Det växer så det knakar under midnattssolen!

Katarina Larsson i Smedsbyn, tre mil från Luleå, är en av få som driver grönsaksodling i Norrbotten. Detta trots att efterfrågan på närodlat är stor. Katarina experimenterar hela tiden med nya sorter som passar för en kort säsong men med långa, ljusa dygn.

Katarina Larsson

Ålder: 58 år. 

Bor: På en gård i Smedsbyn utanför Luleå.

Familj: Maken Lars Clausen.

Gör: Driver Smedsbyns blommor och grönt.

Smedsbyn ligger i ett vackert gammalt kulturlandskap med betesängar och skogspartier. Gårdarna ligger längs vägen som ringlar sig fram genom landskapet. Mitt i den utspridda byn bor Katarina med sin man Lars Clausen på en liten gård där Katarina driver sin odling under namnet Smedsbyns blommor och grönt. De senaste 10 åren har hon försörjt sig på det hon tycker bäst om att göra, att odla grönsaker och blommor. Förutom Katarina finns det bara tre- fyra andra grönsaksodlare i regionen.

– Säsongen är kort på dessa breddgrader och det gäller att vara uppfinningsrik för att kunna försörja sig, berättar Katarina. Det är inte lätt att börja odla från noll. Men visst skulle det behövas många fler som odlar för att minska på transporterna söderifrån.

Allt odlas ekologiskt hos Katarina. Förutom grönsaksodlingen på ett hektar och potatisodling på en lika stor yta, har hon även en liten gårdsbutik i ett av uthusen och en handelsträdgård med fruktträd och perenner till försäljning. I växthus växer gurkor, kryddväxter och ett 70-tal olika tomatsorter. På våren driver hon upp plantor i uppvärmda växthus på sammanlagt 350 kvadratmeter.

Gårdsbutiken är öppen från maj till december men det mesta säljs på bondens marknad och på torghandeln i Luleå två dagar i veckan. Torghandeln började hon med redan på 1980-talet.

– Torghandeln är ett trevligt inslag i stadsbilden och gör staden mer levande, säger hon. Men vi är inte många kvar och jag är yngst så visst behövs det ungdomar som satsar på att producera mat.

Hitta bästa smak

Hösten har precis kommit och björkar och aspar lyser gula. Trots att det är mitten av september står många av grönsakerna fortfarande i täta högväxta rader i odlingen. Medan Katarina skördar till morgondagens torgmarknad visar hon runt i den stora odlingen.

– Jag odlar allt som går att odla, berättar Katarina. Kål, rödbetor, morötter och lök får ta stor plats i odlingen men även sallad, selleri, bönor, ärtskidor, fänkål och palsternacka.

Mångfalden av olika kålsorter är stor, stolta kålplantor i alla möjliga former och färger växer vackert i raderna. Katarina odlar flera olika sorter av varje grönsak för att kunna erbjuda kunderna små finstämda smakvariationer och storleksvariationer. Det uppskattas av kunderna, säger hon.

Här och var lyser partier av färgglada blommor bland grönsakerna. Katarina binder egna buketter som står för en liten men viktig del av försäljningen.

– Blommor ger färg åt odlingen men grönsaker är roligast att odla eftersom de går att äta. Hela tiden provar jag nya sorter för att hitta de med ännu lite bättre smak. Det är det som är själva utmaningen, att producera riktigt smakrika grönsaker för att kunderna ska välja mina varor.

Ljust dygnet runt

Katarina började odla redan som barn hemma i familjens trädgård. Hon inspirerades av odlarna som skickade blommor och grönsaker till Luleå med skolbussen som hon åkte med.

Under gymnasietiden bestämde hon tillsammans med en kompis att de skulle odla och sälja grönsakerna på torget som sommarjobb. Därefter blev det trädgårdsmästarutbildning och jobb på olika odlingar, men hela tiden odlade hon också hemma.

– Verksamheten har vuxit fram under många år och det har ofta varit kunderna som fått mig att pröva nya saker, säger Katarina.

På 80-talet var det kryddväxter i kruka som kunderna efterfrågade innan de fanns i butikerna att köpa. När kunderna senare började fråga efter eterneller kom de snart att ta stor plats i odlingen men idag är det bara några få rader kvar. Nu är det snittblommor som står för färgprakten.
Odlingen ligger på en väldränerad sydsluttning ner mot ett naturreservat som är en vidsträckt våtmark med ett rikt fågelliv.

– Det är en fantastisk känsla på våren när vi sätter igång odlingen här ute medan flyttfåglarna kommer tillbaka, berättar hon. Det är så härligt när spovarna kommer tillbaka och fyller luften med ljud.

En av anledningarna till att det växer så det knakar i Katarinas odling, trots det nordliga läget, är midnattssolen. De många soltimmarna är nödvändiga eftersom sommaren är kort uppe i Norrbotten, men vissa sorter blir stressade. Mangold, spenat och tidig broccoli går i blom direkt och Katarina testar ofta nya sorter för att hitta de som utvecklas lite långsammare trots de många soltimmarna.

Egen testodling

Katarina har fått inspiration i sortvalet från Öjebyns Agropark i Piteå där olika sorters grönsaker testodlas för att se vilka som trivs bäst i det norrländska klimatet.

– Det är perfekt att ha en försöksodling så nära och få tillgång till resultaten, säger hon.

Katarina experimenterar även mycket själv och de senaste åren har hon testodlat exotiska sorter som sötpotatis, gurkmeja och ingefära. Ingefäran odlas i växthus och gav små fina knölar och sötpotatis blev det också en liten skörd av i år. Sötpotatis odlades på friland och den fick en giva biokol mättad med hönsgödsel som näringstillskott, något hon kommer att fortsätta med under några år för att se hur resultatet blir.

– Man måste förnya sig och testa nya metoder. Biokol ger näring till jorden under många år framöver, förklarar Katarina.

Grönsaksodlande är en arbetsintensiv sysselsättning på sommarhalvåret. På vintern går arbetstakten ner. Snörika vintrar innebär ibland daglig skottning av taken på växthusen för att de inte ska rämna. Men annars är det en lugn tid.

Kreativt och lustfyllt

I slutet av mars sätter arbetet igång och den intensiva perioden varar fram till oktober. Katarina jobbar långa dagar och Lars sätter ofta på sig stövlarna och gör ett pass i grönsaksodlingen.

– Under augusti och september hjälper jag till med att skörda till bondens marknad, berättar Lars.

Under den mest hektiska sommarmånaden har de en anställd för att hinna med. De första primörerna skördas i mitten av juli och strax därefter drar torghandeln igång. För att utöka verksamheten tillverkar Katarina marmelader och örtsalt, torkar örter och binder kransar till julmarknader.

– Det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan hitta på, säger hon. För att överleva måste man hela tiden hitta på nytt. Och det är det som är kul. Jag hoppas få leva ett långt liv för det är så många olika sorters tomater och annat som jag vill hinna testa!

Scroll to Top