Upplev Sommarsverige med tåg!

I en tid då allting går allt snabbare är det skönt att kliva ombord på tåget och resa genom Sverige precis som förr i tiden. Se hur landskapet passerar förbi och ha möjlighet att kliva av och dra in dofterna av Sveriges avlånga land. Häng med på en tågresa ända upp till Riksgränsen eller nöj…

Upplev Sommarsverige med tåg!

1. Malmbanan

(Luleå – Narvik)

Kliv ombord på tåget i Luleå och förflytta dig längs en av världens äldsta malmjärnvägar som byggdes för att kunna transportera malm mellan gruvorna i inlandet och hamnarna vid kusten. Malmbanan är den enda järnvägen i Sverige som klarar av tunga malmtransporter med ett axeltryck på uppemot 30 ton. Malmtågen som trafikerar sträckningen mellan Kiruna och Narvik är 750 meter långa, väger nästan 9 000 ton och består av 68 vagnar. Det är en imponerande syn att stå längs järnvägen och se när tågen passerar med själva grunden till det som byggt Sveriges rikedom.

Bortsett från malmtransporter är järnvägslinjen upp mot fjällvärlden en vacker rutt som länkar samman kusten med inlandets skönhet. Nattågen söderifrån fortsätter förbi Boden, Gällivare, Kiruna, Abisko, Björkliden och Riksgränsen. Spännande destinationer långt in i fjällvärlden som ända fram till 1980-talet enbart gick att nå med tåg längs Malmbanan (vägen mellan Kiruna till Riksgränsen färdigställdes 1982).
Så fort tåget lämnar Kiruna förvandlas landskapet runtomkring till fjäll. Borta är skogstrakternas djupa skogar och istället dyker det ena fjället upp efter det andra. Fjäll och sjöar, jokkar och vattendrag som får naturen att omsluta tågets stillsamma färd norrut. Alldeles söder om Abisko dyker Torneträsk upp på den högra sidan, Sveriges sjunde största sjö som borrar sig 168 meter rakt in i jordskorpan, blott slagen av sjön Hornavan i Arjeplog (221 meter djup). Missa inte ett stopp i Abisko eller Björkliden. Kliv av tåget och njut av fjällens storhet. Alldeles sydost om Nuolja tornar Lapporten (Čuonjávággi på nordsamiska) upp sig som en siluett i fjärran.

Malmbanan mellan Luleå och Narvik är 50 mil lång. Det går passagerartåg i båda riktningarna. Om du åker söderifrån går nattågen (med kupé ombord) ända upp till Narvik. Från och med i sommar kommer SJ att återuppliva dagturstrafiken med Karven som trafikerar linjen Kiruna – Narvik. Tack vare dagsturerna kan man som vandrare enkelt ta sig mellan Abisko, Björkliden och Riksgränsen, www.sj.se

Missa inte: Linbanan till toppen av Nuolja i Abisko. Det går linbana, tur och retur. Ett tips är att promenera ena vägen och ta linbanan den andra.

Boende: Checka in på Abisko Turiststation www.svenskaturistforeningen.se tel 0980-402 00 eller Björklidens Fjällby www.bjorkliden.com tel 0980-641 00. Båda ligger vackert med utsikt över Torneträsk och Lapporten.

Vandra: Kungsleden söderut börjar – eller slutar – i Abisko och fortsätter hela vägen till Ammarnäs via Kebnekaise.

Kuriosa: Det finns en stor efterfrågan på att öka kapaciteten för malmtransporterna och just nu pågår det försök med att bygga om järnvägen och förstärka banvallen för att kunna transportera mer gods utan att öka antalet tåg. Genom att höja axeltrycket till 32,5 ton (istället för dagens 30 ton) kan man öka lastkapaciteten med 10 procent (680 ton järnmalm) på varje tågekipage.

Varför heter tåget Karven? Karven betyder kummin på norska och under motbokstiden var det vanligt att Kirunaborna tog tåget till Narvik för att proviantera starka drycker. Eftersom Tullverket på den tiden inte tillät att man tog in oöppnade spritflaskor över gränsen fick man helt enkelt “korka upp” för att vara på den säkra sidan. Och när flaskorna ändå var öppna var det lika bra att dricka. Därav namnet Karven efter doften av kummin som låg som en dimma i vagnarna. Med andra ord började tåglinjen Kiruna – Narvik som en riktig fylleresa.

 

Upplev Sommarsverige med tåg!

