• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Trisslotten förändrade allt för Mats!

  Vinsten på trisslotten kom i precis rätt tid för arbetslöse lastbilschauffören Mats, 60. När han skrapade fram 1,8 miljoner kronor i TV4:s morgonstudio förbättrades ekonomin som genom ett trollslag – och nu kan han förverkliga sin dröm om deltidspension.

  Trisslotten förändrade allt för Mats!

  Det är en härlig vårdag, solen gassar från en klarblå himmel och ljumma vindar sveper in genom den öppna terrassdörren när vi slår oss ner i soffan hemma hos Mats Eliasson och Birute Pupkuviene, 49, i deras vardagsrum för att prata om hans liv som nybliven miljonvinnare.

  Tidigare i våras skrapade han nämligen fram 15 000 kronor i månaden i tio år – sammanlagt 1,8 miljoner kronor – i TV4:s morgonsoffa i Stockholm. En vinst som drastiskt förändrar livet för både honom och hans sambo,

  – Mats var verkligen rätt person att få vinna på en trisslott, säger Birute. Och det säger jag inte bara för att han är min sambo.

  Det började den femte december förra året med att Mats, sin vana trogen, köpte ett antal trisslotter när han och Birute var i en livsmedelsaffär i Ängelholm för att storhandla. Dagen därpå skulle hennes tvillingbror och systrar komma på besök från Litauen.

  – Det blev ganska många trisslotter den här gången eftersom jag hade tidigare vinster på några hundra som jag löste in. Jag är ingen storspelare, men jag brukar köpa trisslotter för ungefär 400-500 kronor i månaden, berättar han.

  Som mest har Mats tidigare vunnit tusen kronor, men det var länge sedan. De senaste åren har det bara handlat om sporadiska mindre vinster på 30 eller 60 kronor.

  Drömmen om att en dag få skrapa hem en riktig storvinst har dock alltid funnits där.

  – Jag satte mig i soffan och skrapade några trisslotter när vi kom hem medan Birute stod i köket och packade in matvarorna i kylen, berättar han.

  När han bara hade någon lott kvar hände det otroliga och han trodde knappt själv sina ögon när han såg att han skrapat fram tre klöver.

  – Jag undrade varför han blev så tyst och tittade in till honom i vardagsrummet. Det kom till och med några tårar i hans ögon, säger Birute med ett hjärtligt skratt och kramar om sin sambo.

  Han hade chansen att vinna som mest 100 000 kronor i 25 år, men Mats säger att han är tacksam för att han får 15 000 skattefritt i månaden i tio år.

  – Det är jag verkligen. Det innebär att jag kan gå ner till halvtid. Jag är sliten efter att ha kört lastbil i 40 år. Min rygg är nästan slut och jag lider av artros.

  Mats hade redan före trissvinsten börjat planera för att han skulle försöka gå ner till ett halvtidsjobb, men de planerna spräcktes när han i november förra året blev arbetslös efter att hans arbetsgivare gått i konkurs.

  – Många tror att det är ett lätt jobb att köra lastbil. Men kroppen tar stryk av all tunga lyft och det är åtskilliga kilon man släpar på när man drar in uppåt 40 pallar på tusen kilo vardera.

  På kvällen efter att de kommit tillbaka från Stockholm firade Mats och Birute med champagne och smörgåstårta. Det är de enda extra utsvävningar de hittills unnat sig.

  – Jo, förresten. Jag köpte också en japansk kökskniv till min son som nyligen fyllt 35 år och som jobbar som kock.

  Mats tänker använda delar av trissvinsten till att göra sig skuldfri och kanske unna sig en ny radiostyrd båt.

  – Inom en inte alltför avlägsen framtid drömmer jag om att kunna skaffa mig en husbil så att vi kan tillbringa vintrarna i södra Europa. Det hade varit bra för mig på grund av artrosen, säger han.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!