• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Rånarna var utklädda till kvinnor

  Medan intet ont anande Parisbor promenerade förbi utanför fyllde rånarna säckar med dyrbara juveler. Rånet pågick bara i 15 minuter men rånarna kom över smycken, juveler och klockor till ett värde av 80 miljoner euro. Men av rånarna, som begått en av historiens fräckaste kupper, fanns inte ett spår!

  Rånarna var utklädda till kvinnor

  Hos en av världens mest berömda juvelerarbutiker, Harry Winston i Paris, slickade man fortfarande såren efter ett storskaligt rån 2007, då fyra män utgav sig för att vara hantverkare, kom undan med smycken till ett värde av 20 miljoner euro.

  2008, ett år efter rånet, hade säkerheten hos juveleraren stramats till betydligt. Entrédörren hölls låst dygnet runt, kunder måste först identifiera sig innan de släpptes in, och staben av beväpnade säkerhetsvakter hade ökat. Ledningen var övertygad om att ett nytt rån var omöjligt.

  Strax före stängningsdags den 4 december anlände en man följd av tre kvinnor med arabiskt utseende klädda i vackra färgglada silkeskjolar, täckta ansikten och stilettklackar. Säkerhetsvakterna hos Harry Winston, som var vana vid besök av stenrika oljeshejker och deras hustrur, hyste inga betänkligheter mot att släppa in sällskapet.

  Säkerhetsvakterna reagerade uppenbarligen inte på att en av kvinnorna hade med sig en liten koffert på hjul, som hon rullade in i butiken. Så snart de hade kommit in och dörren låsts, öppnade kvinnorna kofferten. Den var fylld av vapen.

  Kvinnorna gav order till de anställda, och det visade sig nu att det handlade om män som förklätt sig. De talade franska med utländsk accent, och de vände sig direkt till de anställda, vars namn de kunde.

  Säkerhetsvakterna avväpnades, och medan intet ont anande Parisbor promenerade förbi på Avenue Montaigne utanför, fyllde rånarna flera säckar med dyrbara juveler. Rånet pågick omkring 15 minuter, varefter rånarna försvann i två bilar med över 400 smycken, juveler och kostbara armbandsur, allt till ett värde av 80 miljoner euro.

  När polisen sent omsider dök upp, fanns det inga spår efter rånarna – som begått en av historiens fräckaste och mest väl genomförda kupper.

  Den USA-ägda juvelerarebutiken, vars urval bara är för de allra rikaste.

  Serbisk liga

  Några av de anställda hos Harry Winston var övertygade om att rånarna hade talat med Balkan-accent, så polisen i Paris riktade strålkastarljuset mot en organisation bestående av tidigare officerare och soldater från Monte Negro, som hade specialiserat sig på rån mot stora juvelerarbutiker över hela världen.

  Många av dessa rån genomfördes på så sätt att man körde stora tunga truckar eller maskiner genom ingången eller någon stor fönsterruta, som regel under natten. Rånarna, varav de flesta kom från staden Nis i södra Serbien, försvann snabbt med sitt byte. Deras kännetecken var mycket oväsen, inga vapen och inget våld.

  Men det hände också att de genomförde mera välplanerade, eleganta rån som mot Harry Winstons. Och det var ganska få storskaliga rån, där vapnen användes.

  Organisationen hade fått tillnamnet "The Pink Panthers" efter filmerna med Peter Sellers, och man räknade med att den hade runt 200 medlemmar.

  The Pink Panthers inledde sina rån 2003 och under de närmaste tio åren rånade de juvelerarbutiker på omkring 500 miljoner euro. Rånen ägde rum i Frankrike, England, Dubai, Japan, Schweiz, Tyskland, Luxemburg, Spanien och Monaco.

  Några av The Pink Panthers ledare åkte fast genom åren men de viktigaste medlemmarna befriades av sina kamrater och fortsatte med nya rån efter flykten.


  Hemlig mötesplats

  Efter kuppen mot Harry Winston 2008 delade den franska polisen upp utredningen i två grupper. Den ena gruppen koncentrerade sig på The Pink Panthers och den andra undersökte andra möjligheter.

  Flera faktorer gjorde att polisen var övertygad om att rånarna hade allierat sig med en av säkerhetsvakterna hos Harry Winston, bland annat det faktum att rånarna hade känt till flera av de anställdas namn. Det gjorde att samtliga säkerhetsvakter fick sparken.

  Polisen intresserade sig främst för den vakt som tryckt på knappen för att öppna dörren för "shejken och kvinnorna". Det var den 39-årige Mouloud Djennad, en invandrare från Algeriet.

  Civilklädd polis övervakade Djennad en längre tid och uppdagade att han tillbringade sin mesta tid med att träna på ett fitness-center, där en stor grupp invandrare från Algeriet höll till. Det verkade som Djennad hade särskilda knytningar till en av dem, den 50-årige Daoudi Yahiaoui, kallad "Doudou", som hade avtjänat ett längre fängelsestraff för narkotikahandel.

  Daoudi Yahiaoui hade precis som Djennad vuxit upp i en fattig familj i Kabyler-regionen i nordvästra Algeriet, men som ung kommit till Frankrike där han rönt framgångar som affärsman och hotellägare.
  Ingen visste vid den här tidpunkten att hans framgångar byggde på narkotikapengar.

  Daoudi Yahiaoui, hjärnan bakom kuppen.

  Nya misstänkta

  Polisen började avlyssna telefonerna hos folk i kretsarna kring Daoudi Yahiaoui och lyckades placera en mikrofon i hans Jaguar. Det framgick tidigt att de avlyssnade uteslutande talade samma kodspråk, och det dröjde länge innan polisen lyckades få ut något av avlyssningen. En enkel oförsiktighet avslöjade att Yahiaoui stod i begrepp att sälja några dyrbara diamanter till en israelisk köpare.

  Yahiaoui misstänktes nu vara hjärnan bakom kuppen, och teorin om The Pink Panthers skrotades.

  25 män i kretsen kring honom greps och på en hemlig mötesplats i ett av Paris arbetarkvarter hittade polisen 2009 en mindre del av juvelerna från kuppen samt en del pengar. Polisen blev tvungen att frige några av de gripna eftersom bevis saknades. Efter ytterligare två års utredning hade antalet misstänkta bantats ned till åtta.

  2011 hittade polisen juveler till ett värde av 15 miljoner euro i ett kloakrör utanför Daoudi Yahiaouis bostad. De var gömda i en plastcontainer gjuten i cement.

  Rättegången startade den 3 februari 2015, och efter veckor, då det bland annat framkom att man under förberedelserna hade haft svårigheter att lära tre av rånarna att gå felfritt i högklackade skor, blev alla åtta befunna skyldiga att ha begått båda kupperna hos Harry Winston, såväl 2007 som 2008.

  Daoudi Yahiaoui blev som huvudman dömd till 15 års fängelse. Fem av de inblandade fick fem år var, medan de två flyktchaufförerna båda fick nio månaders fängelse.

  Efter domen erkände säkerhetsvakten Mouloud Djennad att det var han som hade gett rånarna alla upplysningar och släppt in dem. Han sa att om han inte hade fått sparken, skulle man ha genomfört en tredje kupp det följande året. Den var redan planerad.

  Polisen saknar fortfarande mer än hälften av de smycken och juveler som stals under de två kupperna.

  En del av de smycken som polisen lyckades återskaffa.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!