Vi tränar tack vare varandra!

När träningskompisen står och väntar är det betydligt svårare att hoppa över passet. Vi har träffat fyra trogna väninnor som lyfter varandra till nya träningshöjder.

Namn: Kari Strömgren Gerhardsson

Ålder: 71

Bor: Tumba

Gör: pensionär, fd distriktssköterska

Familj: make Krister, en gemensam son och Kristers två barn och barnbarn

 

Namn: Eija Laaksonen

Ålder: 62

Bor: Tumba

Gör: jobbar som sjuksköterska

Familj: singel

Det är jätteviktigt med en kompis

Kari och Eija har känt varandra sedan tidigt 80-tal men började träna ihop först tjugo år senare. Det startade med stavgång och simning, men numera går de mest på gym och promenerar ihop. Ibland pratar de hela promenaden igenom och ibland är de tysta. Men alltid tillsammans.

– När vi går i skogen, i elljusspår så är det förstås en trygghet. Man vill inte gärna ge sig ut själv, men det är också ett sätt att komma ut och med Eija är det aldrig omöjligt, skrattar Kari.

Sedan 1999 har de gått Vårruset och bara något år senare började de gå Blodomloppet tillsammans. Ibland får de med sig fler människor och går i en grupp, men Kari och Eija bestämmer alltid att de ska gå. Vilket också har medfört att de umgås på andra sätt. De shoppar ihop, går på möten i 1,6-miljonersklubben och en gång per år går de på spa. Och även om de är pratglada personer båda två så är det inte alltid de pratar just när de går.

– Ibland så bestämmer vi att vi inte pratar om man vill gå lite i sin egen takt eller om man satsar på att gå lite fortare. Men då pratar vi innan och efter. Det är nästan som att ha en syster som man kan prata med allt om, säger Kari.

De går också och cirkeltränar på gym. Där är det Kari som leder statistiken med flest besök, eftersom hon är pensionär och har mer tid. Men Eija är den som gått pilgrimsvandring på 80 mil hela fem gånger och nu försöker hon få med sig Kari på en sådan. Kari är tveksam men väldigt imponerad av Eija som gått vandringen själv. Men Eija protesterar.

– Själv är jag ju inte, det är massor med folk där som går som man kan prata med, säger hon.

Om någon av dem tvekar och kanske inte riktigt orkar så finns den andre där som draghjälp.

– Om det blir lite veligt så säger alltid någon att “jo, men nu kan vi väl gå” och då gör man det trots att man var lite trött. Det är jätteviktigt med en kompis så att man aldrig är ensam och att få komma ut i naturen och röra på sig, säger Kari.

Om vännerna hittar någon vandring som är lite kortare än pilgrimsvandringen, så kan Kari tänka sig att gå. Det får tiden utvisa. Nästa mål är årets Vårrus och sedan Blodomloppet. Tillsammans.

Vi tränar tack vare varandra!
Eija till vänster, Kari till höger.

Carina Lindström

Ålder: 47

Bor: Hisings-Kärra utanför Göteborg

Gör: Förskollärare

Familj: Sambon Ulf, vuxna barnen Simon och Ida, barnbarnen Sally, Signe och Celeste

 

Camilla Forsell

Ålder: 46

Bor: Backatorp, utanför Göteborg

Gör: Förskollärare

Familj: Make Björn och två barn, Julia och Oscar

 

Vi utmanar varandra

Flera gånger hamnade Carina och Camilla bredvid varandra på zumbapasset och till slut började de prata med varandra. Idag tränar de flera gånger i veckan tillsammans och att hålla motivationen uppe är inte svårt. Tvärtom, så måste de schemalägga träningsfria dagar.

– Vi brukar bestämma från dag till dag vad vi ska träna, men ska vi gå på gym får vi bestämma det en vecka i förväg, för det är det minst roliga. Jag hade aldrig gått på gym om inte Camilla var med, det är lite tråkigt.

Vi gillar mest gruppträning, säger Carina.

När de tränat ihop ett tag upptäckte de att de förutom träningen, hade många gemensamma intressen. De jobbar båda på förskola, de gillar musik och att resa. De har varit på träningsweekend ihop och de har sett Danny Saucedos show ihop två gånger. Men mest tränar de och pratar träning. De drar varandra växelvis och ger varandra energi och glädje. Ena dagen är det Carina som peppar och nästa dag är det Camilla.

– Det är så mycket enklare att träna när man är två. Och vi utmanar varandra. Vi vill bli starkare och det är klart att man tittar på varandra och vill vara lika bra. Om Camilla gör armhävningar på tårna genom hela passet så ska jag det också, skrattar Carina.

Camilla håller med. Att motivera sig är enkelt när man är två. Att åka iväg och köra ett bra pass och dessutom få göra det med sin bästa kompis, det ger en extra dimension till träningen. 

Vi tränar tack vare varandra!
Camilla till vänster, Carina till höger

Vill du också ha en träningskompis?

– Börja med att hitta din träningsform och försök sedan hitta likasinnade där. Vare sig det är på gymmet, i simhallen eller i promenadspåret så är det en bra inkörsport.

– Titta på sociala medier. Det finns massor med grupper där folk diskuterar olika träningsformer. 

– Efterlys en kompis i din kommun, i kyrkan eller på ditt gym. Sätt upp en lapp på anslagstavlan, det brukar finnas.

Scroll to Top