Marie är Sveriges bästa butiksbiträde

Runtom i landet finns en mängd trevliga och proffsiga butiksbiträden som hjälper sina kunder tillrätta. Nu har Hemmets Journals läsare hjälpts åt att rösta fram Sveriges allra bästa butiksbiträde. Hon heter Marie Svedberg och bor i Sundsvall.

Det är en omtumlad Marie Svedberg som får beskedet att hon blivit utsedd till Sveriges bästa butiksbiträde. När vi når henne per telefon står hon just och väntar på bussen, som ska ta henne till jobbet i Nana’s butik i centrala Sundsvall.

– Det är inte sant!? Gud, jag blir ju alldeles skakig! Nu blev jag så förvirrad att det kanske finns risk att jag hamnar på fel ställe! säger hon och skrattar.

Att 43-åriga Marie Svedberg är en uppskattad yrkesperson råder ingen tvekan. “Att komma in till Nana’s butik är som att komma till himlen” stod det i ett av nomineringsbreven som kom in till Hemmets Journal i våras.

Butiken säljer kläder i generösa storlekar mellan 42 och 56. Men egentligen handlar det om långt mer än siffran på etiketten i kläderna; det förstod vi när vi besökte butiken i somras. Vackra tavlor med visdomsord, rundnätta skulpturer och framför allt uppmuntran och kloka råd från personalen, bidrar till att stärka kundernas självförtroende.

Eller, med orden från en av de entusiastiska brevskrivare som nominerade Marie Svedberg: “Man lämnar butiken med lätt hjärta och en känsla av att duga precis som man är.”

Själv försöker Marie vara en god förebild genom att välja kläder i inspirerande stilar – något som knappast hade varit möjligt om hon själv varit pinnsmal.

– Nu kan ju kunderna se att jag själv använder större storlekar, resonerar hon.

Men Marie och kunderna pratar inte bara om kläder och storlekar. Ofta avhandlas andra saker, som relationer, sjukdomar, bekymmer och glädjeämnen.

– Det är ju livet som pågår här inne. Många vill lätta sitt hjärta och jag tycker om att lyssna.
Sedan Marie Svedberg presenterades som en av de fem slutkandidaterna i tävlingen Hemmets Journals stora pris, har hon fått många glada tillrop från kunderna.

– Allt har varit så himla positivt. Jag har fått så otroligt fina kommentarer och så många röda hjärtan.
Till en början kändes det ovant och rentav lite avigt med den plötsliga uppmärksamheten. Marie har aldrig varit den som klivit fram i rampljuset.

– Men den här gången är jag stolt över att jag vågade stå upp för mig själv. Och framför allt har det varit roligt att få lyfta fram betydelsen av plus size-storlekar. Det är inte så ofta som de får utrymme att synas.

Under de gångna månaderna har hon följt tävlingen och läst om de andra kandidaterna. Att hon själv skulle bli den som fick flest röster i slutändan, fanns inte ens i tankarna.

– Vi är ju en så liten butik, så jag vågade inte hoppas att just jag skulle vinna. Det är fortfarande svårt att ta in.

Utöver den stora äran kommer hon att tilldelas en check på 50 000 skattade kronor. Marie Svedberg är helt på det klara med vad hon ska göra med pengarna. Sommarstugan, som familjen njuter av året runt, ska målas om och få nya fönster.

– Det blir perfekt till våren. Då kommer vi verkligen pyssla om vår stuga och ge den lite extra kärlek.

Scroll to Top