Så tar du sticklingar på sju populära favoritväxter

Vill du skapa en grönskande oas hemma utan att köpa en massa nya växter? Då är det bästa knepet att ta sticklingar av de du redan har. Här berättar vi hur!

De senaste åren har sticklingar klättrat upp på listan över växttrender – och vi förstår varför. Det är oftast enkelt att lyckas med och är dessutom ett smart sätt att fylla hemmet med växter utan att hela tiden behöva köpa nya.

Vad är en stickling?

En stickling är en avskuren del av en växt – det kan vara en stam, gren, rot eller blad. Målet är att den avskurna delen ska få egna rötter och till slut bli en egen planta.

När ska man ta sin stickling?

Det bästa är oftast att börja ta sticklingar framåt vårkanten och fortsätta till september. Därefter är det generellt för mörkt för att sticklingen ska växa på bra utan extra hjälp från exempelvis växtbelysning.

Håll jorden fuktig

Sticklingar behöver generellt hög luftfuktighet och att jorden hålls fuktig, det är dock viktigt att jorden inte blir för blöt då det kan leda till att de späda och känsliga rötterna ruttnar.

Här har vi samlat några av våra vanligaste favoritväxter och tipsar om hur du bäst tar sticklingar på dem.

Monstera

Ett av de enklaste sätten att föröka en Monstera är att plantera om ett skott i en ny kruka, där skottet kan växa vidare. Monsteran får nämligen ofta spontana skott som är perfekta att sära på och försiktig gräva upp från krukan.

Det går även att klippa av en stjälk och ställa i en vas med vatten. När stjälken fått 2–3 rötter kan du plantera den i såjord som innehåller mycket näring, det gör det lättare för rötterna att växa ut.

Foto: Plantagen

Fiolfikus

Ta en stickling genom att hitta en gren med friska blad, klipp sedan av precis ovanför där bladet växer från stammen (noden). Sätt grenen i en vas med vatten och låt stå så ljust som möjligt. Tänk på att byta ut vattnet med jämna mellanrum.

När sticklingen har utvecklat rötter kan du plantera om den i en kruka med såjord. Det går även att klippa av så mycket du önskar av ursprungsplantan, ta bort de nedersta bladen och plantera om direkt i en kruka med såjord. När plantan utvecklat rötter kan den planteras om i vanlig blomjord.

Foto: Jotex

Palettblad

En av de enklaste växterna att ta sticklingar ifrån är utan tvekan palettblad. Allt du behöver göra är att klippa av en topp från plantan, plocka försiktigt bort de nedre bladparen så att det blir kvar en kal stjälk längst ner på cirka 5 centimeter. Innan du planterar om din stickling är det bra att låta den torka i cirka 10–15 minuter för att undvika att stjälken ruttnar efter att du satt den i jorden.

Plantera därefter sticklingen i en kruka med såjord. Tänk på att krukan bör ha hål i botten så att vattnet kan rinna igenom. För att sticklingen ska utvecklas bra gäller det att vattna regelbundet men undvik att jorden blir för blöt, då de känsliga rötterna kan ruttna. När sticklingen rotat sig ordentligt, efter några veckor, kan du plantera om i större kruka med blomjord.

Foto: Blomsterfrämjandet

Elefantöra

Ännu en tacksam växt att ta sticklingar på är den omtyckta växten Elefantöra. Elefantöra skjuter nämligen ut små skott bredvid huvudplantan, som utgår från huvudplantans rötter. När skotten har blivit 5–7 centimeter höga är det läge att ta dem. Knipsa av de uppstickande skotten så nära stammen du kan (tänk på att få med en rotbit).

Sätt den nya lilla plantan i vatten eller plantera om direkt i en kruka med såjord. När plantan rotat sig ordentligt kan du plantera om den i en kruka med blomjord.

Foto: Plantredo

LÄS ÄVEN: Lyckas med elefantöra: Skötsel, sticklingar och proffstips


Svärmorstunga

Precis som för andra växter så finns det flera sätt att ta en stickling på den populära växten svärmorstunga. Du kan antingen ta ett rotskott, genom att försiktigt knipsa av de små skott som dyker upp i jorden och plantera om i jord eller låta skottet rota sig i vatten. Eller så kan du klippa ned ett blad på tvären. Från bladets kant kommer det nämligen små skott.

Gör så här: Använd en vass kniv eller sekatör och klipp ner ett blad vågrätt i centimeterstora bitar. Tryck sedan ner bitarna i en kruka med jord med den ”råa” sida nedåt”. Vattna regelbundet och vänta till små skott dyker upp efter några veckor.

Foto: Plantredo

Gullranka

Klipp av så många bitar från din gullranka som du önskar, med 3–4 blad i toppen Låt bitarna sedan få rota sig i en varsin kruka med såjord. När plantan rotat sig ordentligt och fått fart kan du plantera om den i en ny kruka med blomjord.

Foto: Blomsterlandet

Pelargon

För att få en bra stickling från din pelargon är det viktigt att huvudplantan är stark och frisk. Enklast är att ta en toppstickling – skär av toppen av en gren precis ovanför ett blad. Det räcker med att du har runt fyra blad på sticklingen. Ta bort eventuella knoppar så att plantans energi kan gå till rötterna. Plantera om den direkt i en kruka med sandblandad jord (luftig och fuktig). När sticklingen har blivit runt 15 centimeter hög kan du plantera om den i en större kruka.

Foto: Blomsterfrämjandet

Källa: Plantagen, Blomsterlandet, Interflora

Artikeln publicerades först hos Hus & Hem


LÄS ÄVEN: Så lyckas du med förodlingen – 9 tips som får plantorna att trivas


Scroll to Top