Det är skillnad på nyckelpiga och nyckelpiga!

Alla vet hur en nyckelpiga ser ut, eller hur? Nej, riktigt så enkelt är det faktiskt inte. Det finns 67 arter av nyckelpigor i Sverige och det finns de naturälskare som ägnar tid och energi åt att studera dem!

Vår mest älskade insekt – det måste väl vara nyckelpigan? Alla känner till den och de flesta av oss har nog rabblat ramsan om nyckelpigan och det vackra vädret. “Flyg, flyg lilla nyckelpiga, i morgon blir det vackert väder”, så har jag alltid sagt.

Men det finns varianter på ramsan, i en del sägs att Maria nyckelpiga ska flyga till himlen, i andra att hon ska få nya kläder. Det finns också varianter som innebär att man får önska sig något. Kärt barn har många namn och gemensamt verkar vara att nyckelpigan bringar lycka.

Hur som helst gör man ju så här: Man letar upp en nyckelpiga, vilket inte brukar ta så lång tid, tar den i handen, håller upp handen i luften och låter nyckelpigan krypa högst upp på ett finger. Nu måste man skynda sig att rabbla ramsan för nu dröjer det sällan länge förrän pigan fäller ut sina vingar och flyger sin väg. Sen är det bara invänta det vackra vädret!

Alla ner på knä

I våras fick jag av en händelse kontakt med en grupp människor som studerar nyckelpigorna. Inte så att de träffades och rabblade nyckelpigeramsan tillsammans. Nej, detta var en grupp av seriösa nyckelpigeforskare.

Min första tanke var att det kan väl inte ge någon större variation. Man vet väl hur en nyckelpiga ser ut?

De lyckades dock locka med mig ut på en nyckelpigeexkursion. Och nu blev jag förvånad. Jag hade på känn att det fanns ett par olika arter av nyckelpigor. Man har ju sett små, gula sådana med gott om svarta prickar. Röda med bara ett par prickar kände jag också till. Nu fick jag veta att det finns 67 olika arter av nyckelpigor i Sverige! Vilken överraskning!

Men var finns alla de? Och hur hittar man dem? Jo, man lägger sig ner på knä och rotar bland löv och kvistar, lyfter på bladrosetter, kollar på buskar och så vidare. En bra metod att hitta dem kan vara att hålla en paraply eller breda ut ett lakan på marken under ett träd och sedan banka på grenarna ovanför och se vad som faller ner.

Jag fick en lektion i detta under exkursionen. Plötsligt ropade någon:

– Röd vasspiga!

De andra kom genast kutande och snart låg hela gänget av vuxna män, och en kvinna, i en ring på marken med huvudena ihop och studerade en liten röd varelse som bara var 2,5 mm stor! Jag var tvungen att ta en bild av dem med mobilen.

Sen kollade också jag den röda vasspigan och i denna stund väcktes ett nytt intresse hos mig. Man kan säga att jag fick blodad tand. Under våren och försommaren har jag haft nyckelpigorna i bakhuvudet närhelst jag varit ute i naturen.

67 sorters pigor

I min väska ligger numera alltid en liten bok om nyckelpigor – för det finns faktiskt en speciell liten bok om de svenska nyckelpigorna med teckningar och utförliga beskrivningar av alla de 67 svenska arterna.
En bok att älska!

Och jag har haft viss framgång. Ett tiotal olika arter av nyckelpigor har jag lyckats hitta, bland andra den lilla sextonprickiga nyckelpigan, den fjortonprickiga lövpigan, schackbrädspigan och den lite sällsyntare och bara en dryg millimeter stora tvåfläckiga plattdvärgpigan.

Många människor önskar att de hade en hobby, någonting som kunde engagera dem och där de kunde träffa andra likasinnade. Kanske göra resor tillsammans, åtminstone åka ut i naturen hemmavid i en liten grupp.

Tillhör du dem? I så fall är naturen lösningen. I naturen finns hur många arter och släkten och former och färger som helst. De bara väntar på att någon ska studera dem!

Genom åren har jag fastnat för många olika släkten av djur och blommor. Den här sommaren var det nyckelpigornas tur.

Så visst är det sant att de är lyckobringande. Inte bara när det gäller vädret. I Italien har jag läst att det betyder lycka om en nyckelpiga flyger in i sovrummet och på sina håll i Europa säger man att en kvinna blir gift inom ett år om en nyckelpiga kryper över hennes hand.

Om det även gäller män vet jag inte, men det kan kanske vara en bra idé för en giftaslysten man att sticka fram handen när en nyckelpiga kommer flygande!

Scroll to Top