• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • VM-stjärnan Elin Rubensson: Jag älskar att sticka mina plädar!

  När Sveriges damlandslag i fotboll gräver guld i Frankrike är mittfältaren Elin Rubensson en av nyckelspelarna. Men vid sidan av fotbollen en annan karriär – mycket tack vare det stora handarbetsintresset hon ärvt från sin mamma!

  VM-stjärnan Elin Rubensson: Jag älskar att sticka mina plädar!

  Elin Rubensson är en av Sveriges bästa spelare i jakten på ett VM-guld i sommar. På fritiden är det något helt annat som gäller.

  Den inredningstokiga 26-åringen stickar egna plädar och designar de flesta andra produkterna i sin webbutik.

  Men just nu är det förstås fotboll som gäller. Under den pågående VM-turneringen i Frankrike är mittfältsstjärnan en av Sveriges absolut viktigaste spelare i kampen om en medalj – allra helst av ädlaste valör förstås.

  – Det är fantastiskt roligt att spela ett stort mästerskap. Silvret i OS är det häftigaste jag upplevt i karriären hittills, men det är klart att drömmen vore ett guld med A-landslaget. Vi har en riktigt stark trupp så om vi får ihop allting kan det gå hela vägen, ler hon.

  Nationer som USA, Tyskland och Nederländerna får gärna bära favoritskapet. Det bryr hon sig inte ett dugg om.

  – Vi vet vad vi kan prestera när alla är på topp. I OS slog vi ju ut både Brasilien och USA i slutspelet. Det är mycket anspänning och det gäller att klara av att ha hundra procents fokus hela tiden. För egen del har jag ju varit med ganska länge nu och har skaffat mig mycket erfarenhet. Jag har lärt mig vad som krävs.


  Flyttade som 16-åring

  Elin var bara 16 år då hon lämnade föräldrahemmet i Marieholm utanför Eslöv för att flytta till en egen lägenhet i Malmö och plugga på fotbollsgymnasium.

  – Det blev flera stora omställningar på en gång. Dels att plötsligt bo själv utan övriga familjen och så att gå från spel i division 4 ända upp till allsvenskan med betydligt fler och tuffare träningar, samt mer press.

  Men allting fungerade bra – och hon var glad över att få möjlighet att inreda hela sin bostad på egen hand.

  – Jag har älskat inredning ända sedan jag var liten. Mamma och pappa blev tokiga när jag möblerade om i mitt rum var och varannan dag, ha-ha. Gissa om jag tyckte det var kul att få bestämma allting själv hur det skulle se ut.

  Det stora intresset för inredning gjorde att Elin pluggade på distans och idag är hon certifierad inredare.

  – Numera kan jag spela fotboll på heltid och livnära mig på det. Men för mig är det viktigt att även få lite annat att tänka på. Därför startade jag för ett par år sedan ett eget företag där jag säljer till stora delar egendesignade inredningsprylar i en webbutik.

  Brickor, kuddfodral, grytunderlägg, kökshanddukar och skärbrädor är designade av Elin – och tillverkade på en fabrik. De fantastiska plädarna både designar och stickar hon själv.

  – Jag lärde mig både sticka och virka som barn av mamma. Hon har alltid sytt och stickat mycket och läste till och med till syslöjdslärare – utan att jobba som det. Som liten sydde jag på hennes maskin men när jag flyttade till Malmö köpte jag en egen.


  Ull från glada får

  På fotbollsplanen är Elin en kreativ spelare med bra speluppfattning och bra passningsspel – och det kreativa går igen i hennes hobby. Dessutom är hon en perfektionist när det gäller bägge delarna.

  – Dels har jag många idéer om hur jag vill att produkterna ska se ut och så har jag även lärt mig av andra designer som jag tagit hjälp av, säger hon.

  Allra bäst i webbshopen säljer skärbrädor och grytunderlägg men hon får också sticka en hel del plädar efter beställning.

  – Något som är betydelsefullt för mig är att jag noga valt ut material av bra kvalité. Plädarna är av hundra procent äkta merinoull. Det kommer från icke-mulesade merinofår, en helt fantastisk ull att arbeta med och viktigt att den kommer från välmående får.

  Även maken Filip hjälper till i företaget vid sidan av sitt ordinarie arbete.

  – Han är ekonom och håller i de bitarna, så kan jag koncentrera mig på det jag gör bäst, ler Elin.

  När tiden finns anlitas hon även någon gång i bland som konsult för att styla till bostäder inför en försäljning.

  – Jag har också varit hemma hos lagkompisar och gett tips om hur de kan göra om i sin lägenhet, samt varit med och köpt nya möbler och andra inredningsprylar. Det är jättekul och jag hoppas kunna jobba med det här när fotbollskarriären är slut.

  Fast det hoppas Rubensson å andra sidan dröjer många år till.

  – Det finns mycket jag vill uppleva innan jag lägger av. Det vore kul att prova på att spela i en utländsk proffsklubb också till exempel. Samtidigt gäller det att vara hel och undvika allvarliga skador.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!