Släpp kossorna loss, det är vår!

I helgen öppnades dörrarna till många av Sveriges ladugårdar och vårystra kossorna släpptes ut på grönbete. På Björketorps gård utanför Ronneby i Blekinge har mjölkbonden Per Brunberg arrangerat kosläpp sedan 1990-talet.

De första i mindre skala, men nu lockar hans glada kor tusentals vuxna och barn.

– Den första gången var inför en hänförd dam som cyklade förbi gården första maj 1993. Hon sade att de var det underbaraste hon sett, säger Per Brunberg som fortfarande tycker att det är lika kul.

– Det finns inte någonting som är så bra som att växa upp med djur. Jag är övertygad om att djur och människor får varandra att må bra, titta bara vad som händer när man släpper in en katt på ett äldreboende, säger Per Brunberg.

Kosläppen innebär också att barn och vuxna får se var maten i affären kommer ifrån, hur djuren har det och hur arbetet på en gård går till. På Björketorp är över 50 personer engagerade i kosläppen för att så många besökare som möjligt ska kunna få titta in i de öppna stallarna.

– För inte så länge sedan hade många av oss en farmor på landet som man åkte till på sommarlovet. Så är det inte idag och kunskapen om livet på gården har sjunkit. Men jag berättar gärna, säger Per Brunberg.

Scroll to Top