Man måste pruta – det känns konstigt annars!

Det var rullen till ett fiskespö som avgjorde – plötsligt var Johan och Henrik i final i SVT:s Auktionssommar. Vi slog följe med dem på auktion i Töreboda i Västergötland. Här visar de upp sina fynd och bjuder dessutom på sina bästa auktionstips.

Johan Gotthardsson

Ålder: 35 år.

Yrke: General Manager för ett postorderföretag inom ljud och ljus.

Familj: Sambon Lina Svensson, 32, och dottern Livia, 3. Paret väntar ytterligare ett barn i sommar.

Bor: Villa i Mariestad.

 

Bästa auktionsfynd: Ett par designfåtöljer som jag prutade ner från 4 000 till 2 000 kronor. Jag sålde dem sedan för 8 000 kronor.

Henrik Larsson

Ålder: 34 år.

Yrke: Platschef inom bygg och anläggning.

Familj: Sambon Jenny Andersson, 34, sonen Nils, 4 och dottern Clara, 2.

Bor: Radhus i Mariestad.

 

Bästa auktionsfynd: Ett par Malmstenstolar som jag hittade i en second hand-butik för 350 kronor. De sålde jag sedan för 5 500 kronor.

Exakt klockan 11.30 slås portarna upp i ishallen Törehov i Töreboda och det blir en vild rusning när hundratals köpsugna spekulanter springer in på hockeyrinken för att leta fynd.
Först i kön springer Henrik Larsson, 34, och Johan Gotthardsson, 35. De har varit på plats tidigt och de är väl förberedda.

– Det är alltid bra att vara tidigt på auktioner så att man i lugn och ro kan titta på föremålen under visningen. Och man ska ha med sig gott om kontanter, vatten och kanske något energitillskott att tugga på, säger Henrik medan han och Johan tar sikte på avdelningen med möbler.

Här dröjer det inte länge förrän de gör sitt första fynd – en gammal retroplaststol som man begär 200 kronor för. Enligt Henrik och Johan kan den vara värd minst det dubbla.

– Det första jag hittar när jag lyfter sitsen är 15 kronor i småmynt. Så det blev en liten extravinst direkt, säger Henrik och skrattar.

Haspelrullen avgjorde

Henrik och Johan är barndomsvännerna från Mariestad som i våras stod som slutsegrare i Auktionssommar i Sveriges Television.

I det populära programmet tävlar olika par – vänner, makar, föräldrar och barn – mot varandra i konsten att hitta de verkliga dyrgriparna på auktioner.

De tävlande får en summa pengar, i deltävlingarna 5 000 kronor och i finalen 10 000 kronor, som de ska använda för att ropa in minst tre och max sju föremål. De inropade föremålen värderas sedan av experterna Maria Granström och Mats Bergstrand.

Henrik och Johan låg illa till i sin deltävling som spelades in i Ljusfallshammar vid Finspång i Östergötland. Men en haspelrulle förändrade allt.

– Det var en Ambassadör 5000 SG. Jag visste att den kunde vara värd pengar när vi ropade in den. Vi gav 400 kronor och jag trodde att den kanske skulle värderas till det dubbla, men då hade jag inte sett märkningen SG, berättar Johan som är duons fiskeexpert.

Mats Bergstrand värderade haspelrullen till 4 000 kronor. Johan har senare sett att man begärt över 20 000 kronor för dem på nätauktioner.

– Men jag förstår om SVT:s värderingsmän måste vara försiktiga. Vi fick i alla fall ihop ett värde på 9 000 kronor i första programmet och det räckte för att vi skulle gå till final.

I finalen i Obbola utanför Umeå kammade de sedan hem förstapriset och fick sina guldklubbor. Sammanlagt värderades föremålen som de ropat in till 15 500 kronor.

– Det var en riktigt fin auktion med värdefulla föremål, berättar Henrik. Det som gjorde att vi vann själva finalen var två tv-fåtöljer som vi ropade in för 3 100 kronor. De värderades sedan till 6 000 kronor, berättar Henrik.

I Ljusfallshammar överraskade Mariestadsduon också med att ropa in en trasmatta mot slutet.

– Det var bara för att vi ville bränna alla pengar vi fått. Och det lyckades vi med, säger Henrik med ett skratt.

– Det var kul att vinna, säger Johan. Numera blir vi alltid igenkända när vi kommer till auktioner. Redan när vi åkte upp till Umeå för finalen kände vi oss lite som stjärnor.

Prutar alltid

Till den kombinerade loppmarknaden och auktionen i Töreboda, som arrangeras av Töreboda Hockey, har de med sig 7 000 kronor i kontanter.

– Men vi har egentligen ingen budget. Hittar vi något som vi bedömer som värdefullt kan det få kosta mer, säger Henrik.

På loppisen letar de främst efter fynd bland möblerna, men det blir också en del spontanköp.

– Jag köpte en prydnadskanon som jag ska ha som minne härifrån och så några blomkrukor som jag och frugan kan ha på terrassen, berättar Johan.

På de flesta föremålen står ett begärt pris, men det ska man inte betala enligt Henrik och Johan.

– Man måste pruta. Det känns nästan konstigt annars både för köparen och för säljaren. Men man ska pruta med omdöme. Om begärt pris är tusen kronor kanske man landar på 600 till slut, säger Johan.
Henriks och Johans styrka är att de kompletterar varandra. Henrik är främst intresserad av möbler medan Johan går igång på teknik. Båda undviker konst. Till största delen beroende på att de känner att de ännu inte har tillräcklig kunskap inom det området.

– Det man kan göra om man ska åka på auktion, vilket vi gör, är att ta reda på om det funnits några kända konstnärer som varit verksamma i området eller som kommer därifrån, säger Henrik.

God utdelning

Både Henrik och Johan har varit intresserade av auktioner sedan barnsben. De har båda följt med sina föräldrar på auktion och fick tidigt själva ropa in föremål.

– Det jag tyckte var roligt var att jag alltid fick med mig hem någon leksak som jag inte fått om vi bara gått i en butik i stan. När jag var liten var det radiostyrda bilar och båtar som var mitt stora intresse, berättar Johan.

På auktionen i Töreboda ishall är de spekulanter på en stor skänk, ljusstaken Osram Fantasi och en Nestostol. Under auktionens gång kommer även en taklampa upp som tilldrar sig deras intresse.
Henrik är med och bjuder på lampan till 4 500 kronor, men släpper den sedan. Till slut klubbas den för 7 400.

– Jag har sett att här är två representanter för retrobutiker som bjuder mot varandra. Då kan priserna springa iväg, säger Henrik.

Inte heller ljusstaken får de, den gick till slut för 1 900 kronor och det var enligt Henrik lite för mycket för deras smak. Däremot ropar de in skänken billigare än de räknat med, plus några kikare, ett campingset, en picknickkorg och lite annat smått och gott.

Efteråt är de mycket nöjda.

– Det har varit en bra dag. Allt vi har köpt här idag har vi inte gett mer än 2 100 kronor för och det är otroligt billigt. Bara bordet kan vi sälja vidare för 3 500–4 000 kronor, säger Henrik.

Henrik & Johan tipsar:

*Kom i god tid så att du i lugn och ro kan gå på visningarna före auktionerna.

*Ha med dig gott om kontanter i mindre valörer.

*Granska allt. Skicket är a och o när det gäller antika föremål.

*Var taktisk under budgivningen. Gå inte in och ropa på begärt utgångspris.

*Gör en marknadsanalys av föremålets värde. Enklast är att snabbt googla det på mobilen.

Scroll to Top