Nu är Inger redo för nya äventyr bakom ratten!

Äntligen har Inger Håkansson, 65 år, uppfyllt sitt nyårslöfte om att lära sig köra husbil. Hemmets Journal hjälpte henne att ta lektioner i att framföra ett betydligt större fordon än hon är van vid på ett trafiksäkert sätt och lagom till sommarsäsongen har hon nu tagit sin "examen".

Inger Håkansson

Ålder: 65 år.

Yrke: Pensionär.

Familj: Ensamstående med 10-årige dvärgschnauzern Pompe.

Bor: Lägenhet i Ljungby.

I god tid bromsar Inger Håkansson ner den 3,5 ton tunga husbilen innan hon kommer fram till avtagsvägen vid Lagan utanför Ljungby. Hon växlar sedan ner och tar ut svängen ordentligt.

– Bra Inger. Du kan det här nu, säger trafikläraren Ida Persson, 39 år, och visar med handen var hon tycker Inger ska parkera fordonet.

Vi sitter i en stor husbil av modell Fiat Euro Mobil – en av de större husbilarna som man får framföra med vanligt B-körkort. Det är Ingers “examensdag” på bilskolan och hon känner sig riktigt nöjd.

– Inför första lektionen var jag nervös, men det släppte så fort jag satte mig bakom ratten. Efter den här sista lektionen känner jag mig säker, säger hon och vrider av tändningsnyckeln.

Inger hoppar sedan ner från förarplatsen och går en runda tillsammans med Ida runt husbilen för att kontrollera att hon parkerade som hon tänkt sig på rastplatsen. Träden som omger oss har precis slagit ut i skir grönska och vårfåglarna sjunger.

– Det är inte riktigt bestämt än, men det blir kanske så att jag hyr en husbil redan nu i sommar, säger hon.

Uppfyller nyårslöften

Inger Håkansson i Ljungby är en av dem som tack vare Hemmets Journal får möjlighet att uppfylla Nyårslöftet – tidningens kampanj för att hjälpa läsarna att uppfylla sina nyårslöften och önskemål inför 2019.

Det var i höstas som vi uppmanade våra läsare att skicka in vilka nyårslöften det ville ha hjälp med.

Strax före jul valde tidningen ut fem vinnare från alla de brev och anmälningar som skickats in och Inger som ville lära sig köra husbil var en av dem.

– Jag tycke det såg intressant ut och jag ville lära mig något nytt, berättade hon när vi ringde upp och gratulerade.

Inger hade då nyligen gått i pension efter att ha arbetat många år inom hemtjänsten i Ljungbytrakten.

Köra bil kan hon och det har genom åren blivit tusentals mil på småvägarna på väg till och från vårdtagarna.

– Jag har slitit ut flera bilar under åren , berättar hon med ett skratt.

Däremot har hon aldrig kört något större fordon än en personbil och de senaste åren har hon börjat fundera på att skaffa sig en husbil.


Lockas av friheten

– Det är friheten med att alltid ha med sig sitt boende som lockar mig. Jag åker ofta på hundutställningar med min dvärgschnauzer Pompe, men vi har bara kunnat åka på utställningar som ligger i närheten av Ljungby eftersom vi annars blir beroende av vandrarhem eller hotell.

Men möjligheterna att få lära sig framföra en husbil på ett trafiksäkert sätt är inte så stora – åtminstone inte i Ljungbytrakten. Det finns inga trafikskolor som har husbilar i sin vagnpark eller som arrangerar kurser. De som har B-körkort förväntas också kunna köra stora husbilar.

– Men jag kände mig osäker eftersom det handlar om ett mycket större fordon än en vanlig personbil, säger Inger. Det är mycket nytt man ska tänka på. Som att en husbil är högre än en vanlig bil, att det är lätt att slå i backspeglarna om man inte tar ut svängen ordentligt och att man inte kan parkera var som helst.

Efter att Hemmets Journal lovat hjälpa Inger att ta några lektioner i att köra husbil fick hon kontakt med trafikläraren Ida Persson på Jockes Trafikskola i Ljungby som hon omedelbart fick stort förtroende för.

Varken Ida eller Jockes Trafikskola hade några egna husbilar att tillgå, men hon kände Ljungbybon Christian Anderberg som var villig att hyra ut sin Fiat Euro Mobil för några körlektioner.

Måndagen den 8 april hölls första lektionen. Hemmets Journal var med och det var en påtagligt nervös Inger som för första gången steg upp i den stora husbilen och satte sig bakom ratten.

– Det här kommer att gå bra Inger. Ta det bara lugnt och gör som jag säger. När man kör husbilar är det viktigt att man hela tiden tänker på storleken på fordonet och att man jobbar med sidospeglarna eftersom man inte har någon vanlig backspegel, sa Ida lugnande.

Inger klarade eldprovet galant och de följande lektionerna gick lika bra.

– Det var lite jobbigt i början, framför allt när jag skulle backa, men jag vande mig snabbt och nervositeten försvann som sagt så fort jag började köra.

Nyttiga tips och råd

För att skaffa sig ytterligare kunskap om det nya fordon hon skulle lära sig att bemästra köpte hon Husbilsboken: För dig som är nybörjare på husbil som är skriven av Torbjörn Lagerwall och Sanna Ohlander.

– De var själva nybörjare som husbilsägare och delar med sig av många nyttiga tips och råd, säger Inger.

På själva uppkörningen den 29 april följde vi med inne i husbilen när Inger körde från Sunnebohallen i Ljungby till den lilla byn Lagan norr om samhället.

Färden gick längs gamla Riksettan som nu är en populär turistväg och Inger rattade det stora fordonet som om hon aldrig gjort annat. Trafiklärare Ida berömde sin elev.

– Idag satt det som en smäck Inger. Du behövde inte stanna utan gled ut i rondellen snyggt.

För Ida, som jobbat som trafiklärare i fem år på konsultbasis på Jockes trafikskola, var det roligt att ha Inger som elev. Hon har aldrig tidigare fått möjligheten att undervisa någon i husbilskörning.

– Lite konstigt faktiskt att efterfrågan inte är större. Det är många som skulle må bra av att få några lektioner innan de sätter sig i ett så mycket större fordon än en vanlig bil.

Inger var både glad och lycklig när hon efter den lyckade sista lektionen gratulerades av Hemmets Journal med en blomsterbukett. Nu har hon uppfyllt sitt nyårslöfte och nu känner hon sig redo att ge sig ut på vägarna på egen hand.

Och det lär bli en del besök på hundutställningar tillsammans med sin älskade hund Pompe, 10, den närmaste tiden.

– Det är ett bra sätt att komma ut och träffa folk. Vi har bland annat varit flera gånger på hundutställningen som hålls i Hässleholm i maj varje år. Med en husbil skulle vi kunna åka på utställningar som ligger längre från Ljungby.

Vinnarna i Hemmets Journals tävling “Nyårs­löftet” får på olika sätt hjälp av tidningen att uppfylla sitt personliga nyårslöfte. Totalt sett har fem ­personer valts ut med vitt skilda mål och ­förutsättningar. I detta nummer av Hemmets Journal är det Inger Håkansson som ville  lära sig köra husbil för resor i när- och fjärran.

Scroll to Top