Biodling – en hobby som bär frukt!

Vi ska vara rädda om våra bin som sköter viktigt pollinering. Allt fler är också nyfikna på biodling. För den som sätter ett par bikupor i trädgården finns många fördelar: frukt- och bärskörden blir större, växterna prunkar och du gör dessutom en insats för miljön. Har du ingen möjlighet att ha egen biodling kan du istället satsa på växter som de tycker om.

Lär dig bispråket!

Bigård: den plats där biodlare ställer sina bikupor/bisamhällen.

Fluster: ingången till bikupan. En del kupor har flusterbrädor där bina kan landa när de kommer tillbaka från en utflykt.

Biväxter/dragväxter: Växter som är viktiga för bisamhället. Exempel på bra biväxter är: sälg, maskros, raps, lönn, kastanj, lind, fruktträd, krusbär hallon, björnbär, honungsfacelia, vitklöver, mjölkört och tistlar.

Skatta: att skörda honungen. Man tar en del av honungen från bisamhället när den är mogen. Detta kan göras i flera omgångar eller i slutet på säsongen beroende på hur mycket honung bisamhället producerar.

Skattlåda: en låda i bikupan där bina lagrar honung i ramar.

Slunga: att utvinna hounung från bikupans ramar med vaxkakor genom att de slungas i en centrifug, en så kallad honungsslungare.

I den lilla byn Maglasäte utanför Höör i Skåne träffar vi Anna Hansson. Hon är biodlare till yrket och kan lära oss nybörjare mycket om hur det är att odla egna bin.

– Det första jag säger till alla som är sugna på att testa är: Gå en kurs! Det här handlar om att ta hand om levande djur och det är en hel del att tänka på och lära sig innan man sätter igång, berättar hon.

Det finns biodlarföreningar över hela landet som regelbundet håller kurser.

– Här får du ett sammanhang och mycket av den hjälp du kommer att behöva. Det viktigaste är att skaffa sig en mentor, säger Anna, det är fantastiskt att ha någon att vända sig till med alla sina frågor.

På biodlarkursen får du också information om vilka prylar du ska köpa. Det är allt ifrån kupmaterial till skyddskläder, verktyg och honungsslungare. Det kostar ca 10 000 kronor att komma igång, och då är inte slungningsutrustningen inräknad. Har du tur kan du kanske hitta någon att samarbeta med när det gäller material och slungning

Anna har en stor trädgård och odlar massor av grönsaker och bär.

– Jag garanterar att du kommer att få mycket mer bär och frukt om du har en bikupa i din trädgård. Det är en av de stora vinsterna, förutom honungen förstås, säger Anna.

Hon poängterar att en annan viktig sak att tänka på när man ska börja är tid. Du kommer att behöva lägga ner en hel del timmar på din nya hobby.

Anna berättar vidare att bin är fascinerande djur. De lever i så kallade supersamhällen, där varje bi har en specifik uppgift. Ett bi kan inte fungera utan sitt samhälle. Bina kan röra sig upp till fyra kilometer från kupan, men den effektiva flygradien är cirka två kilometer. På sommaren kan det finnas upp emot 80 000 bin i en kupa, och bina och larverna lever av nektar och pollen.

– Bina är skickliga på att hitta sina nektarkällor. Med olika danser visar de sina kompisar var det finns nektar. Dansen visar riktning, avstånd och kvalitet på nektarn, förklarar Anna.

En biodlares år

Oktober–januari:

Nu förbereder du allt material du kommer att behöva under säsongen. Det handlar om att spika, tråda och vaxa ramar och förbereda kupor. Bina befinner sig i vintervila i kupan under den här tiden men kan behöva biologisk behandling mot kvalster.

Februari–mars

Kolla fodertillgången i kupan så att bina fortfarande har något äta. Blir det en varm och solig dag ger sig bina ut och flyger. Det kan till och med vara snö ute, men de lockas ut av solen.

April. 

Dags att öppna och undersöka kupan. Se efter så att det finns en drottning som lägger ägg i varje kupa och att bina är friska och lever. Du behöver också se till så att fodertillgången är tillräcklig. Så fort det blir fint väder börjar bina ge sig ut och flyga. 

Maj–

Nu börjar det blomma, bina jobbar och det är dags att sätta upp skattlådor på kuporna.

Juni–juli

Dags att börja skatta och slunga honungen. När du slungat honungen tappar du upp den på burkar. Bina besöker olika slags växter efterhand som de blommar, och honungens smak och konsistens blir olika beroende på vilken nektar bina hämtar. 

Augusti–september

Nu är det dags att slutskatta lådorna och bära hem dem från kupan. Du utfordrar bina med vinterfoder som är en sockerlösning som du antingen blandar själv eller köper färdigblandad. Detta kallas för invintring. Det är också viktigt att undersöka att alla samhällen har en drottning.

 

Bra hemsidor:

www.alltombiodling.se

www.biodlarna.se 

www.lillgardens.com 

Scroll to Top