Titti stressade sig till ett brustet hjärta

Kan hjärtat brista? Ja, om du utsätter dig själv för extrem stress under längre tid. Titti Jacobson var inte medveten om hur mycket hon pressade sig själv. Insikten kom först när hon stressat sig till ett brustet hjärta…

Personligt

Namn: Titti Jacobson.

Ålder: 51 år.

Familj: Man och tre söner.

Bor: Villa i Mölnlycke.

Gör: Civilingenjör.

Kampanj för kvinnlig hjärthälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är en av de vanligaste dödsorsakerna bland kvinnor över 55 år. Ändå är kunskapen om kvinnohjärtat både inom forskning och bland allmänheten inte tillräcklig.

I mars drar Woman in Red igång för tionde året i rad. Kampanjen syftar till att sprida kunskap om kvinnors hjärt- och kärlsjukdomar och att samla in pengar till medicinsk forskning på kvinnohjärtat. Det kommer bland annat att anordnas föreläsningar om hjärthälsa och livsstil runtom i landet.

Bakom kampanjen ligger 1,6 miljonerklubben med Alexandra Charles i täten. Mer info finns på www.1.6miljonerklubben.com

 

Första fallet 2005

I Sverige diagnostiserades det första fallet av brustet hjärta år 2005. Den drabbade var en 58-årig kvinna som mobbades på jobbet. Dagen då hon blev sjuk hade varit extra jobbig.

Sjukdomen verkar utlösas av svår psykologisk stress, 85 procent av dem som drabbas är kvinnor och de är ofta runt 60 år gamla. Många har typiskt stressiga kvinnoyrken och arbetar exempelvis som lärare eller inom vården. 

Källa: Aftonbladet

Titti stressade sig till ett brustet hjärta
– Det har tagit tid att smälta vad jag varit med om, säger Titti Jacobson som drabbades av ett brustet hjärta. 

 

Det var en måndagsmorgon i augusti i år som Titti Jacobson började känna att allt inte stod rätt till. Helgen hade som vanligt varit full av aktiviteter hemma i villan i Mölnlycke och som alla småbarnsföräldrar fanns det inte mycket tid för vila. På jobbet var förmiddagen fullbokad med möten när Titti plötsligt kände ett tryck över bröstet.

– Stressad som jag var försökte jag sätta mig ner en stund och koppla av. Men det var inte så lätt, eftersom det tog emot när jag andades och en spänning strålade ut i armarna och upp i käken.

Eftersom Titti är van att driva på sig själv som civilingenjör med mycket ansvar på ett stort företag, tänkte hon att det skulle räcka om hon vilade lite.

– Jag letade upp en lugn vrå där jag kunde lägga mig på golvet med benen högt en stund. När inte det hjälpte ringde jag vårdcentralen.

Hon fick en tid senare samma dag. Under tiden höll Titti sitt möte stående vid skrivbordet. Sedan tog hon bilen till vårdcentralen.

– Pulsen slog diffust och jag förstod att det kunde vara något med hjärtat men försökte hålla mig lugn och sansad.

Läkaren konstaterade efter EKG att det var allvarligt och kunde röra sig om en hjärtinfarkt och flera mätningar visade att blodtrycket var alldeles för högt. Det var bråttom och Titti skickades med ambulans direkt till Sahlgrenska sjukhuset.

– Tankarna snurrade och jag tänkte “är det så här det ska sluta”. Inte för att jag är rädd för att dö utan det var tanken på mina pojkar, hur det skulle gå för dem om de skulle bli utan sin mamma.

På sjukhuset fick Titti nitroglycerin som sprutades in under tungan och det tog bort trycket över bröstet.

– Läkaren tittade förvånat på mig och sa att det var märkligt, jag var inget typiskt fall för hjärtinfarkt eftersom jag var vältränad och frisk. Hon menade också att jag var livsfarlig som patient eftersom jag inte upplevde mig som sjuk och inte ville vara till besvär.

 

Symtomen liknar hjärtinfarkt

När man senare röntgade kranskärlen visade det sig att de inte var förträngda som vid en infarkt, utan helt oskadda. Magnetröntgen och ultraljud bekräftade att kärlen var rena och fina, inga tecken på proppar. 

Däremot var vänstra hjärtkammaren uppblåst som en ballong och hindrade hjärtat från att pumpa runt ordentligt. Symtomen vid akut hjärtsvikt liknar en hjärtinfarkt. Titti led av brustet hjärta, så kallat broken heart syndrome. 

– Hjärtfunktionen var nedsatt till hälften och jag fick stanna kvar för observation några dagar. Det kändes skönt att någon hade koll på mig under nätterna.

Till skillnad från hjärtinfarkt läker brustet hjärta relativt snabbt när svullnaden går tillbaka. Efter en tid med blodförtunnande och blodtryckssänkande medicin kunde hon sluta medicinera helt. Däremot satte händelsen djupa spår hos både henne och resten av familjen. Väl hemma kom chocken över vad hon varit med om och hon var nedstämd och sov dåligt om nätterna.

– Det var omtumlande för hela familjen och det har tagit tid att smälta vad jag varit med om. Alla har visat sin omsorg på olika sätt, mina stora pojkar har hjälpt till med tvätten och disken och det har varit en härlig känsla att vara hemma igen. 

