Jag drog ut alla mina tänder – det bästa jag någonsin gjort!

Idag kan Anne Bellander kramas utan att sätta handen för munnen av rädsla för dålig andedräkt. För några år sedan lät hon dra ut de egna tänderna och ersatte dem med implantat. Det har gett henne livet tillbaka.

Namn: Anne Bellander

Ålder: 69 år

Bor: Täby, utanför Stockholm

Gör: Pensionär

Familj: Maken Sören

Anne är en positiv och glad person som skrattar ofta och mycket, gärna kramas och kommer nära och som titt som tätt får komplimanger för sitt vackra leende. Men så har det inte alltid varit.

För ett antal år sedan fick Anne problem med sina tänder. Hon hade en brygga i överkäken som var svår att hålla ren. Under fastnade matrester och annat skräp så att inflammation uppstod. Hon fick dålig andedräkt, något som också hennes syster påpekade, när Anne för fem år sedan var och hälsade på henne i USA.

– Man mår dåligt när man luktar illa i munnen och vill inte gå för nära. Jag höll ofta handen för munnen, sprang och borstade tänderna flera gånger om dagen och drog mig undan socialt umgänge, säger Anne.

Ordentligt ont

Under besöket i USA fick Anne också ordentligt ont i tänderna. Hon ringde sin tandläkare och fick tid så fort hon kom hem till Sverige igen. Tandläkaren konstaterade tandlossning och remitterade Anne till en specialist för konsultation. Där fick hon rådet att dra ut de egna tänderna och göra en implantatbehandling.

– Det var inget svårt beslut att ta. Jag har alltid tidigare haft fina, men sköra tänder och de har varit viktiga för mig. Leendet och ögonen är ju det första man tittar på när man möter en människa, säger Anne.

Den 19 november 2014 drogs alla tänder i överkäken ut och dagen efter tog man bort de resterande i underkäken. Under läkningsprocessen som varade ett par månader fick Anne en tillfällig avtagbar protes.

– Den var så skickligt gjord att ingen la märke till den. Min granne blev jättechockad när jag berättade att jag hade protes.

Fick titanskruvar

I januari 2015 var det dags att sätta in implantaten i över- och underkäken. Anne fick titanskruvar i käkbenet och efter ett par månader hade implantaten och käkbenet vuxit ihop och de nya tänderna kunde sättas in.

– Det gick hur bra som helst, jag hade inte ett dugg ont efteråt. Samma dag som operationen åkte min man Sören och jag hem och öppnade en flaska champagne och åt en köttbit till middag, skrattar Anne.

Visst kostade det en slant, men det har varit värt vart enda öre, det handlar om livskvalitet, menar Anne, som är stolt över sina nya tänder. Idag har hon inga problem alls, ingen tandvärk, ingen dålig andedräkt och hon behöver aldrig laga några tänder. Hon håller rent med en speciell tandtråd och sin vanliga tandborste. En gång om året kallas hon till kliniken för att kolla att implantaten sitter som de ska.

– Det är det bästa jag någonsin gjort. Min man har också satt ett par implantat i underkäken, så nu kan vi pussas hur mycket som helst. Det här har gett mig livet tillbaka, säger Anne.

Vad kostar det?

*Budgetalternativet är avtagbara proteser som kostar mellan 5 000 och 15 000 kronor, beroende på hur många tänder som behöver ersättas.

*Brygga kostar mellan 20 000 och 80 000 kronor, beroende på hur omfattande behandlingen är och vilket material man väljer.

*Dyrast är implantat som kostar mellan 75 000 och 100 000 kronor för en hel käke. Enstaka implantat kostar cirka 20 000 kronor.

*Inom tandvården råder fri prissättning, vilket innebär att priset kan variera hos olika tandläkare. Försäkringskassans ersättning utgår från en referensprislista. Läs mer på www.tlv.se

Kan du få tandvårdsstöd?

*Statligt tandvårdsstöd har alla rätt till. Från 23 till 29 års ålder får man 600 kronor per år i allmänt tandvårdsbidrag, ATB. Från 30 till 64 år, 300 kronor per år och efter 65 år får man 600 kronor per år i bidrag.

*Man har också högkostnadsskydd, vilket innebär att man betalar upp till 3 000 kronor själv för sin tandvård. Mellan 3 000 och 15 000 kronor betalar staten halva tandvårdskostnaden och över 15 000 kronor får man 85 procent av kostnaden betald.

*Frisktandvård är en försäkring man tecknar själv inom Folktandvården. Den innebär tandvård till fast pris. Tio olika premiegrupper finns, vilken kostnad du får beror på vilken tandvård tandläkaren bedömer att du behöver.

*Särskilt tandvårdsbidrag, STB, kan du ha rätt till om du har en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar tänderna, till exempel vid ökad kariesrisk på grund av muntorrhet. Försäkringskassan betalar ut det särskilda tandvårdsbidraget.

Källa: Folktandvården

 

Så får du en friskare mun

*Tänk på 2-2-2-regeln, borsta tänderna två gånger dagligen med två centimeter flourtandkräm på tandborsten i två minuter. Komplettera med tandstickor och mellanrumsborstar.

*Fimpa – rökning försämrar tandlossningssjukdom.

*Gå varje eller vartannat år till tandläkaren så att skador upptäcks på ett tidigt stadium. Då blir reparationerna förhållandevis små.

Scroll to Top