Lena och Gösta Linderholm älskar julen!

Julen hemma hos Lena och Gösta Linderholm innehåller verkligen extra allt. I deras vackra sekelskifteshus i Strängnäs sparas inte på personligt pynt, hemlagad mat, doftande julblommor, generös stämning och fin musik. Och framför allt – mycket kärlek och värme!

Julstämningen kommer smygande redan utanför Gösta och Lena Linderholms vackra hus i Strängnäs. Växthuset i trädgården lyser av levande ljus och rimfrosten ligger som spunnet socker över glaset. Vid ytterdörren är snön vit och orörd, en änglastaty tar emot oss och de levande ljusen fladdrar knappt.

Gösta och Lena Linderholm

Ålder: 79 respektive 73 år.
Familj: Barnen Emilia och Hampus, båda musiker och konstnärer. Fyra barnbarn.
Bor: I gammalt sekelskifteshus i Strängnäs, byhus i ­Provence och fjällhus i ­Härjedalen.
Gör: Musiker och författare respektive konstnär och ­kokboksförfattare.

Dagen är helt stilla och skymning börjar redan smyga sig på. Det är en sådan dag när Vintersverige är som vackrast, då man förlåter det gråmulna november eftersom det alltid leder fram till juletid.

– Visst doftar det hembakat? säger jag förhoppningsfullt till fotografen Thomas.

Jo minsann, när Lena öppnar dörren och möter oss på farstubron slår värmen och julens alla dofter emot oss. Glögg, gran och nybakat bröd.

– Välkomna hit till oss, Gösta väntar därinne, säger Lena och frågar om vi kanske vill börja i växthuset innan det blir helt mörkt.

Det vill vi. Solen ska snart gå ned efter sitt korta besök och rutorna i växthuset glimmar som av guld. Den stora bocken av granris plirar på oss. Är det tomtens bock? Här nere på sydligare breddgrader är det stor brist på renar.

– Jag älskar växthuset. Här har jag citrus, fikon, lavendel och ett mandelträd, säger Lena och börjar genast pyssla med sina blommor.

Gröna pelargoner trotsar ännu vintern och alla växter skapar känslan av en grön oas mitt i december. Lena har tänt levande ljus i varje vrå.

En alldeles magisk stillhet råder när lätta snöflingor dalar utanför. Härinne kan växter i bästa fall övervintra, om kylan inte blir för sträng. Men ganska snart börjar det nypa i tårna på oss som har för tunna skor. Stugvärmen lockar.

Lena och Gösta Linderholm  älskar julen!
I det vackra växthuset finns både citron- och mandelträd.

Kreativitet i varje vrå

Inne i den gamla fina stenvillan väntar Gösta, sugen på fika. Han vet att det vankas godsaker. Smörgås med Lenas apelsingravade lax, grönkåls­paj, nybakat bröd med god julost, saffransbullar, mandelkaka och värmande glögg.

– Jag tycker om att laga mat, baka, pyssla och göra det fint hemma. För mig är det inte stress utan trivsamma sysslor, säger Lena.

Det charmiga huset är ett gott bevis. Här finns kreativitet i varje vrå. Lenas livfulla tavlor älskas av många och pryder hela deras härliga hem. Färgstarka målningar av blommor, frukter, djur, landskap.

Många motiv är från Provence i sydöstra Frankrike, där deras andra älskade hemvist ligger. Huset i Frankrike besöks av många konstnärer och Lena är känd för sin underbara mat – som hon också skrivit böcker om.

Lena och Gösta Linderholm  älskar julen!
Lena tar emot utanför den pampiga entrén och passar på att svalna av det hjärtformade och helt nybakade julbrödet.

På väggarna här i Strängnäs sitter även Göstas guldskivor och de är många, åtta stycken. Överallt finns det udda och roliga prylar. Garnnystan, penslar, färger, notblad, instrument, blommor, stenar, snäckor, leksaker … En underbar plats för den som gillar ögonfröjd och extra allt.

Även julpyntet visar på ­Lenas humor och konstnärliga talang. En stor uppstoppad svan med prinsesskrona och en glad tomtenisse på ryggen tronar stolt på matsalsbordet, likt Akka med Nils Holgersson. Den magnifika öppna spisen i guld och grönt är pyntad med änglar, ljus och små djur. Nedanför står en korg med vita julblommor och sprider väldoft.

I varje vrå finns något roligt att titta på, hela huset är en stor fantasifull konstinstallation. Måste vara drömmen för små barnbarn att bara tassa runt och hitta spännande saker.

– Jag handlar väldigt sällan nytt. Jag är född återvinnare. Till exempel köper jag bara gamla tidningar på loppis. Äldre tips och recept är jättekul. Den här kandelabern fyndade jag löjligt billigt i en lumpbod i Provence, jag tror den kommer från en kyrka, minns Lena som gärna berättar en historia för varje pryl. Det är inga löst hoprafsade ­dekorationer, utan minnen med betydelse.

Lena och Gösta Linderholm  älskar julen!
Framför den fantastiska kakelugnen syns många unika juldekorationer.

Inslag från Korea

I “Fruns rum” som det kallas har Lena samlat saker som ger henne konstnärlig inspiration. Hemspunnet garn, gamla dockor, vackra kuddar, skisser, tidningar och böcker. Vi får smaka hennes knapriga lavendelskorpor som frestar i en vacker skål.

– Jag har alltid något projekt på gång. Jag stickar, virkar, målar, donar, säger Lena. Gösta pysslar med sin musik, jag skapar med händerna. ­Annars mår jag inte bra.

– Julen är viktig för oss, ­säger Gösta. Den är en kär högtid. Min mor Ingrid var mån om både julen och mig. Numera firar vi den ofta i vårt hus i Härjedalen men ibland här i Strängnäs. Då blir det julmässa i den vackra dom­kyrkan där vi tänder tusen ­juleljus för freden. Det är så mäktigt när alla sjunger med, säger musikanten Gösta och ler lyckligt.

Julbordet är förstås ett viktigt inslag hos matglada Lena som tycker det är minst lika roligt att laga som att äta.

– Ofta har vi inslag från Korea, eftersom vår sons fru kommer därifrån. Kål och annat gott. Och så min gravade lax med apelsin. Gösta vill ha köttbullar och sill med öl och snaps. Vi har haft många fina jular du och jag, säger Lena och klappar kärleksfullt Gösta på ryggen.

– Lena och jag har haft fantastiska julfester på olika ställen där vi bott, minns Gösta. Hon är en riktig julmamma. Men den största julklappen är ändå att vi träffat varandra, säger han och blinkar. Kanske säkrast att vara extra snäll nu när tomten är på väg med klapparna.

Scroll to Top