Leopold matar änderna – sedan kommunen slutade

Utrustad med två plasthinkar till brädden fyllda med foder ger sig Leopold Eriksson i kast med sitt uppdrag: Att rädda gräsänderna i Härnösand från svältdöden.

– Det kostar en slant, men det är det värt, säger han till Örnsköldsviks Allehanda.

Härnösands kommun har upphört med matningen av änderna i Östra kanalen, något som fått många djurvänner att reagera med ilska. En av dessa är Leopold Eriksson som ömmar för änderna och flera gånger i veckan matar fåglarna och deras ungar med kornkross och havrekross. Änderna har varit ett årligen återkommande inslag i centrala Härnösand

– Det är klart att det gör hål i plånboken, hittills har jag lagt ut runt tusen kronor på foder till fåglarna, säger han.

Kommunen anser däremot att ändernas naturliga beteende är att flytta senast när isarna lägger sig om det inte finns foder.

– Men dessa änder är ju födda och uppvuxna i Härnösand. De saknar helt instinkten att flytta söderut och kommer därför att svälta ihjäl om någon inte ger dem föda. Jag kommer att fortsätta utfodra dem och tar gärna emot bidrag från folk som anser det angeläget, säger han.

Scroll to Top