12 smarta spartips för täppan

Visst är det lätt att ryckas med när man står där på plantskolan med massor av nya trädgårdsdrömmar. Det finns ju så mycket man vill ha. Men smakar det så kostar det! Med våra smarta och enkla knep kan du få en ännu frodigare trädgård, nya spännande växter, spara många sköna slantar och dessutom göra en rejäl insats för en sundare miljö. Och det bästa av allt – du får många trevliga timmar i trädgården framöver.

1. Spara på vattnet. Att ta vara på regnvattnet för att senare kunna använda det i trädgården kommer med största sannolikhet bli allt nödvändigare. Våra somrar spås bli både hetare och torrare i framtiden. Därför är det extra viktigt att ta hand om vattnet som vi får gratis i form av regn. Sätt en tunna under stuprännan eller placera ut kärl i trädgården. På så vis kan du förse växterna med vatten under heta och torra dagar. Dessutom kan fåglarna ta sig ett svalkande bad och fjärilarna dricka vatten vid fågelbadet.

2. Täck jorden. Genom att täcka den öppna jorden med olika sorters täckmaterial slipper du en hel del ogräsrensning och sparar också på din rygg. Så vad ska man då täcka med för att det inte ska kosta skjortan? Ett bra alternativ är flis som säljs på sågverken. Du kan köpa en hel släpvagn flis för en mycket mindre slant än det skulle kosta att köpa de dyra säckarna med täckbark. Det är dessutom mer hållbart, åldras vackert och ser snyggare ut.

3. Gödsla gratis. I din trädgård, i skafferiet, på ängen och hos bonden kan du hitta sådant som ger dina växter värdefull näring och gör att de växer så det knakar. Brännässla är rik på framför allt kväve, men också fosfor och kalium. Lägg rejält med nässlor i ett kärl, täck dem med vatten och låt stå och dra i en vecka. Sila av den minst sagt illaluktande vätskan och blanda sedan ut en del med nio delar vatten – klar att använda! Samma sak kan du göra med vallört som är väldigt rik på kalium. Andra bra gödselmedel för trädgården är: äggskal, bananskal, kaffesump, gräsklipp, urin, dynga från höns, häst och ko.

4. Återanvänd. Under våren går det åt mängder av krukor för att kunna driva upp trädgårdens växter. Jag brukar använda gamla plastkrukor som finns kvar efter vinterns krukväxtinköp, men då de tar slut får man ta till andra kärl. Toalettrullar är perfekta till luktärter då de smala rullarna ger plantorna ett långt och fint rotsystem. De tar dessutom lite plats när de placeras nära varandra i exempelvis en gammal glassbytta. Mjölkpaket, äggkartonger, konservburkar och papperspåsar kan också härbergera omskolade växter innan dessa får flytta till sin permanenta växtplats.

5. Kompostera mera. Att köpa säckar med jord är enkelt och bekvämt, och väljer man en dyrare jord har den ofta bra struktur och ett gott näringsinnehåll. Till krukorna med sommarblommor kan man absolut unna sig att köpa de dyrare säckarna, men behöver man jord till trädgårdsland och växthus är det bättre att anlägga en bra kompost. Kompostjord, gödsel och den befintliga jorden eller billigare jord kan på sikt bli en riktig kanonjord.

Ett enkelt och billigt sätt är att anlägga en kompostlimpa som görs i flera lager. Det första lagret består av grövre material som tjockare stjälkar eller mindre grenar för att det ska bli luftigt. Det andra lagret av lite finare material som blast eller annat växtavfall som blad, stjälkar och löv. Därefter läggs ett tunnare lager av gödsel från höns och/eller ko innan man lägger på ett tjockare lager matjord. Avslutningsvis täcks hela kompostlimpan med blöta tidningar och gräsklipp. Tidningspapperet håller ogräset borta och behåller fukten i limpan. Fukt är viktigt för att växtavfallet ska kunna brytas ner, därför ska man vattna ofta. Squash eller pumpor är bra grödor att odla i limpan.

6. Plocka egna frön. Plocka från den egna trädgården och hos grannar och vänner. Det är helt gratis och dessutom kan du få lite andra sorter än vad du får tag på i handeln. Aklejan är fin att ta frön ifrån, den korsar sig hejvilt och på så vis kan det uppstå nya spännande sorter.

7. Dela perennerna. Sensommar och höst är en bra tid för att dela rabattens perenner. Att föryngra perennerna med jämna mellanrum får dem att må prima och dessutom får du fler växter att plantera i trädgårdens tomma hörn. Eller varför inte byta med någon? Då får du nya sorter till din täppa.

8. Fynda på loppis. Trädgårdsredskap kan nästan vara en förbrukningsvara. De går sönder, och om man har en större trädgård kan man behöva flera uppsättningar för att ha de redskap man behöver nära till hands. Håll ögonen öppna efter spadar, krattor och räfsor när du är på auktion eller loppis! Där kan man ofta få tag i rejäla redskap för en betydligt mindre slant än om man köper nya. De lite nötta redskapen blir också charmiga stilleben i trädgården.

9. Sälj överflödet. Om man gillar odling är det inte ovanligt att man får ett överflöd av grödor under en kort tid, ibland mer än man kan äta och förädla. Tjäna några kronor extra genom att sälja hemodlat till kollegor, vänner och grannar. Många blir otroligt glada för möjligheten att köpa närodlade grönsaker.

10. Handla på hösten. Efter sommaren säljer många trädgårdsbutiker ut perenner, buskar och träd till ett lägre pris. De kan ibland se lite skamfilade ut efter att ha stått en hel säsong i små krukor, men skenet kan bedra. Det är vad som finns i krukan man ska titta på. Om rötterna ser fina och välväxta ut kommer du att få en fin växt för en mindre peng än om du hade köpt den under sommaren. Dessutom är hösten den bästa tiden för plantering. Den nya växten hinner etablera sig före vintern för att sedan växa till sig när våren kommer. Du behöver heller inte vattna på samma sätt som under sommaren då torka och värme hindrar den nya växten från att utveckla sig som den ska.

11. Gör eget bekämpningsmedel. Att bekämpa skadedjur i trädgården är ett ständigt gissel. Många bekämpningsmedel på marknaden är giftiga, de tar därför effektivt död på skadedjuren. Men vill man verkligen spruta gift på det man senare ska äta? Tar du istället av det som finns i skåpen kan du tillverka ett miljövänligare och billigare alternativ. Skvätt några droppar tabasco på liljebaggarna och strö ut äggskal och salt för att hålla myrorna borta. Genom att sticka ner några vitlöksklyftor kring tulpanlökarna förhindrar du sorkarnas och rådjurens framfart och vinäger håller diverse oönskade djur på avstånd. Med såpa gör du en miljövänlig huskur som hjälper mot framför allt bladlöss, men även trips och mjöldagg. Gör en blandning av en halv deciliter såpa till en liter vatten samt några droppar T-röd, spraya med denna en gång i veckan Mjöldagg, som ofta angriper rosor och krusbär, bekämpar du med några matskedar bikarbonat och en liter vatten. Spraya en gång i veckan på de angripna bladen.

12. Leta i naturen. Pinnar, stora som små, kan användas som växtstöd. Stenar, kottar och snäckskal kan användas till täckmaterial av små trädgårdsgångar eller till trädgårdens krukor. Vackert, funktionellt och dessutom helt gratis!

Scroll to Top