Åsa bytte liv – blev lärare i Vietnam

För fyra år sedan cyklade hon som vanligt till lärarjobbet i Malmö. I dag susar Åsa Sarnus fram på en moped tusen mil bort. Hon är på väg till sitt jobb som svensklärare på FN-skolan i den pulserande vietnamesiska huvudstaden Hanoi.

Visste du att…

… en promenad påverkar inte bara konditionen till det bättre, utan även leder, benstomme, humör och balans!

Åsa Teodora Sarnus

Ålder: 50 år. 

Familj: Roger Epworth, 52 år, dottern Thea, 23 år, Rogers barn Georgia, 25 år, Olivia, 23 år och Stuart, 17 år.

Gör: Svensklärare på UNIS i Hanoi.

Bor: Hanoi i Vietnam.

Åsa bodde i många år tillsammans med sin dotter i en lägenhet i centrala Malmö. Det var en härlig tid, men Åsa hade en längtan ut i världen.

– Jag har alltid velat uppleva nya länder och träffa nya människor, berättar Åsa. Jag var utbytesstudent i Egypten på 80-talet och bodde ett halvår i Australien 2001. Nu när min dotter blivit vuxen kände jag att jag hade möjlighet att åka ut i världen igen.

Åsa var beredd att ta ett utlandsjobb redan när dottern Thea var yngre, men Thea ville absolut inte flytta så planerna lades på hyllan. I dag har Thea hunnit fylla 23 år och bor kvar i lägenheten i Malmö.

Jobbet i Hanoi hittade Åsa på Skolverkets sida för utlandsjobb.

– När jag fick jobbet blev jag jätteglad och började googla på Hanoi och Vietnam. Men det kom bara upp videor om den galna trafiken så jag slutade googla och tänkte att det får gå som det går, berättar Åsa och skrattar.

Nej, Åsa visste inte vad som väntade henne på andra sidan jorden. Som tur var inleddes vistelsen med ett introduktionsprogram för nya lärare. Skolan hjälpte till med allt – de fixade telefonabonnemang, bankkonto och mäklare. Dessutom ordnades lektioner i vietnamesiska och spännande utflykter.

– Vi var 30 nya lärare det året och många blev snabbt mina vänner, ja vi var nästan som en familj, berättar Åsa. Vi höll tät kontakt och träffades och firade högtider som Thanksgiving, Diwali (en indisk ljusfest), Jom kippur och såklart Tet, det vietnamesiska nyåret.

Blev kär

Som svensk känner sig Åsa stolt i Hanoi. Sverige har ett långt och varmt samarbete med Vietnam. En svensk skola startades i Hanoi redan 1983. När FN ökade sin verksamhet i Hanoi, sökte man samarbete med den svenska skolan för att lösa skolfrågan för sin utsända personal. Samarbetet ledde så småningom till att UNIS bildades, UN internationell school, det vill säga Åsas nuvarande arbetsplats.

Åsa fick inte bara nya vänner i Hanoi. När hon varit i sitt nya hemland i tre månader träffade hon Roger Epworth på en Bia Hoi (en ölbar). De hade gemensamma vänner och Åsa föll pladask för den rolige och omtänksamme australiensaren.

– Det var kärlek direkt och ett halvår senare flyttade vi ihop. Tänk att den perfekta mannen fanns trots allt. Och att jag hittade honom på andra sidan jordklotet! Vi är så lika och tycker om samma saker. Vi reser, skrattar och har kul ihop, berättar Åsa och ser nykär ut.

Det är verkligen inte alla förunnat att hitta den sanna kärleken i 50-årsåldern och Åsa känner sig mycket lyckligt lottad.

Roger jobbar på Royal Melbourne Institute and Technology i Hanoi och Ho Chi Minh och är professor i business och marknadsföring. Roger har en väldigt speciell bakgrund vilken gjort honom till den positiva och livsbejakande man han är.

– 1974, när Roger var nio år gammal, var han med om cyklonen Tracy som ödelade hela staden Darwin i Australien, berättar Åsa. Hans familj förlorade allt och blev evakuerade till Sydney. Ett år senare dog hans pappa av ett blixtnedslag. Allt detta har präglat honom till att ta vara på varje dag till fullo.

Åsa menar att det även har fått henne att göra det samma, något som hon inte var så bra på tidigare. Det riktigt lyser om Åsa och Roger. Man ser hur mycket de betyder för varandra. Paret hyr tillsammans ett stort, modernt hus i Hanoi. Husen här har ofta många våningar. Mitt i huset finns en underbar fiskdamm med två vackra fiskar.

Farlig luft

De har inga bestämda planer för framtiden – mer än att de ska vara tillsammans. Åsa tänker sig några år till i Hanoi. Hon älskar staden och människorna.

– Vietnameser har en rak framtoning och säger vad de tänker och tycker utan att det anses ohyfsat. De har samtidigt en underbar attityd att allt löser sig och de har stora hjärtan. Dessutom är det billigt att leva här i Hanoi och jag kan unna mig saker som massage och annat som får mig på gott humör, berättar Åsa.

Men det finns också mörka moln på himlen. Dem förmiddag som vi träffar Åsa så är det farlig luft i Hanoi och skolbarnen har inte fått gå ut. Varje dag kontrolleras luftkvalitén av personal på skolan. 

– Men de flesta i Hanoi har inte alls koll på detta utan lever sina liv precis som vanligt. Vi västerlänningar har luftrenare både på jobbet och hemma. Jag är riktigt orolig över klimatförändringarna. Jag har rest mycket i mitt liv, men det är inte hållbart och jag måste förändra min livsstil.

Åsa och Roger har pratat om att i framtiden bo halva året i Sverige och halva året i Australien. Men de vill i så stor utsträckning som möjligt undvika flygande i framtiden, så nu blir det kanske inte så.

– Antagligen vill vi hitta ett boende som är bra för miljön. Vi vill ha en trädgård där vi kan odla grönsaker och leva ett enkelt liv. 

Var på jorden detta boende kommer att finnas, står skrivet i stjärnorna. Men helt klart blir det ett nytt kapitel i Åsas omväxlande liv.

Sofia tipsar!

För att göra din promenad till ett effektivt träningspass bör du gå i ett raskt tempo som höjer pulsen och gör dig lite andfådd. Att gå i kraftig uppförsbacke aktiverar baken, låren och vaderna mer, vilket ställer stora krav på hjärta och lungor.

Scroll to Top