Prylar ska skänka glädje – inte stjäla energi!

Jenny Agnekrans har ett gediget intresse för heminredning och renovering. Hon älskar ljuslyktor, fina tapeter och att göra om hemma. Men det gör också att hon samlar på sig saker, saker som tar energi. Med populära KonMari-metoden har hon hittat ett enkelt sätt att rensa bland kläder, papper och prylar.

– När man rensar med KonMari-metoden är tanken att man bara ska göra det en gång i livet. Sedan ska du ha hittat tänket bakom och leva med metoden. Fokus är att spara det som “sparks joy”, alltså det man tycker om, säger Jenny och bjuder in oss i trean i Brunnsäng i Södertälje. 

Jenny Agnekrans

Ålder: 49 år.
Bor: Lägenhet i Södertälje.
Gör: Jobbar på AstraZeneca.
Familj: Singel, två döttrar, ett barnbarn.
Aktuell: Följ Jenny i hennes rensning på Instagram: @konmariimintrea

Hon började rensa i röran i höstas. Någonstans hörde hon talas om Marie Kondo, den japanska kvinnan bakom metoden och lyssnade på hennes tankar om städning och att rensa hemma. Jenny nappade på idén direkt. Det tilltalade henne att man skulle rensa kategori för kategori.

– Tidigare har jag alltid börjar med ett rum eller en hel byrå och då ligger det både papper, kläder och prylar där som man inte vet vart man ska lägga. Det här är mycket enklare. Du börjar med en kategori, går från rum till rum och samlar ihop allt i den kategorin och sedan går man igenom det, säger Jenny.

Kläderna är första kategorin enligt metoden. Jenny hade en hel del och det var tur att hon just då hade en gästsäng stående för annars hade hon inte själv fått plats. Högen växte och hon blev ganska chockad över hur mycket hon hade och hur mycket hon ganska enkelt kunde göra sig av med.

– Sedan tog jag ett plagg i taget, höll i det och kände efter om det “sparks joy” eller gav mig glädje, som det heter. Och det kan det göra av olika orsaker. En regnjacka till exempel. Den kanske inte ger mig glädje för att den är snygg, men den behövs och är funktionell och då sparar jag den, berättar Jenny. 

Prylar ska skänka glädje – inte stjäla energi!
Jenny Agnekrans höll på att drunkna bland alla prylar och kläder. Tack vara KonMari-metoden har hon fått ordning och reda i hemmet och samtidigt mer energi över för annat.

Viktiga vikningen

När hon bestämt sig för vilka plagg som skulle sparas så vek hon dem enligt instruktioner från metoden. Alla t-shirtar i Jennys garderob är numera vikta så att när hon öppnar en låda så ser hon varenda en. Har man flera i samma färg får man vika dem så att man ser trycket. Allt för att man ska veta vilken t-shirt det är.

– Man får inte skaffa ny förvaring under tiden man rensar, för det kommer att bli lådor och hyllor lediga när man är klar, men därför kan man lägga tröjor i en skolåda så länge och sedan ge dem en ny plats när man är klar med kategorin, säger Jenny.

När första etappen var klar hade Jenny rensat ut massor med kläder och faktiskt redan börjat tänka i KonMari-tankar.

– Istället för att bara köpa något nytt så tänker jag efter före. Och om jag köper något åker något annat ut. Sist köpte jag ett par jeans men då slängde jag ett par gamla. Då fanns det lika mycket plats kvar i garderoben ändå, säger Jenny och ler.

Kategori nummer två är böcker och trean är papper. Alltså ALLA papper. Räkningar, avtal, garantier, kvitton, teckningar, ja papper är många saker. Och papper delas upp i tre underkategorier, sådant man måste spara som hyresavtal, lånepapper och betyg, sådant som man kan ha ett tag som garantier på apparater och en kategori med det som kan slängas direkt som matkvitton.

– Det är en svår kategori för man vet inte alltid hur länge man ska spara saker. Och det är mycket sentimentalt som brev och foto som man ska gå igenom, men det var väldigt skönt när det var gjort, säger Jenny.

Vågar slänga presenter

Den sista kategorin är det sentimentala och det av en anledning. Vid det laget ska man ha arbetat in Kon Mari-tänket och det ska göra det lättare att ta farväl av gamla presenter, och prylar som har ett affektionsvärde. Marie Kondo säger själv att hon numera aldrig behöver rensa för det går av sig självt. Tänket innebär att man vårdar det man sparar och verkligen vill ha och tar hand om det.

När Jenny gått igenom de tre största kategorierna så gick hon på övrigt-kategorin. Där kan vad som helst ingå. Mat, hushållsapparater, ljusstakar.

– Jag har sålt inredning förr och jag hade massor med ljuslyktor. Jag vet inte hur många de var men jag har gett bort massor, skrattar hon.

Det är dock lite vanskligt att ge till familjen för då finns det ändå kvar, så det ska man vara försiktig med. Då är det bättre att skänka bort till second hand så att det försvinner ut ur familjen. Och man ska inte vara rädd för att ge bort sådant man fått i present. Marie Kondo förklarar att en present redan har uppfyllt sitt syfte när man fick den, sedan behöver man inte ha dåligt samvete för att man ger bort den till välgörenhet eller till någon som vill ha den.

Det ingår också i processen att rita en målbild för sig själv. Vad man vill uppnå med sin rensning.

– Eftersom grejer tar så mycket energi och plats så blir man gärna lite trött av dem. Därför ska man också sätta upp en målbild om vad man vill ha tid för när man är klar. Jag har skrivit upp mer tid för mina barn och barnbarn och att gå och träna. Trots att jag inte är klar så har jag redan mer energi och tränar tre gånger i veckan, säger Jenny.

Lärt sig av misstag

Men ibland tappar man sugen, så även Jenny. Då har hon tagit en paus och sedan startat upp igen med en ny kategori när orken kommit tillbaka. Eftersom rensningen bara ska göras en gång i livet känner hon ingen stress. Och hon har lärt sig under resans gång.

– I början gjorde jag mig inte av med allt som jag rensade ut innan jag började med nästa kategori och då blev det stökigt. Så det vet jag nu. Gör kategorin helt klar, få ut det som ska bort så är det lättare att gå vidare, säger Jenny.

Tanken var att hon skulle vara klar på ett halvår men så kom livet emellan. Det blev lite stressigt på jobbet och barnen behövde barnvakt och då slog hon av på takten.

– Jag ser det inte som ett misslyckande, utan precis tvärtom. Jag känner glädje för jag ser att det fungerar. Det passar för mig att göra på det här sättet och jag har kommit en bra bit på väg. När jag är klar kan jag gå tillbaka till någon kategori och finputsa lite och känna efter om jag verkligen vill ha den där tröjan eller de där vinglasen, säger Jenny.

Scroll to Top