Än träffas häxorna på Blåkulla!

Viljestarka och kunniga kvinnor som ville leva sitt eget liv. Så kan häxor också beskrivas. Ofta sågs de som hot. Syndfulla, farliga, med hesa skratt och utmanande leverne. Men nu är häxan modern igen.

Män dömde, kvinnor dog

Inte underligt att moderna häxor är avogt inställda. Under häxprocesserna 1492-1704 brändes ungefär 400 kvinnor på bål – bara i Sverige. Än värre var det i övriga Europa, där uppemot 100 000 oskyldiga beräknas ha dödats. Många var väletablerade och självständiga kvinnor som kunde läkekonst eller bara ville leva sina egna liv. Andra var psykiskt sjuka och uppträdde kanske “underligt”. En klen tröst är att de flesta som dömdes i Sverige halshöggs först, men det förekom även att häxor brändes levande. Sannolikt var det påven Gregorius IX som startade allt. Under drottning Kristinas regenttid 1632-1654 tog häxjakten paus. Läkaren Urban Hjärne (1641-1724) var den som definitivt satte stopp för det han kallade masshysteri. På en minnessten i Torsåker står: “Här brann häxbål 1675. Kvinnor dog, män dömde”.

Än träffas häxorna på Blåkulla!

Syndiga häxor blev söta kärringar
Någon gång på tidigt 1800-tal började ungdomar klä ut sig till häxor och “gå påskkärring” på skärtorsdag eller påskafton. I folktron reste häxorna till Blåkulla under påsken. Blåkulla ansågs ligga på ön Blå Jungfrun i Kalmarsund, och där syndades det rejält. Djävulen påstods leda festerna där både frosseri och ohämmat umgänge förekom. Häxor avbildades ibland lättklädda och erotiskt utmanande. Nu har de förvandlats till söta små påskkärringar på jakt efter godis.

Än träffas häxorna på Blåkulla!

Blåkulla finns visst på riktigt!
På senare år har häxan blivit trendig. I Australien finns 9 000 registrerade “häxor”. I böcker, filmer och tv-serier är de populära huvudpersoner. Starka kvinnor med särskilda krafter och förmågor. “Att vara häxa är läkekonst och hantverk. Folk tror att jag skämtar när jag berättar att vi brukar ses på Blåkulla”, berättar den kända svenska häxan Rosie “Jolanda” Björkman. Blåkulla är namnet på ett bostadsområde i Solna utanför Stockholm där de moderna häxorna ses vid vattentornet.

Än träffas häxorna på Blåkulla!

Häxor har ett förfärligt sötsug
Häxor förekommer som bekant inte bara till påsk utan är vanliga även vid Halloween. Kännetecknande är den höga spetsiga hatten, gärna i kombination med en dramatisk svart klänning och rejält med spindelnät. Halloween-häxan har ingen kvast men även hon är ute efter stora mängder godis.

Scroll to Top