Förslaget: flyg upp bajamajor till Kebnekaise!

Det blir allt fler som väljer att vandra i fjällen under semestern. Finns det inte tillräckligt med dass så gör folk sina behov ute i...

Det blir allt fler som väljer att vandra i fjällen under semestern. Finns det inte tillräckligt med dass så gör folk sina behov ute i naturen. Turisttrycket på vandringsvägarna upp till Kebnekaise är nu så stort att det behövs utedass för att folk inte ska smutsa ned längs lederna.

– Det är väldigt många vandrare som vill upp på Kebnekaise. Vi kan hamna i den situationen att vi måste flyga upp en bajamaja till toppen precis som man har vid stora evenemang som Stockholm maraton och Vasaloppet, säger Ivar Palo ledsamordnare på Länsstyrelsen i Norrbotten till SVT.

Länsstyrelsen har även fått önskemål om bajamajor från turistentreprenörer och samebyar som inte vill ha sina renbetesmarker nedsmutsade.

– Det finns en sameby längs Kungsleden som har kommit med önskemål om att vi sätter upp ett dass. Många turister tältar runt renarnas hägn och uträttar sina behov på markerna runt omkring.

Scroll to Top