Förlamade Matilda blev tvillingmamma

Rullstolsburna Matildas högsta önskan var att få bli mamma. Nu har hennes och maken Viktors dröm förverkligats – inte bara en gång utan dubbelt upp. I den stora fåtöljen i den ljusa lägenheten i Karlskrona ligger tvillingarna Agnes och Sixten och gäspar stort efter att de precis har vaknat.

Matilda Strandberg-Lindberg

Ålder: 27 år.

Yrke: Fastighetsförvaltare.

Familj: Maken Viktor, 26, och tvillingarna Agnes och Sixten.

Bor: Lägenhet i Karlskrona.

Matilda Strandberg-Lindberg, 27 år, sträcker sig fram så långt hon kan i rullstolen och lyfter upp sina båda bebisar i sitt knä. Agnes tittar nyfiket upp och försöker fokusera blicken medan Sixten ännu inte är riktigt vaken.

– Än så länge klarar jag att sköta båda själva, men när de börjar krypa måste jag få hjälp. Då hade vi tänkt skaffa en au pair, berättar Matilda medan hon rullar ut mot rummet de inrett till ett skötrum för att byta blöja på Agnes.

Matilda är den andra rullstolsburna kvinnan i Sverige som fött barn. Hon är förlamad från midjan och neråt efter att hon som litet barn drabbats av neuroblastom, en cancerform som drabbar små barn.

– När jag var sex månader slutade jag sprattla med benen och på sjukhuset upptäckte man att jag hade en tumör under vänster lunga, som var lika stor som en vuxen mans knutna näve, berättar Matilda.

Förlorade rörelseförmågan

Tumören opererades bort och hon har varit cancerfri sedan dess, men den gjorde att Matilda förlorade rörelseförmågan i sina ben.

– Jag har kvar känseln i min underkropp och i benen, men jag kan inte röra dem eller stödja på dem. När jag kom upp i puberteten opererades stålplattor in i min rygg för att jag skulle kunna sitta upprätt i rullstolen.

Trots sitt funktionshinder har Matilda sedan hon var liten flicka drömt om att skaffa barn, men hon har inte varit säker på om det varit möjligt. När hon var 18 år besökte hon en läkare som gav henne glädjebesked att det inte fanns några medicinska hinder mot att hon skulle kunna bli gravid.

– Men sedan var det en annan fråga om min kropp skulle orka bära ett barn.

Drömmen om ett barn växte sig ännu starkare när hon via gemensamma bekanta träffade sin blivande man Viktor. De pratade tidigt om ett liv tillsammans med hus och barn.

– Viktor är hockeytokig och han sa till sina kompisar att han skulle fria till mig om Karlskrona HK gick upp i elitserien, berättar Matilda med ett skratt. När de sedan gjorde det stod han vid sitt löfte. Vi gifte oss i Amiralitetskyrkan här i Karlskrona.

Förra våren tog Matilda ut sin spiral med förhoppningen att hon skulle kunna bli gravid den naturliga vägen. Men allt gick mycket snabbare än vad både hon och Viktor hade tänkt sig.

– Jag blev gravid bara några veckor senare. Jag kände på mig att det var något och en eftermiddag tog jag ett graviditetstest. Det var positivt, men Viktor ville att jag skulle göra ytterligare ett test morgonen därpå innan vi tog ut glädjen i förskott. Det gav samma resultat och då förstod vi.

Blev chockade

Matilda glömmer aldrig den morgonen.

– Jag blev jätteglad när jag förstod att jag verkligen var gravid.

På grund av sitt funktionshinder fick Matilda komma på ultraljud redan i vecka åtta. Då möttes de av nästa överraskning.

– Det var inte bara ett hjärta som slog i min mage utan två. Både jag och Viktor blev ganska chockade när vi fick veta att jag väntade tvillingar och våra vänner trodde att vi drev med dem när vi berätta det.