En typisk brustet-hjärta-patient är ofta en kvinna i medelåldern som är utsatt för långvarig stress eller sorg. Det har lett till många funderingar hos Titti, kring hur hennes livssituation ser ut. Visst har det varit en varningssignal.

– Jag har alltid sett på mig själv som stresstålig och gillar att vara aktiv, är nog en rätt typisk duktig flicka, säger Titti och berättar att hon före sjukdomen ständigt försökte klämma in mer arbete trots att hon valt att jobba sjuttiofem procent för att orka med karriär, familj och hem.

Hon är mamma till sexårige sonen Björn och ledare för hans barngymnastik, och har även två vuxna söner, föräldrar att ta hand om, mycket ansvar både hemma och på jobbet och pressar sig dessutom ofta i löpspåret och springer över två mil i veckan. Titti vet nu att duktiga flickor som gör allt själva lever farligt.

– Att hjärtat helt plötsligt sviktar har fått mig att inse att jag nog alltid varit stressad. Nu har jag blivit medveten om att jag ofta glömmer att andas och skjuter upp axlarna. Om nätterna pressar jag ihop ansiktet. Men tidigare har jag inte kopplat det till stress.

 

Snällare mot sig själv

De flesta återhämtar sig efter en hjärtchock. Titti var hemma en vecka innan hon började jobba igen men det har tagit tid innan orken kommit tillbaka. Hon har börjat öva på att säga nej och att låta disken och tvätten stå.

– Det är jag som är min största fiende. Utmaningen är att prioritera och ta det lugnare och vara snällare mot mig själv. Jag övar på att släppa kontrollen och inte pressa mig själv så hårt hela tiden, är mer noga med att äta lunch och ge mig själv små pauser.

Trycket över bröstet och stickningar i vänster arm kommer tillbaka så fort hon tar i för mycket.

– Kanske är det något jag får leva med. En påminnelse om att jag måste komma ihåg att prioritera mig själv ibland. Jag har alltid varit den starka som stöttat andra, men tydligen är jag inte hur stark som helst.

För att inte bli sjuk igen försöker hon dra ner på tempot och stressa mindre. Att göra mer vad som faller henne in och inte pressa sig själv så hårt hela tiden är ett sätt att ta hand om sitt hjärta.

– Kan jag dela med mig till andra kvinnor som precis som jag hamnat i stressfällan och sprida kunskap om sjukdomen så är det bra. Vänta inte med att söka vård när något sådant här händer, då kan det vara försent.

 

Titti stressade sig till ett brustet hjärta
Titti Jacobson vet nu att duktiga flickor som gör allt själva lever farligt. Här med sonen Björn, sex år.

 

Docenten Per Tornvall:
Nästan alla som drabbas är kvinnor

 

Titti stressade sig till ett brustet hjärta

Per Tornvall, docent på Karolinska Institutet, forskar kring fenomenet brustet hjärta. Här svarar han på frågor om sjukdomen som nästan bara drabbar kvinnor över 50.

 

Vad är brustet hjärta?

– Broken heart syndrome är en hjärtsjukdom som främst drabbar kvinnor i medelåldern som utsätts för svår psykologisk stress. Patientens livssituation är en viktig pusselbit för diagnosen. Emotionella händelser, sorg, trauma och stress kan utlösa hjärtsvikt – att man exempelvis har varit på en begravning, varit med om en olycka eller fått ett plötsligt besked om en anhörigs dödsfall.

 

Hur många drabbas?

– Cirka 1 000 personer drabbas varje år och av dem är 80-90 procent kvinnor.

 

Vad är orsaken till brustet hjärta?

– Det vet man inte än. Man vet att stresshormoner påverkar hjärtat. För att undersöka detta närmare studerar man nu om det blir fler nervimpulser mellan hjärnan och hjärtat under stress.

 

Brister hjärtat?

– Det är snarare ett symboliskt uttryck för hjärtsvikt där vänster kammare förstoras och omformas som en ballong med ett smalt skaft, vilket gör att hjärtat inte kan pumpa ordentligt och det leder till hjärtsvikt och andnöd.

 

Hur behandlas sjukdomen?

– Oftast räcker det att man bli inlagd på sjukhus ett par dagar. Då släpper den psykiska spänningen och man känner sig omhändertagen och får lugn och ro.

 

Är sjukdomen dödlig?

– Den leder sällan till döden och de som drabbats återhämtar sig ofta snabbare än de som fått en hjärtinfarkt. Vanligtvis finns inga skador i hjärtat och uppföljningarna som har gjorts visar hittills på få återfall.

 

Blir man helt återställd och hur lång tid tar det?

– Det brukar ta cirka en vecka innan man repar sig från den akuta sjukdomen. Sedan dröjer det runt några månader innan man är helt återställd. Livssituationen innan som lett fram till sjukdomen gör det kan ta tid att återhämta sig.

 

Hur kan man förebygga att drabbas?

– Regelbunden motion med lagom intensitet är bra. Att sluta röka är en av de viktigaste åtgärderna och att ta kontroll över stressen. Hålla koll på blodtrycket eftersom högt blodtryck är en riskfaktor.

 

Vad har du kommit fram till i din forskning?

– Många av orsakerna till brustet hjärta är fortfarande okända. Jag försöker ta reda på mer om hur den typiska patienten ser ut för att bättre veta vilken behandling de drabbade behöver. Betablockerare kan vara ett sätt att komma tillrätta med stressen.

 

 

Scroll to Top