2. Inlandsbanan

(Mora – Gällivare)

Med vackra Inlandsbanan får du möjlighet att uppleva Sveriges inland, från Mora ända upp till Gällivare. Rälsbussen (jo Inlandsbanan är egentligen en rälsbuss) tuffar genom inlandet i sakta mak vilket ger dig tid att njuta av landskapets karaktär. Allt från Orsa Finnmark till Härjedalens vackra fjällområden och Norrbottens imponerande vattendrag. Fördelen med Inlandsbanan är att tåget gör schematiserade stopp längs vägen, tillräckligt långa så att du hinner köpa mat och äta på tågets restaurangstopp. Glöm inte att boka måltiden innan ankomst för att vara säker på att hinna äta innan det är dags att åka vidare. Tänk på att Inlandsbanan inte går i ett enda svep utan kräver övernattningar längs vägen. Lyckligtvis kan man köpa färdiga paket där övernattningar ingår i priset eller beställa hotell eller vandrarhem på egen hand enligt turlistan.

Inlandsbanekortet kostar 1 995 kronor och är giltigt i 14 dagar. Barn upp till och med 15 år reser gratis tillsammans med betalande vuxen. Ungdomar mellan 16 och 25 år får 25 procent rabatt och pensionärer 10 procent rabatt. Platsreservation kostar 50 kronor per sträcka. Numera går det att förlänga Inlandsbanekortet med en vecka i stöten, till en kostnad av 500 kronor per vecka, www.inlandsbanan.se.

Boende:

Kristinehamn: Stadshotellet i Kristinehamn tel 0550-122 00 www.stattkristinehamn.se, Park Hotell i Kristinehamn tel 0550-150 60 www.parkhotell-kristinehamn.nu
Mora: Mora Hotell tel 0250-59 26 50 www.morahotell.se
Östersund: Clarion Hotel Grand Östersund tel 063-55 60 00 www.nordicchoicehotels.se.
Arvidsjaur: Hotell Laponia tel 0960-555 00 www.hotell-laponia.se
Gällivare: Quality Hotel Lapland tel 0970-772 290 www.qhl.nu
Vilhelmina: Hotell Vilhelmina tel 0940-554 20 www.hotellvilhelmina.se

 

3. Norra Stambanan

(Järvsö – Ånge)

Det är något speciellt med att åka tåg i Norrlands inland. Från Järvsö sträcker sig tågrälsen rakt norrut, förbi Ljusdal och Hennansjön där järnvägen går parallellt längs vägen som kallas Tidernas Väg eller riksväg 83. Här åker du rakt genom det nordvästra hörnet av Hälsingland, i vilda trakter där skog, sjöar och vattendrag förstärker en avslappnad resa genom Sverige som handlar om något helt annat än att ta sig fram så fort som möjligt. Väl i Ånge kommer du fram till Sveriges mittpunkt. En liten pärla mitt mellan fjäll och hav med ett rikt kulturliv utanför dörren. www.sj.se.

Missa inte: Sveriges längsta loppis som arrangeras den 14–15 juli, en 47 km lång loppis som sträcker sig mellan Stöde och Borgsjö parallellt med E14. www.ljungandalsvagen.se

Boende: I Järvsö bor du med fördel på Bergshotellet www.bergshotellet.se tel 0651-56 52 52. I Ånge är Kristofera Bed & Breakfast ett populärt val www.kristofera.com tel 070-225 08 82.

 

Upplev Sommarsverige med tåg!

4. Krösatågen

(Nässjö – Jönköping – Falköping – Skövde)

Här åker vi mitt Smålands hjärta. När SJ-medarbetare varje år uppmanas att rösta fram olika tågsträckor som personalen anser vara de vackraste tågsträckningarna i landet hamnar sträckningen mellan Tenhult och Bankeryd alltid i topp. Tåglinjen går från Nässjö, via Tenhult till Jönköping där banan byter namn och trafikeras av Västtåg hela vägen till Skövde. Att komma åkande från höjderna öster om Jönköping och se himlens skiftningar över Vättern tidigt på morgonen kan få vilken kollektivtrafikmotståndaren som helst att överge bilen och välja tåget. Den sista biten in mot Jönköping glider tåget fram bara femtio meter från Vätterstranden med bara en rejäl strandremsa mellan järnvägsspåret och vattnet. Lite som att doppa fötterna i vattnet och ända resa framåt. www.jlt.se, tel 0771-444 333.

Missa inte: Tändsticksområdet och Stadsparken i centrala Jönköping. På sommaren finns det flera trevliga restauranger på hamnpiren.

Boende: Familjen Ericssons City Hotell www.cityhotel.se tel 036-71 92 80 eller Clarion Collection Hotel Victoria www.nordicchoicehotels.se i Jönköping tel 036-71 28 00.

 

Upplev Sommarsverige med tåg!

5. Stångådalsbanan

(Linköping – Kalmar)

Dagens sträckning mellan Linköping och Kalmar har sitt ursprung i tre enskilda järnvägar, Östra Centralbanan, Nässjö – Oskarshamn järnväg och Kalmar – Berga järnväg som numera opererar under den gemensamma beteckningen Stångådalsbanan. Från Linköping sträcker sig järnvägen rakt ner mot Östergötlands hjärta och passerar sjölandskapet runt Rimforsa och Kisa innan tåget håller österut och tar sikte på Vimmerby och vidare ut mot Högsby, Blomstermåla och Kalmar. Räkna med lite drygt tre timmar från Linköping hela vägen ner till Kalmar. En resa från slättlandskapet ända ut till kustlinjen.
www.ostgotatrafiken.se, www.klt.se

Missa inte: Ett besök på vackra Kalmar Slott.

