Inez hittade sin nakenbild – efter 70 år

Att ha stått krokimodell var ingenting som Inez Johansson var speciellt stolt över. Men när dottern började studera konst kom det på tal, och dottern Ann-Charlotte började efterlysa tavlan...

Inez Johansson, 98 år, jobbade på ett kafé i Växjö på 1940-talet. Hennes arbetsgivare var kompis med konstnären Gustaf Sjöö (1902–1969) som behövde en nakenmodell. Kaféägaren bad henne ställa upp. Inez tyckte att det var pinsamt, men på den tiden gjorde man som man blev tillsagd.

Inez dotter Ann-Charlotte Olsson berättar att hennes mamma aldrig sagt ett ord om det här – tills hon hade fyllt 90 år och Ann-Charlotte gick en konstutbildning.

– Jag berättade för mamma att jag hade målat kroki och att en naken kvinna hade varit modell. Först då sade mamma att hon också hade varit det.

Ann-Charlotte efterlyste tavlan i en Facebookgrupp för gamla bilder i Växjö och fick till slut napp. Någon hade sett målningen på auktionssajten Tradera. Ann-Charlotte lyckades få kontakt med säljaren och köpte tavlan.

– Mamma bor på servicehem och den ska hänga i hennes rum. Hon är pigg och glad och det här har gett lite spänning i vardagen.

Ann-Charlotte tycker själv att det är roligt.

– Det är en annan tid nu, då gjorde mamma inte det av glädje. Men hon låg på mage så det var inte så farligt.

Scroll to Top