Biblioteket fick tillbaka boken – efter 50 år

Alla har väl någon gång glömt att lämna tillbaka en biblioteksbok. Försenade böcker är ett vanligt förekommande fenomen, men när en bok utlånad 1968 lämnades tillbaka till Gävle stadsbibliotek var förvåningen hos personalen stor.

Bibliotekarien Susanne Harris blev minst sagt förvånad när boken Nordisk statskunskap av Nils Andrén återlämnades till Gävle stadsbibliotek. Den var nämligen utlånad till den 7 november 1968. Tillsammans med boken som damp ned i postfacket låg ett handskrivet brev:

“Hittade denna bok vid en större skåprensning. Pinsamt med 50 års försening men här kommer den. Förlåt”.

Brevet är inte undertecknat men den glömske behöver inte vara rädd för att behöva betala en ovanligt stor förseningsavgift.

– Nej, absolut inte, det är preskriberat för länge sedan. Men man skulle ändå inte kunnat spåra vem som har haft den, för den finns inte med i vårt system efter datoriseringen, säger Susanne Harris.

Hon berättar att försenade böcker brukar dyka upp ibland.

– Det händer någon gång per år, men 50 år är väl kanske rekord. De brukar vara anonyma, men den här gången var det en ursäktande lapp med, så det var trevligt tyckte jag, säger Susanne Harris.

Scroll to Top