Kristina sprang från Turkiet till Finland

Vissa av oss kämpar med att få in träning någon gång i veckan, andra springer ett maraton om dagen! Kristina är ultralöpare och berättar om varför hon älskar att pressa kroppen med löpning.

Tycker du att ett maratonlopp låter jobbigt? Tänk då att springa ett maratonlopp per dag 75 dagar i sträck. Det gjorde Kristina Paltén, 48 år, från Gustavsberg, när hon sprang mellan Turkiet och Finland.

– Vi vilade lite i Tallinn innan vi sprang till Finland, säger Kristina, som är en av de allra mest erfarna ultralöparna i Sverige och har både svenskt och nordiskt rekord.

– Människan är det mest uthålliga djuret. Bara hästen kan matcha oss när det gäller att springa långt men inte ens den räcker till när sträckorna blir riktigt långa, säger hon.

För henne började allt med att en kompis drog med henne på loppet Tjejmilen i Stockholm. Då var hon 31 år gammal.

De flesta ultralöpare börjar när de är mellan 30 och 50 år. Kristina har lite svårt att formulera exakt vad det är som gör att hon utsätter sig för de extremt långa sträckorna.

– Att komma ut i skogen är en faktor. En annan är den omtumlande upplevelsen att befinna sig alldeles på gränsen för vad man klarar av.

Scroll to Top