Tack Filip – du är en riktig hjälte!

Filip Karlsson stora idol är ordningsvakten Jeanette Höglund. Under ett par veckor i december samlade 11-åringen därför in 31 419 kronor för att stötta hennes organisation som hjälper hemlösa. – Han är en hjälte som inspirerar andra, säger Jeanette.

Filip Karlsson har precis kommit tillbaka hem till Skövde efter ett besök i Stockholm tillsammans med sin mamma Anna Eriksson, 45, och lillebror Gustav, 9, när Hemmets Journal får en pratstund med honom.
Han var bjuden till huvudstaden av ordningsvakten Jeanette Höglund som ville tacka honom för hans insamling till stöd för hennes organisation Vid din sida som hjälper svenska hemlösa pensionärer.

– Jag fick bland annat hjälpa till i soppköket och träffa de hemlösa. Det var helt fantastiskt. Alla var jättesnälla, berättar han.

Filip blev behandlad som en hjälte under sitt Stockholmsbesök och det med all rätt. Under 14 dagar förra året samlade han in hela 31 419 kronor till Vid din sida.

– Han är en hjälte som inspirerar andra, säger Jeanette som när hon fick höra talas om Filips insamling skrev och tackade honom på organisationens hemsida på Facebook.

Allt började 2012 med att Filip började titta på tv-serien Tunnelbanan som följer en grupp ordningsvakter i Stockholms tunnelbana. En av ordningsvakterna är Jeanette Höglund som för några år sedan började engagera sig för alla hemlösa och fattiga pensionärer som hon mötte i sitt arbete.

– Hon blev omedelbart den solklara favoriten för Filip, berättar hans mamma Anna. Han tyckte om att hon var snäll mot dem som var ledsna.

Efter det har han knappt missat ett enda avsnitt av Tunnelbanan som sänds i Kanal 5 och han har med stort intresse följt Jeanette i hennes arbete som ordningsvakt och hennes engagemang för de hemlösa.
Förra sommaren gick Filip igenom en jobbig period i samband med att han fick diagnosen adhd. Sedan tidigare hade han redan diagnosen autism. Allt kändes tungt för honom och hans mamma funderade på vad hon kunde göra för att muntra upp honom. Hon kontaktade Jeanette Höglund och frågade om hon kunde tänka sig att träffa Filip en stund om de kom till Stockholm.

– Självklart, svarade hon och mötet mellan Filip och hans idol blev en succé.

– Jeanette var helt fantastisk, berättar Anna. Hon riktade allt fokus mot Filip. Han var huvudpersonen. Jag var bara en bisittare.

Mötet mellan Filip och hans idol ledde till att han en dag i november kom till sin mamma och sa att han ville starta en insamling för att stötta Jeanettes organisation.

– När jag frågade hur det skulle gå till svarade han att han hade ju sin veckopeng på 25 kronor, berättar Anna.

Efter att ha samrått med Filips pappa beslutade de att han skulle få starta sin insamling – under förutsättning att han själv skötte allt arbete och skrev alla inlägg på Facebook.

– När jag frågade vad han hade för mål med insamlingen svarade han att han ville få in tusen kronor, berättar hans mamma.

Det blev betydligt mer än så. I och med att Jeanette skrev om 11-åringens insamling på sin organisations Facebooksida tog det ordentlig fart.

– Det var helt galet. Redan första dygnet kom det in 6 500 kronor, berättar Anna.

I början av det här året åkte Filip, hans mamma och lillebror Gustav upp till Stockholm med en check på det insamlade beloppet. Det var då Filip fick hjälpa till i soppköket. Jeanette hade dessutom köpt julklappar till honom och hans lillebror.

– Jag fick en stjärnkikare som jag länge önskat mig. Jag är mycket intresserad av rymden och våra planeter och stjärnbilder, säger Filip som vill starta nya insamlingar i framtiden. Det får dock vänta lite enligt mamma Anna.

Scroll to Top