Men det dröjde länge innan de blivande föräldrarna fick veta om hon väntade enäggs- eller tvåäggstvillingar.

– Vi trodde först att det var två pojkar.

Matilda upplevde inga svårigheter med att bära tvillingarna under graviditeten, men däremot mådde hon konstant illa i flera månader.

– Jag kräktes varje dag och hade svårt att behålla maten. Jag vägde till slut mindre än vad jag gjorde före graviditeten. Det ledde till att barnen inte fick tillräckligt med näring.

Dessutom drabbades Matilda av havandeskapsförgiftning och läkarna beslutade att förlösa tvillingarna tidigare än planerat.

– Om de skulle ha fötts vaginalt var förlossningen beräknad till den åttonde februari, men läkarna trodde från början att jag skulle behöva förlösas med kejsarsnitt redan i vecka 25, berättar Matilda.

Nu blev det istället efter 30 veckor och fem dagar som Agnes och Sixten föddes. Den 6 december klockan 10.45 såg de för första gången dagens ljus på Ryhovs sjukhus i Jönköping.

Måste sövas ner

– På grund av stålplattorna som jag har i ryggen sövdes jag ner under förlossningen. Viktor fick inte vara med under själva operationen, men så fort Agnes och Sixten var födda och placerade i kuvöser fick han komma in till dem.

Agnes vägde 1 450 gram och var 39 centimeter lång medan tvillingbrodern Sixten var betydligt mindre och skörare den första tiden i livet. Han vägde bara 975 gram och var 35 centimeter lång.

– Det första jag frågade när jag vaknade upp ur narkosen efter en timme var om de levde. Sedan rullade man in min säng till neonatalavdelningen så jag fick se dem, berättar Matilda.

– Det kändes helt fantastiskt. Jag kunde inte riktigt fatta att det verkligen var mina barn, berättar Matilda.

Men det skulle dröja nästan en vecka innan de båda nyfödda tvillingarna var så pass starka att de kunde få komma ut ur kuvösen så att Matilda kunde hålla dem i sin famn.

Och det skulle dröja några månader innan de till slut fick komma hem till lägenheten i Karlskrona och leva ett normalt familjeliv. Det var en känslomässigt mycket påfrestande tid.

– Det blev en del komplikationer. Sixten fick en kronisk lungsjukdom eftersom hans lungor inte var fullt utvecklade och Agnes fick en tarminfektion och vårdades i Lund. Julafton firade vi på morgonen på sjukhuset i Lund och kvällen på sjukhuset i Karlskrona för att kunna få vara med båda barnen under deras första jul.

Matilda och Viktor var sammanlagt 94 dagar på sjukhus efter förlossningen. Agnes fick sova hemma redan i januari, men för Sixtens del dröjde det ända till den nionde mars innan han bedömdes som så stabil att han fick lämna sjukhuset.

Utvecklas normalt

– Båda är nu helt friska och utvecklas normalt. Sixten har växt ifrån lungsjukdomen och kommit ikapp sin syster, säger Matilda.

När Hemmets Journal träffade Agnes och Sixten tillsammans med deras mamma veckan efter påsk vägde de båda 4 700 gram och har ökat cirka 100 gram i veckan.

Matilda är glad för att hon och Viktor fick tvillingar eftersom hon i dagsläget inte kan tänka sig att skaffa fler barn.

– Det fanns nog en mening med att det blev två. Nu har jag ju en av varje och behöver inte på nytt utsätta min kropp för den påfrestning som det innebär att vara gravid.
Matildas och maken Viktors nästa dröm är att flytta till ett hus med sina barn.

– Helst vill vi bygga ett själva och letar efter en lämplig tomt, säger hon och tittar sedan till sina båda tvillingar som somnat sött i fåtöljen.

Matilda bloggar om sitt liv som funktionshindrad och nybliven tvillingmamma på https://matildastrandberg.vimedbarn.se/ och på instagram @matildastrandberg.

Scroll to Top