Herregud – vilken succé för Roynes figurer!

De har inspirerat till jobbyte och tröstat cancerpatienter. Royne Mercurios söta teckningar med tänkvärda citat har blivit en succé på sociala medier. Och nu erövrar de resten av världen!

När Royne Mercurio började teckna på sociala medier gjorde han det som avkoppling och hoppades kunna glädja en del personer. Numera har Linköpingsbon 140 000 följare på Facebook, 90 000 på Instagram – och säljer dessutom allt från bordskalendrar till muggar med sina tänkvärda figurer.

Royne Mercurio

Ålder: 48 år.
Familj: Fru och tre barn.
Bor: Lägenhet i centrala Linköping.
Gör: Kommunikatör inom Svenska kyrkan. Driver Herregud & Co med sina uppskattade figurer och tänkvärda citat.

Till vardags har Royne arbetat som kommunikatör inom Svenska kyrkan i Linköping ända sedan 1999.

Han startade en egen blogg 2007 efter att ha läst en kurs i webbdesign.

– De första åren skrev jag mest om olika saker i min vardag och lade ut bilder på familjen. Men när barnen blev äldre ville de inte synas på fotografier på bloggen längre, säger han.

2013 skaffade Royne en rit-app till sin surfplatta och började rita figurer som han lade ut på sin Facebook och Instagram.

– Det var mest för avkopplings skull, även om jag hoppades att det skulle roa någon i alla fall. I början fick jag beröm av släkt och vänner, men tänkte att de kanske sa det för att vara snälla, ha-ha.

Han döpte sina figurer till “Herregud & Co”.

– Det bara dök upp i huvudet på mig helt plötsligt. Man kan ju säga att namnet är dubbeltydigt. Dels är det ju ett uttryck att man säger “herregud”, och tar sig för pannan, och så finns det en djupare betydelse med min tro.

De tre ledorden är glädje, hopp och eftertanke.

– Det är mer åt feelgood än satir. Jag vill att de som tittar på bilderna ska få en bra känsla och gärna lite skratt ibland. Men också att de får fundera lite på budskapet.

Herregud – vilken succé för Roynes figurer!
Kloka ord är det ingen brist på i Roynes illustrationer!

Positiv respons

Redan efter ett år hade han 3 000 följare på Facebook och nu är alltså antalet följare många gånger fler. Han har själv inte alldeles lätt att förklara populariteten.

– Jag tror att figuren ser ganska tilltalande ut, i all sin enkelhet. Meningen är att det som sägs ska vara mycket igenkänning.

Inte oväntat kommer det en hel del respons i sociala medier.

– Mest är det mycket positiva kommentarer. Kan vara exempelvis: “Tack för bilden, nu orkar jag gå upp ur sängen i dag.” Eller: “Jag har haft en tung dag men efter att ha sett din figur blev jag genast gladare.”

Då och då kommer ännu djupare inlägg.

– En person skrev: “Din bild blir som ett stöd inför min tredje cancerbehandling.” En annan: “Jag hade funderat på att byta jobb i elva år, bilden fick mig att ta steget att göra det och trivs jättebra på mitt nya arbete.” Sådant är förstås fantastiskt att höra. Tänk att något så litet kan göra så mycket. Det är svårt att förstå. Men jag är glad om jag kan hjälpa och stötta andra i deras vardag.

Varje kväll klockan nio lägger Royne ut en ny bild.

– Det finns säkert en del som sitter och väntar på att den ska komma så jag får se till att hålla tiden, skrattar han.

Herregud – vilken succé för Roynes figurer!
Visst är det så!

Sprids till fler länder

Succén gjorde att Royne skrev kontrakt med ett bokförlag och 2015 gav ut en bordskalender med en bild varje dag hela året – alltså 365 stycken.

Den har en spiralfunktion och är lätt att bläddra i. Totalt sålde kalendern i ungefär 25 000 exemplar. Veckodagarna är inte utsatta, bara datumen – så den fungerar oavsett vilket år det är.

2017 kom en bordskalender till – som redan sålt mer än den första. Han har även gett ut bland annat familjekalendrar, tygkassar och kaffemuggar.

Nu är ytterligare en almanacka på gång – liksom en ny mugg och en anteckningsbok.

– Jag har även släppt vissa delar av sortimentet på tyska i Tyskland och det har sålt ganska bra där också. Nästa år kommer en bordskalender i Norge och jag hoppas i framtiden kunna ge ut på engelska om vi får ett kontrakt med ett engelskt bokförlag.

Det verkar inte finnas något hinder för hur stora Roynes figurer kan bli!

Scroll to Top