Pia blev gravid med kompisen Johan!

Pia drömde om att få bli mamma, men tiden gick utan att hon träffade den rätta och hon närmade sig den kritiska gränsen när åldern skulle sätta stopp. Till slut tog hon mod till sig och frågade sin kompis Johan om han ville ställa upp!

Femåriga Agnes skrattar glatt och drar med sig sin mamma och pappa till sitt rum för att visa det senaste hon har ritat.

Det är som vilken familje-idyll som helst, men med den lilla skillnaden att Agnes mamma Pia Alkman, 46 år, och pappa Johan Berglund, 45 år, inte är och aldrig har varit ett kärlekspar.

Pia Alkman och Johan Berglund

Ålder: 46 respektive 45 år.
Yrken: Lärare i fritidshem och statligt anställd.
Familj: Gemensamma dottern Agnes, 5 år. Pia har fem syskon och sju syskonbarn och Johan har tre syskon och två syskonbarn.
Bor: Radhus i Skärstad och lägenhet i Jönköping.

– Jag tog hjälp av Johan för att bli med barn och det kommer jag alltid att älska honom för, men det har aldrig varig något mer mellan oss, säger Pia efter att Agnes visat upp sitt rum.

Johan lyfter upp sin dotter i sitt knä när vi sätter oss i köket för att ta en kopp kaffe.

– Pia och jag var bara goda vänner, säger han. Visst blev jag först lite överraskad när Pia frågade om jag ville göra henne gravid, men när jag tänkt efter ett tag så gillade jag tanken.

Vi träffar den lite ovanliga, men lyckliga, familjekonstellationen hemma hos Pia i hennes radhus i Skärstad norr om Huskvarna. Här bor Agnes större delen av tiden, men hon bor även hos sin pappa i hans lägenhet i Jönköping där hon också har ett eget rum.

– Vi har gemensam vårdnad om Agnes och det har aldrig varit några problem eller någon oenighet mellan oss om vem som ska ha henne. Vi hjälper varandra, säger Pia.

– Beroende på mitt jobb med oregelbundna arbetstider bor Agnes mest hos sin mamma, men hon är hos mig så mycket som möjligt. Det blir väl en 70/30-fördelning, säger han.

Modigt beslut

Pia tog det modiga beslutet att fråga sin killkompis Johan om han kunde tänka sig att bli pappa till hennes barn en vinterdag i december 2012.

– Jag var 39 år och ville ha barn innan det var för sent, berättar hon. Jag stod inför alternativet att åka till en klinik i Danmark för att bli befruktad eller ragga upp någon på krogen. Jag var för gammal för provrörsbefruktning och eftersom jag var ensamstående var det inte aktuellt med adoption.

Pia hade drömt om att bli mamma sedan hon var i 20-årsåldern. Tillsammans med sin dåvarande pojkvän, som hon sedan gifte sig med, försökte hon i flera år bli gravid. De var på olika utredningar, men inget hände och till slut blev det skilsmässa.

– Men det var inte enda anledningen till att vi skildes, säger hon.

Därefter hade hon några förhållanden, men träffade aldrig den man hon kände att hon ville skaffa barn tillsammans med. Istället levde Pia som singel och satsade allt på sitt arbete som fritidspedagog, resor och arbete utomlands.

– Jag levde fullt ut, men utan barn. Jag var bland annat volontär i Thailand efter tsunamin och jag har också arbetat i Afrika och Sydamerika, berättar hon.

Men längtan efter barn fanns där hela tiden. Hon mötte barn i sitt arbete på fritidshem och jämnåriga väninnor och syskon blev föräldrar.

– Dessutom började jag närma mig de 40, säger hon.

Att åka till Danmark tyckte hon var både för dyrt och krångligt och tanken på en tillfällig bekantskap lockade inte henne. Då kom hon att tänka på sin killkompis Johan.

Pia blev gravid med kompisen Johan!

Var rädd för att fråga

– Men det tog lång tid innan jag vågade ställa frågan till honom. Jag var rädd för att han skulle gapskratta åt mig och jag visste att jag äventyrade vår vänskap.

Pia och Johan hade lärt känna varandra tio år tidigare. De träffades i svängen på krogen och blev vänner, men det fanns varken då eller senare något mer än bara vänskap.

– Vi brukade träffas hemma hos varandra och titta på film eller bara sitta och prata. Några gånger gick vi ut tillsammans, men det var aldrig på vitt-vin-och räkor-nivån, berättar Pia.

– Och definitivt aldrig tända ljus, tillägger Johan med ett skratt.

När Pia frågade Johan om han ville göra henne med barn gjorde hon klart för honom att han själv fick välja hur delaktig han ville vara.

– Jag sa att han kunde välja att inte alls vara delaktig. I så fall hade jag sagt att jag blivit gravid efter en tillfällig bekantskap jag mött på krogen.

Men det var aldrig aktuellt för Johan. När han efter ett par dagars betänketid svarade ja berättade han att han också ville vara pappa till hundra procent.

– Jag blev gravid på tredje försöket. Egentligen skulle det inte ha gått eftersom jag hade ägglossning först ett par dagar senare, men eftersom jag skulle resa till Barcelona ringde jag Johan och bad honom komma hem till mig kvällen före.

I början av juni 2013 gjorde Pia ett graviditetstest och stickan visade att hon var med barn.

– Jag var helt överlycklig och trots att det var mitt i natten skickade jag ett kort på stickan till Johan och berättade nyheten för honom.

Under hela graviditeten höll både Pia och Johan hemligt för sina vänner att de väntade barn tillsammans. Det var bara den närmaste familjen och personalen på KK som fick veta att Pia blivit med barn tillsammans med sin kompis.

– De tyckte att det vi gjort var coolt och stöttade oss.

Positiva reaktioner

Den 31 januari 2014 föddes Agnes. För många av Pias vänner kom det som en överraskning och den blev inte mindre av att de fick veta att det var Johan som var pappan.

– Men vi har bara mött positiva reaktioner. Den enda lite negativa jag fick var en kvinna som sa “varför tänkte jag inte på det här själv”, men hon var samtidigt glad för min skull.

Det första halvåret i Agnes liv flyttade Johan hem till Pia. Dels för att han ville vara nära sin dotter under hennes första månader i livet, dels för att hjälpa och avlasta Pia så mycket som möjligt.

– Jag kunde ju inte mata Agnes så länge hon ammade, men jag gjorde allt annat, som att byta blöjor på henne och vara ute och gå med henne i vagnen så att Pia fick sova en stund.

Men efter sex månader flyttade han hem till sig igen och nu turas de om att ta hand om sin lilla dotter.

– Numera är jag och Johan inte kompisar på samma sätt som vi var tidigare längre.
Det har blivit en annan grej. Vi har fullt upp med att vara föräldrar. Vi är en liten familj, men vi bor inte ihop.

Scroll to Top