Suzanne och Charlott återförenas – på scen!

De arbetade ihop redan för 25 år sedan i tv-serien Svensson, Svensson. Redan då fattade de tycke för varandra. Och likheterna är många – båda är hundmänniskor, trivs bäst i naturen och älskar att sjunga. Det sistnämnda kommer väl till pass när de spelar i musikalen En värsting till syster i höst.

Suzanne Reuter och Charlott Strandberg träffades för första gången under inspelningen av tv-serien Svensson, Svensson 1994, där Suzanne spelade mamma Lena och Charlott grannen Sara. Programmet blev en enorm succé med 50 avsnitt, därpå följde två biofilmer och två scenproduktioner. Som mest hade man 3,4 miljoner tittare på ett enskilt avsnitt.

Suzanne Reuter

Ålder: 67 år.
Familj: Tre söner och tre barnbarn. Har också en häst och en hund.
Bor: I ett litet hus på Ekerö vid Mälaren.
Gör: Skådespelare och regissör.
Intressen: Fiske, ridning, dykning.
Aktuell med: Musikalen En värsting till syster på Chinateatern i Stockholm och som Madame Fouras i TV4:s Fångarna på fortet.

–Det var ett fantastiskt bra manus och så hittade vi skådespelare en speciell kemi mellan varandra, berättar Suzanne.

–Ja, allt var så välskrivet och det var så roligt att spela med publik på plats. Det var aldrig något pålagt skratt, utan äkta, tillägger Charlott.

Frånsett musikalen Rivierans guldgossar 2007 har de inte arbetat tillsammans sedan dess – förrän nu, då det är dags för en ny musikal på samma scen. Nämligen En värsting till syster efter den amerikanska filmen med samma namn där Whoopi Goldberg spelar huvudrollen.

– När jag hörde att den skulle sättas upp på China, tänkte jag: Men varför har de inte frågat mig om att göra abbedissan? Jag tyckte nämligen att den rollen passar mig som handen i handsken. Två timmar senare ringde de och erbjöd mig jobbet! Gissa om jag blev glad, skrattar Suzanne.

Charlott Strandberg

Ålder: 57 år.
Familj: Ja. Har också en hund.
Bor: Lägenhet i Stockholm och sommarstuga i skärgården.
Gör: Skådespelare.
Intressen: Vara ute i skogen, min hund, vårt lantställe.
Aktuell med: Musikalen En värsting till syster, premiär på Chinateatern i Stockholm den 11 september.

Hon tillägger snabbt:
– Det är roligt att få jobba med min sång. Men jag tror inte att jag har blivit anställd för min sång, utan för mitt spel.

Suzanne minns när filmen kom 1992. Den gjorde ett stort intryck på henne.

– Det ska bli kul, abbedissan är en så bra roll. Och det är väldigt hög kvalitet på våra svenska musikalstjärnor som Karl Dyall och självklart Gladys del Pilar som spelar Deloris, framhåller hon.

Att återförenas på scenen ser både Suzanne och Charlott fram emot.

– Jag har lärt mig otroligt mycket av Suzanne. Hon är inte bara en fantastisk skådespelare, utan även en väldigt härlig och trevlig person. En del kan nog vara lite rädda för att jobba med henne, just för att de har så mycket respekt. Men Suzanne är världens snällaste, så ödmjuk, cool och generös. Hon tar heller inte så mycket plats, som många andra stjärnor gör, säger Charlott.

– Utmärkande är också att man alltid köper det Suzanne säger, hon är så trovärdig både framför kameran och på scenen, fortsätter Charlott.

Suzanne och Charlott återförenas - på scen!
Suzanne och Charlott träffades för första gången under inspelningen av Svensson, Svensson.
Foto: TT

Älskar att vinterbada

Idag är det över tio år sedan Suzanne lämnade lägenheten på Södermalm i Stockholm för att flytta till ett hus långt ut på Ekerö, intill Mälaren.

– Det är så skönt med avskildheten och jag har ett helt annat liv hemma. Där rider jag och pratar häst, hund och livet med ridvänner. Jag älskar att umgås med barnbarnen. Och jag har en trädgård att ta hand om med blommor och grönsaker. Sedan gillar jag att vinterbada och basta, berättar hon.

Men att prata privatliv är varken Suzanne eller Charlott särskilt intresserade av.

– Jag håller mig borta från tv-program som Stjärnorna på slottet och liknande eftersom jag inte förstår varför jag skulle sitta och berätta en massa om familjen och privata händelser. Jag gör olika roller och vill att publiken enbart ska leva sig in i dem, inte störas av en massa tankar om mitt privata jag, betonar Suzanne.

– Nej, jag vill hålla min familj utanför offentligheten. De kan ju inte rå för att jag är en offentlig person, nickar Charlott instämmande.

Charlott tycker också mycket om djur- och naturlivet.

– Jag älskar att vara ute med min hund och har gått på hundkurser tillsammans med min vän och kollega Sussie Eriksson. Vi har ju nyligen spelat musikalen “Mamma Mia” ihop – det blev cirka 525 föreställningar för min del totalt, så sångerna och replikerna sitter rätt bra i dag, skrattar hon.

Suzanne, som drabbades av hjärtproblem för några år sedan och opererades, har sagt att hon ska trappa ned karriären.

Men av det märks inte så mycket än. På senare år har hon bland annat spelat in komedifilmerna All Inclusive och Lyrro, samt agerat den bitska matriarken Helga Löwander i SVT:s historiska tv-drama Vår tid är nu.

Men i slutet av den andra säsongen av den populära serien gick hennes rollfigur bort i sviterna av ett slaganfall. Så höstens tredje säsong blir utan Reuter.

– Jag tror aldrig att jag har fått så många glada tillrop som när Vår tid är nu har visats. Folk har kommit fram till mig i vilken miljö jag än befunnit mig i – om det så är i mataffären eller på hundpromanden – för att säga något positivt. Det märks att den engagerar många olika åldrar och den har varit väldigt rolig att spela in.

Hon fortsätter:
– Rollen som Helga Löwander är det jag bästa jag varit med i på tv.

Suzanne har varit i yrket i över 40 år och tillhör den skara som har haft fullt upp med nya uppdrag så gott som hela tiden.

Suzanne och Charlott återförenas - på scen!
Charlott Strandberg och Suzanne Reuter har spelat mot varandra tidigare, senast i Rivierans guldgossar 2007.

Fått annat perspektiv

– Jag är glad för de jobb jag blir erbjuden. Men är dock också glad för att jag kan tacka nej till de jobb jag inte vill ha, säger Suzanne.

– Det finns inte ett lika stort utbud av roller till äldre kvinnor, samtidigt som det förstås beror på ens eget driv också. Jag är oerhört glad för att ha fått prova på att spela allt från tv-serier och filmer till musikaler och teateruppsättningar. Sedan är jag mycket tacksam över att jag fick äran att jobba med exempelvis Povel Ramel, Martin Ljung och Birgitta Andersson, menar Charlott.

Men med åren har hon fått ett annat perspektiv och omvärderat en del.

– Efter att ha jobbat mycket genom åren känner jag att det också är väldigt viktigt att prioritera tiden då jag umgås med mina nära, åker till landet och går ut med hunden.

Att tacka nej till rollen i En värsting till syster var ändå inget alternativ för henne.

– Jag ser verkligen fram emot att vara en av de tolv nunnorna. Vi sjunger mycket och det är helt fantastiskt att sjunga i stämmor, säger Charlott med ett leende.

Scroll to Top