Just nu: högsäsong för sjukdomsspridande kattloppan

Sensommaren är den muskulösa kattloppans högsäsong, men den trivs året om i kattens päls, varifrån den även kan angripa människor och hundar. Loppor kan dock lyckligtvis bekämpas med ett loppmedel - det är bättre att förebygga än att bota!

Om vi människor hade samma råstyrka som en kattloppa skulle vi kunna hoppa över 200 meter rakt upp i luften och över 300 meter horisontellt. Den millimeterkorta blodsugande insekten kan nämligen hoppa 18 centimeter rakt upp i luften och 30 cm horisontellt. Detta gör att loppan med enkelhet kan hoppa från hund till katt, och även till människor.

Loppbetten kan bland annat orsaka svår klåda hos människor och djur.

– Loppbett kan både vara irriterande och få ganska allvarliga konsekvenser för våra husdjur. Benämningen ‘kattloppa’ är lite vilseledande, eftersom den lever på både hundar och katter, och där via sin saliv kan orsaka loppallergi. Hundar kan tappa all päls på bakkroppen, och huden kan bli skorpig och förtjockas om allergin inte behandlas, säger veterinären Helle Matzen på Boehringer Ingelheim, som är expert på loppbekämpning, i ett pressmeddelande från Boehringer Ingelheim.

Innan det går så långt kan lopporna lyckligtvis bekämpas effektivt och enkelt med ett loppmedel, som påföres husdjurets nacke med en pipett. Det är viktigt att välja ett medel som dödar både loppor och deras ägg samt se till att loppmedlet även kan användas på katter. Varje år dör ett antal katter efter att ha behandlats med en loppmedicin, som endast var avsedd för hundar.

Lopporna dör vid kontakt med ämnet. De behöver alltså inte bita värden för att dö. Loppor i pälsen kommer att dö inom 24 timmar, men ägg och larver kan fortfarande gömma sig i hemmet.

Loppans ägg och larver kan vara svåra att bli av med och gömmer sig i mattor, sängkläder, hundkorgar, etc. Loppan kan överleva i sin kokong i över ett år utan en värd. Den levande vuxna loppan är bara toppen av isberget, det är därför viktigt att alltid använda ett loppmedel som dödar såväl vuxna loppor som deras ägg och larver.

Scroll to Top