Sparris, med pocherat ägg och citronhollandaise

Här är det de sparrisstjälkarna som står i centrum tillsammans med pocherade ägg.

Du behöver

Citronhollandaise

200 g smör
2 st äggulor
2 msk vatten
0.5 tsk pressad citronsaft
rivet citronskal
1 st knippe grön sparris a 250 g
1 st knippe vit sparris a 260 g
salt

Pocherat ägg

4 st färska ägg
1.5 l vatten
0.5 dl ättikssprit
1 msk salt

Gör så här

1

Börja med hollandaisesåsen. Smält smöret. Fyll en större kastrull med vatten och placera en mindre kastrull inuti den större.

2

Blanda samman äggulor och vatten i den lila kastrullen.

3

Hetta upp vattnet i den undre kastrullen, men det får inte börja koka. Rör hela tiden i ägg smeten till dess att den börjar tjockna en aning.

4

Lyft bort kastrullen från vattenbadet och från värmen. Häll ner det smälta smöret i en stråle under konstant vispning, var väldigt noga med att inte få med smörets vita bottensats. Smaksätt med citronsaft, citronskal samt lite salt.

5

Bryt av basen på den gröna sparrisen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 3 minuter. Tag av och spola av sparrisen i kallt vatten. Låt rinna av. Skala den vita sparrisen och skär av lite av den nedre delen, koka i lättsaltat vatten. Känn med sticka, hur länge beror på hur tjock sparrisen är ca 4–5 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av. Placera sparrisen på ett uppläggningsfat.

6

Koka upp vatten, ättika och salt i en vid kastrull till äggen. Knäck försiktigt ner äggen i varsin liten kopp. Vispa kraftigt i det kokande vattnet med en ballongvisp så att vattnet virvlar runt.

7

Släpp försiktigt ner äggen i det virvlande vattnet och låt dem koka i ca 3 minuter. Rör under tiden med en hålslev så att vattnet rör sig. Tag upp äggen och placera på en plan tallrik.

8

Placera äggen på sparrisen, klipp över krasse och servera med såsen.

Scroll to Top