Samtalet från fängelset röjde mördaren

Det hela såg ut som ett tragiskt familjemord; 16-årige Taylor hade skjutit sin mamma innan han tog sitt eget liv. Taylors styvpappa var otröstlig och förtvivlad över tragedin men tack vare en uppmärksam polisman kunde charaden avslöjas.

Det slog gnistor när frånskilda tvåbarnsmamman Nichole, 28, mötte den tre år äldre Jason Payne. Efter två veckor var de gifta och inte ens familj och vänner visste då om att de träffats.

Nichole tog med sig sönerna Taylor, 9 år, och Daniel, 10 år, som hon hade adopterat under sitt tidigare äktenskap.

Jason tog snabbt de båda pojkarna under sina vingar och lärde dem bland annat att jaga och fiska, som riktiga män. Jason och Nichole fick två barn ihop, Jackson och Remington.

Efter att Jason varit med om en bilolycka opererades han för en allvarlig ryggskada och tvingades vara borta från jobbet ett par år. Från försäkringsbolaget fick han 900 000 dollar i ersättning och för de pengarna kunde familjen köpa drömhuset i lilla staden Quitman i Texas. Nichole tyckte om att pyssla och göra det hemtrevligt.

Men en tisdagsmorgon i december 2007 förvandlades det vackra och stillsamma huset till en brutal mordplats.

Både Nichole och Taylor hittades skjutna och den som ringde larmcentralen var Jason.

Nichole låg i sovrummet och hennes då 16-årige son Taylor hittades död i sitt rum som låg i garaget. Taylor hittades med ett gevär vid sina fötter och mynningen pekade uppåt. Han var skjuten i ansiktet och allt pekade mot ett självmord.

Alltså drogs slutsatsen att det handlade om ett tragiskt familjemord. Taylor hade av någon anledning blivit arg på sin mamma och skjutit henne för att sedan gå in på sitt rum och skjuta sig själv i ångern över vad han gjort.

Samtalet från fängelset röjde mördaren
Familjen Paynes drömhus i Quitman, Texas, där de brutala morden begicks.

Tredje person

Chefen för det lokala sheriffkontoret, Miles Tucker, noterade en viktig sak som avvek från polisens teori.

När han kände på kropparna var Taylor kall medan Nichole fortfarande var varm. Det talade mot teorin att Taylor skulle ha skjutit sin mamma, och sedan sig själv.

Så Tucker anade att det var en riggad mordscen och att en tredje person skjutit båda. Dessutom hade mordutredarna hittat en blodig trasa i Jasons bil. Jason nekade till att han skulle ha haft något med mordet att göra och hävdade att han och Nichole haft en bra relation.

När utredarna pratade med Nicholes mor Sherry berättade hon att dottern varit olycklig de sista åren. Jason övervakade henne ständigt och hon tvingades till och med gömma sig när hon skulle ringa sin mamma.

Efter nio månader fick polisen dna-resultatet från trasan som hittats i Jasons bil. Blodet tillhörde Nichole och polisen grep Jason för dubbelmord.

Samtalet från fängelset röjde mördaren
Enligt Nicholes mamma brukade dottern gömma sig i den här garderoben när hon ringde till sin mamma och vänner.

Brinna inne

I januari 2010 var det dags för rättegång och åklagaren hävdade att Jason skjutit båda offren på morgonen. Han hade skjutit Taylor först, sedan Nichole och därefter placerat geväret så att det skulle se ut som om Jason begått självmord.

Motivet skulle ha varit Nicholes livförsäkring på 100 000 dollar eftersom pengar han fått efter bilolyckan var slut.

Nicholes svägerska vittnade dessutom om att Nichole berättat att hon tänkte lämna Jason och att han vid något tillfälle sagt att han tänkte sätta eld på huset och låta henne brännas till döds.

Även om åklagaren saknade vittne, dna och fingeravtryck från Jason tyckte han att bevisningen var tillräcklig för fällande dom.

Försvararen, den rutinerade advokaten Doug Parks, hävdade det självklara i att det var Taylor som skjutit sin mor och tagit sitt liv. Den blodiga trasan kom från en fisketur ett par månader tidigare då Nichole fått en fiskekrok i nacken och hållit trasan mot såret.

Men juryn fann Jason skyldig och dömde honom till livstids fängelse.

Samtalet från fängelset röjde mördaren
Jason Payne under ett polisförhör.

Ny rättegång

Jasons familj hävdade att han var oskyldig och startade en kampanj för att få till en ny rättegång.

Webbplatsen Advocates For The Wrongfully Convicted var ännu mer övertygade om Jasons oskuld. Jasons advokat överklagade domen och fick en ny rättegång i mars 2016.

Dough Parker ansåg sig nu ha ännu starkare bevisning eftersom endast Taylors dna fanns på mordvapnet. Skillnaden i temperatur på kropparna när de vidrördes kunde förklaras med att Taylor hittades i garaget där det var mycket kallare än inomhus.

Vidare hade försvaret en expert som kunde bevisa hur det hade gått till när Taylor sköt sig själv, i förhållande till hur han låg när han hittades. Ingen annan person skulle kunna ha skjutit honom från samma vinkel. Även Daniel vittnade till sin styvfars fördel och pratade om ett lyckligt förhållande med hans mamma.

Men åklagaren Thomas Cloudt hade också en del nytt att komma med. Framför allt ett inspelat samtal mellan Jason och hans mor Faye efter beslutet om en ny rättegång. På inspelningen berättar Jason om band som fanns i hans hem och som hon skulle leta upp och bränna.

I rättegången fick Faye frågan om banden och svarade att hon aldrig hittade dem. Åklagarens syfte var dock att låta juryn förstå att Jason försökt undanröja bevis.

Åklagarsidan hade också kallat in ett expertvittne som tvärtemot försvaret hävdade att Taylor skjutits av någon annan eftersom det var omöjligt för honom att göra det själv med hänsyn till hur skottet träffat och hur han låg.

I mars 2016 dömdes Jason Payne för andra gången som skyldig till mordet på sin fru och styvson, straffet blev detsamma.

Ett smärtsamt utslag för Jasons familj som var övertygade om att han skulle friges. Däremot en lättnad för Nicholes familj som var lika övertygade om att Jason var skyldig.

Scroll to Top