem frågor och det som är bäst med den siffra passet visar precis just nu.

1. Vad är det bästa med din ålder?

Det är lätt att fastna i tankar kring de utmaningar som finns med att bli äldre eftersom vi lever i en kultur som fullkomligt dyrkar ungdomen. Många fokuserar därför mycket på de kroppsliga förändringar som följer med tidens gång. Och ja, brösten, huden, könet och allt möjligt annat ändrar sig, men är det nödvändigtvis dåligt? Prova att släppa lite på det dömande filtret som du ser dig själv genom. Tänk i stället att alla de där supertunna små modellerna som du ständigt konfronteras med är flickor som du skulle kunna ha fött. Tänk på det som är bäst med att vara precis där du befinner dig nu. Det kan vara något kroppsligt, något mentalt eller något helt annat. Sätt dina egna ord på detta och dela det med andra. Vi har alla behov av att höra mer om det som är positivt med att bli äldre som kvinna.

2. Vad saknar du inte med att vara yngre?

Det finns de som kallar det “livsmanuskriptet” – den där kollektiva föreställningen om vad man gör vid olika tider i livet. Man har sin sexuella debut som tonåring, man får ett seriöst förhållande och en utbildning i 20-årsåldern. Sedan kommer barnen i 30-årsåldern, precis som giftermål och karriär.
Men vad saknar du INTE med att vara yngre? Det behöver inte vara kopplat till livsmanuskriptet men inte sällan kan det även vara en befrielse att vara förbi något. Så vad är du förbi och saknar inte att bli frågad om, värderad i förhållande till eller känna?

3. Vad är du mer fri att göra nu?

Hur man än vänder och vrider på saken så är det många händelser i livet som inte inträffar precis vid det tillfälle man helst vill. De kan helt enkelt inte kontrolleras. Så varför inte luta sig tillbaka, sänka skuldrorna och säga “jag bryr mig inte”. Jag är här. Jag är sådan här. Känn dig fri att inrätta världen efter ditt eget huvud och fundera över vilken form av frihet den här åldern har givit just dig.

4. Vad önskar du dig de kommande fem åren?

Förr i tiden slutade en kvinnas liv mycket tidigare än det gör idag. I början av 1900-talet hade en ung flicka en förväntad livstid på 56 år. Unga i dag förväntas leva dubbelt så länge. Det betyder också att synen på vår ålder och på när vi räknas som gamla, förändras. Kanske handlar det inte så mycket om år utan om förmågan att fortsätta utvecklas och drömma? Så vad drömmer du om? Vad hoppas du ska ske under de närmaste fem åren i ditt liv? Du behöver inte alls förhålla dig till om det är en passande dröm för en kvinna i din ålder. Du kan nämligen helt själv definiera vad ålder är för dig.

5. Vem, som är fem år äldre än dig, beundrar du? Varför?

Förebilder är bra att ha. När vi ser dem känns det betydligt mer realistiskt att tänka: Det kan jag också! Så vem, som är äldre än dig, beundrar du? Försök sätta ord på varför. När du funderar över detta – reflektera då även över egenskaper hos dig själv som du kanske redan har eller önskar låta komma fram i ditt liv. Du kan också komma att tänka på projekt som du skulle vilja realisera eller saker som du skulle vilja engagera dig i. Låt dig inspireras och omfamna både den ålder du har nu och den som kommer att komma lite längre fram.

 

Källa: Personliga rådgivaren och föredragshållaren Daisy Løvendahl www.daisylovendahl.dk

Scroll to Top