Boende: Fantastiska Slottshotellet mitt över Kalmar konstmuseum alldeles bredvid Kalmar Slott. Från järnvägen är det bara fem minuters promenad till Slottshotellet, www.slottshotellet.se tel 0480-882 60. Om du istället väljer att resa från Kalmar till Linköping kan du checka in på härliga hotell Ekoxen granne med Trädgårdsföreningen som är en lokal park www.nordicchoicehotels.se tel 013-25 26 00.

 

Upplev Sommarsverige med tåg!

6. Kinnekullebanan

(Gårdsjö-Mariestad-Håkantorp-Lidköping)

Kinnekullebanan är numera den enda delen av Västergötlands enorma smalspårssystem som fortfarande trafikeras reguljärt, även om smalspåret sedan länge byggts om till normalspår.

Från Gårdsjö kränger rälsbussen långsamt fram genom Tivedens djupa skogar. Strax innan stationen i Hova öppnar landskapet upp sig och vi kan ta del av den vackra västgötska naturen ända fram till Lyrestad där tåget passerar över Göta Kanal på en svängbro. Strax innan Mariestad får vi den första skymten av Vänerns skönhet och åker sedan nära vattnet ända ner till Lidköping. Givetvis passerar järnvägen förbi Kinnekulle där du kan njuta av fruktodlingar, härlig natur och ett vackert odlingslandskap. www.vasttrafik.se, tel 0771-41 43 00.

Missa inte: En utflykt till det vackra naturområdet Kinnekulle.

Boende: Varken Gårdsjö eller Håkantorp har något större utbud av boende. Däremot finns det gott om hotell i både Lidköping och Mariestad. I Mariestad kan du bo på Hotel Wictoria www.hotelwictoria.se tel 0501-139 05. I Lidköping är Stadshotellet ett populärt alternativ www.lidkopingstadshotell.se tel 0510-220 85.

 

Upplev Sommarsverige med tåg!

7. Öresundsbanan

(Malmö – Köpenhamn)

Numera ser man inte mycket av järnvägen mitt inne i Malmö sedan spåren grävdes ner och tågtrafiken hamnat under mark (centralstationen ligger fortfarande i marknivå). Så fort tågen tittar upp visar sig däremot Skåne sig från sin bästa sida. Med närheten till havet kränger vi snabbt genom det skånska landskapet och är uppe på Öresundsbron inom bara några minuter. Halvvägs över Öresund känns tåget på något vis kontinentalt och så fort vi tar mark på andra sidan sundet har vi kommit fram till ett helt annat land. Om än ganska likt Sverige, www.oresundstag.se.

Missa inte: Resten av vackra Skåne. Öresundstågen trafikerar tvärs genom Skåne, via Hässleholm och Kristianstad ända bort till Karlskrona i Blekinge.

Boende: Det finns ett rikt utbud av olika sorters boende i Malmö. Allt från billiga vandrarhem till påkostade hotell. Malmö Vandrarhem är ett populärt budgetboende www.svenskaturistforeningen.se tel 040-611 62 20. First Hotel Jörgen Kock är ett centralt hotell som passar utmärkt för dig som reser med tåg.

www.firsthotels.com tel 040-10 18 00. I Köpenhamn är Hotel Skt Petri www.sktpetri.com tel +45 33 45 91 00 och Scandic Copenhagen www.scandichotels.se tel +45 33 14 35 35 två centrala och prisvärda hotell.

 

Upplev Sommarsverige med tåg!

8. Blekinge kustbana

(Sölvesborg – Karlskrona)

En vacker tågresa rakt genom Sveriges trädgård. Resan börjar i Sölvesborg vid kanten av den utdikade sjön Vesan och Ryssbergets imponerade siluett i norr och sträcker sig genom Mörrum, Karlshamn och Bräkne-Hoby ända bort till Ronnebys hjärta där järnvägen smeker utkanten av den imponerande Brunnsparken som lockat gäster till Ronneby i flera hundra år för att dricka brunn. Från centrala Ronneby är det bara 26 minuter med tåg till världsarvsstaden Karlskrona.

Missa inte: Den vackra gångbron i medeltida Sölvesborg, Brunnsparken i Ronneby och världsarvet Karlskrona. Ett besök på Marinmuseum är snudd på obligatoriskt. www.blekingetrafiken.se, tel 0455-569 00.

Boende: Familjära hotell Edgar i Sölvesborg www.hotelledgar.se tel 0456-102 20, Davids Kulle hotell i Ronneby www.davidskulle.se tel 0457-151 11 och Scandic Karlskrona mitt på fisktorget www.scandichotels.se tel 0455-37 20 00.

Scroll to Top