Att skriva brev har blivit ett heltidsjobb!

Carina Persson, 71, är passionerat förälskad i brev. Hon älskar inte bara att få och skriva dem utan hon lägger dessutom ner åtskilliga timmar på att dekorera dem med bilder, märken och glitter. I pärmar hemma i villan har hon kopior på alla brev hon skickat till sina 30 brevvänner.

Carina Persson

Ålder: 71 år.

Yrke: Pensionerad sjuksköterska.

Familj: Maken Knut-Ingvar, 70, två barn och tre barnbarn.

Bor. Hus i Rydebäck, Helsingborg.

När vi på Hemmets Journal hade öppet hus på redaktionen i Malmö i höstas var en av dem som besökte oss Carina Persson från Rydebäck söder om Helsingborg.

Hon berättade om sin annorlunda och intressanta hobby att skicka omsorgsfullt dekorerade brev till sina nordiska brevvänner. När de första vårvindarna svepte in från Öresund åkte vi därför hem till henne för att lära oss mer om hennes hobby.

– Jag kombinerar mina tre intressen brevskrivande, fotografering och scrapbooking, berättar hon när vi slår oss ner i hennes hobbyrum i den stora 70-talsvillan ett stenkast från havet.
Hobbyrummet domineras av ett stort skrivbord med en dator, två skrivare och hyllor med mängder av pärmar där hon förvarar exakta kopior av alla brev hon skickat genom åren.

– Jag gör alltid två exempel av varje brev jag skickar. Dels för att veta vad jag har skickat tidigare, dels för att det är roligt att själv se vad jag har gjort, berättar hon.


Konstnärligt utsmyckade

Det är nämligen verkligen konstnärligt utsmyckade brev som Carina skickar till sina brevvänner. Hon pryder dem med utklippta bilder, fotografier som hon själv har tagit, bokmärken och små prydnadssaker som hon köper i olika scrapbookingbutiker eller beställer på nätet.

– Jag lägger ner mycket tid på varje brev. Det är nästan som ett heltidsarbete, säger hon med ett skratt.
Carina har så länge hon kan minnas tyckt om att skriva brev och hon började brevväxla med likasinnade när hon var i tonåren.

– Min äldsta brevvän heter Margareta och är från Ljungby. Våra mammor lärde känna varandra när de gick på samma folkhögskola och Margareta och jag började skriva till varandra i mars 1964. Vi skriver fortfarande regelbundet till varandra.

Tidigt började Carina dekorera sina brev, men i början handlade det om egna teckningar som hon gjorde och bilder som hon klippte ut ur olika tidningar.

Intresset växte och hon fick brevvänner från hela världen. Många av dem höll hon kontakt med i flera år och några av dem har dessutom kommit till Sverige och hälsat på.

– Jag har haft besök av brevvänner från bland annat England, Libanon och Libyen. När jag och min man Knut-Ingvar gifte oss 1973 var min brevvän Francis från Bristol en av bröllopsgästerna.

Sparar kopior av breven

Numera brevväxlar Carina dock bara med personer bosatta i Norden.

– Jag tycker det är för jobbigt att skriva på engelska. Då lägger jag hellre den tiden på att dekorera mina brev. Jag har i dag 22 brevvänner i Sverige, sex i Norge och en vardera i Danmark och Finland.

Varje brevvän har sin egen pärm där hon förvarar kopiorna på breven hon skickat till dem. En del har varit med så länge att breven till dem upptar hela sju pärmar i hennes bokhylla.

– Det är en mycket social hobby. Jag och Knut-Ingvar har hälsat på flera av mina brevvänner, bland annat i Norge, och varje sommar kommer några av dem på besök hit till Skåne.

I en tid när brevskrivandet minskar är människor som Carina en önskedröm för posten. Hon skickar inte bara själv flera brev i veckan utan får också många.

– Min hobby är inte billig. Portona kostar minst nio kronor per brev och alla scrapbookprylar, bilder och glitterlim kostar en hel del. Men det är värt varenda krona, säger hon och tillägger.

– Det är så kul med posten som kommer varje dag. Det är spännande att gå ut och se vad som ligger i brevlådan. Jag tycker det är oslagbart att skriva brev. Att skicka mejl är som att ringa ett telefonsamtal.
Det är bra när man ska ha något sagt snabbt, men ett brev är mycket mer personligt.

Det tar ungefär en dag för henne att skapa ett av sina brev. Sedan måste det ligga över natten så att limmet hinner torka innan hon skickar iväg det.

Skriver ett brev om dagen

En snabb blick i statistiken Carina har för att kunna hålla reda på när hon senast skickade något till sina brevvänner avslöjar hur flitig hon är. I mars förra året skickade hon 21 brev. Månaden därpå blev det 23.

– Men jag skriver bara ett brev om dagen. Mer hinner jag inte med. Tack och lov är jag sedan 46 år gift med en bra karl. Han är visserligen inte själv intresserad av att skriva brev, men han stöttar mig så att jag kan utöva min hobby.

Carina är inte främmande för att skaffa sig nya brevvänner. Under åren som gått har en del gamla brevvänner försvunnit och nya tillkommit.

– Det är några kvar som jag har brevväxlat med länge och vi har lärt känna varandra väl. Som Margareta i Ljungby och Berit i Norge som jag brevväxlat med i 27 år, säger hon och visar det senaste brevet hon fått från en kvinna i Skåne som skickat med en hel bunt fotografier på sina barnbarnsbarn.

Scroll to Top